Urheilu

Soutumaajoukkueen turenkilaisässä Robert Ven harmistui myrskyn silmään joutumisesta – Tyrmää kilpaveljen kohulausunnot "tahallisena hämmentämisenä"

Suomen monivuotinen ykkössoutaja Robert Ven on ärsyyntynyt kilpakumppaninsa nostattamasta arvokisavalintakohusta.
Linzin MM-kisojen kautta Tokion olympialaisiin tähtäävä Robert Ven on harjoitellut alkuvuoden pääasiassa Suomessa ja Italiassa. Hän avasi kauden Piedilucon lähes maailmancuptasoisessa regatassa kaksi viikkoa sitten viidennellä sijalla. Kuva: Juhani Salo
Linzin MM-kisojen kautta Tokion olympialaisiin tähtäävä Robert Ven on harjoitellut alkuvuoden pääasiassa Suomessa ja Italiassa. Hän avasi kansainvälisen kisakauden Piedilucon lähes maailmancuptasoisessa regatassa kaksi viikkoa sitten viidennellä sijalla. Kuva: Juhani Salo

Soutumaajoukkueessa tällä viikolla syntynyt kohu yksikkösoutajien arvokisavalintojen tasapuolisuudesta kismittää Suomen pitkäaikaista soutuässää Robert Veniä. Kouvolalainen Joel Naukkarinen avautui maanantaina Facebookissa ja keskiviikkona Helsingin Sanomille kokeneensa vääryyttä arvokisavalintajärjestelmän takia.

Soudussa kullakin maalla on korkeintaan yksi paikka luokkaa kohti arvokisaregatoissa. Suomessa miesten yksikössä tämä vääntö on käyty Venin ja Naukkarisen välillä.

– Liiton valintajärjestelmä ei ole mitenkään yksiselitteinen, että valinta voitaisiin tehdä jollakin tietyllä kilpailulla. Se on johtanut vääryyksiin tässä parin vuoden aikana, Naukkarinen sanoi Helsingin Sanomille ja ihmetteli etenkin sitä, ettei ole saanut soutaa arvokisapaikasta Venin kanssa mies miestä vastaan.

– Nyt tuntuu siltä, että valintajärjestelmän puolesta yritetään tehdä kaikki niin, että sellaista mahdollisuutta ei meille suoda, Naukkarinen totesi samassa haastattelussa.

 

Hämeenlinnan Soutajia edustava Ven yrittää pitää kielen keskellä suuta tapausta kommentoidessaan mutta tekee selväksi sen, että hän kokee Naukkarisen purkauksen epäreiluksi. Venin mielestä Naukkarinen rakentaa turhaan vastakkainasettelua kahden maajoukkuemiehen kesken.

– Olen koettanut välttää aihetta, mutta vähän ihmettelen tällaisia kommentteja. Hän on tehnyt tästä asiasta kannaltani vain sekamelskan. Tarkoituksellista hämmentämistä, kun ei vauhti riitä, mutta minä keskityn vain soutamiseen. Tulokset puhuvat puolestaan, Italiasta tavoitettu turenkilainen jyrähtää Hämeen Sanomille.

– On minun mielestäni epäreilua muita soutajia kohtaan, että kun hän ei ole kahteen vuoteen kisannut ketään suomalaista vastaan ja saa poikkeusluvalla antaa näytöt yhdessä kisassa, hän alkaa syytellä muita.

Naukkarisen kritiikin kohteena oli suorimmin maajoukkueen päävalmentaja Ilona Hiltunen, joka on myös Venin henkilökohtainen valmentaja.

Monissa soudun suurmaissa arvokisavalinnat tehdään yhden oman karsintakilpailun perusteella. Tällainen ei ole Hiltusen mukaan tarkoituksenmukaista kahden soutajan välillä. 6. huhtikuuta maajoukkueen kaikille yksikkösoutajille järjestettiin käytännössä vastaava kilpailu Italian Gaviratessa, jossa annettiin näyttöjä toukokuun maailmancupiin.

– Emme voi järjestää kisaa kahdelle soutajalle, kun meillä on useampiakin soutajia, mutta meillä on juuri omille maajoukkuemiehille järjestettyjä testikilpailuja. Ne on ilmoitettu etukäteen ja urheilijoiden odotetaan tulevan niihin, Hiltunen sanoo.

 

Tämän kesän tärkein kansainvälinen kilpailu on elo-syyskuun MM-regatta Itävallan Linzissä, jossa jaetaan yhdeksän ensimmäistä maapaikkaa ensi vuoden olympialaisiin yksiköissä. Jo touko-kesäkuussa soudetaan EM-kilpailut Sveitsin Luzernissa.

EM-kisoihin voi antaa näyttöjä käytännössä vain kahden viikon päästä maailmancupin avauksessa Plovdivissa, mutta myös huhtikuisissa näyttöregatoissa maailmancupia varten. Ven oli kaksi viikkoa sitten Italian Piedilucossa viides.

Naukkarinen valitteli Facebookissa, ettei päässyt opintojensa takia kumpaankaan maailmancupnäyttöön, mutta souti ylimääräisessä näyttökisassa Gaviratessa viikko sitten ajan 7.02. Ven souti samalla radalla aiemmassa näytössä 7.00.

MM-näyttöpaikoiksi on listattu myös EM-kisat sekä Poznanin ja Rotterdamin maailmancupit kesä- ja heinäkuussa.

Ven ei näe järjestelmän suosivan erityisesti itseään eikä niele Naukkarisen huomiota siitä, että mahdollisuudet kaksintaisteluihin olisi evätty.

– Jos miettii edellistä seitsemää vuotta, olen antanut enemmän näyttöjä kuin yksikään suomalainen soutaja, enemmän kuin minulta on vaadittu. Olen kisannut joka vuosi huhtikuusta elokuuhun, joten omatuntoni on puhdas, Ven kuittaa.

– Jos hän (Naukkarinen) on päässyt maailmancupiin soutamalla yksin eikä ole osallistunut SM-kisoihin muutamaan vuoteen, se ei ainakaan ole minun syyni. Hän on kääntänyt tämän asian ihan päälaelleen. Jos valintajärjestelmää haluaa kritisoida, niin tekisi sen tammikuussa. HäSa

Valinnat Linzin elokuisiin MM-kisoihin

Valinta MM-kilpailuihin perustuu Melonta- ja soutuliiton mukaan kokonaisarviointiin venekunnan tasosta näyttökilpailujen (maailmancupit ja EM-kisat) perusteella. Kriteereissä mainitaan, että ”miesten yksikköedustaja voidaan valita jo ensimmäisen maailmancupin perusteella, jos näytöt ovat selkeät”.

Maajoukkuepäävalmentaja Ilona Hiltusen mukaan tämän taustalla on halu koota myös joukkuevenekunta. Naukkarisella on enemmän kokemusta juuri joukkueveneistä.

Tärkein valintakriteeri on venekunnan kilpailukykyisyys MM-tasolla, joka määritellään sijoituksen lisäksi aikaerolla maailman kärkeen.

MM-kisoissa jaetaan ensimmäiset paikat ensi vuoden Tokion olympiakisoihin. Nämä maapaikat eivät ole henkilökohtaisia.

Robert Ven, Joel Naukkarinen ja Olli-Pekka Karppinen soutavat arvokisapaikoista yhdessä kilpailussa Plovdivissa kahden viikon päästä.

Tämän kauden tuloksia soutajien välillä on käytännössä mahdotonta vertailla. Piedilucon perusteella kunnossa oleva Ven on aiemmin ollut maailmancupissa B- ja Naukkarinen D-finaalitason soutaja.

Päivän lehti

22.1.2020