Urheilu

Speedgolf murskaa ennakkoluulot

Neljätuntinen golfkierros puristui kymmeneen minuuttiin.
Mikko Rantanen voitti sprinttikisan mestaruuden perjantaina Keimolassa.
Mikko Rantanen voitti sprinttikisan mestaruuden perjantaina Keimolassa.

SM-viikko Vantaalla on näyteikkuna monelle tuntemattomammalle lajille ja tutun lajin variaatiolle. Perjantaina Keimola Golfin kentällä speedgolfissa kilpailtiin lajihistorian ensimmäinen sprinttikilpailu. Tavanomainen neljän tunnin golfkierros kutistui kymmenminuuttiseksi neljän reiän kilpailuksi.

–  Golf voi olla muutakin kuin löntystelyä kalja kädessä, sanoi uusi Suomen mestari Mikko Rantanen pilke silmäkulmassa voittopuheessaan.

Speedgolfissa lasketaan yhteen kentän kiertämiseen käytetty juoksuaika ja lyöntimäärä. SM-sprintissä yksi lyönti vastasi puolta minuuttia lisää kokonaisaikaan. Keimolassa ratkaisu syntyi lopulta juosten, kun kärkikolmikko pelasi saman 19 lyönnin tuloksen (3 yli parin). Rantasen juoksuaika 10.12 oli kymmenen sekuntia Jari Pitkälää ja Henrik Honkalehtoa nopeampi.

Naisten kilpailun voitti 18 kertaa lyönyt Milla Hallanoro, jonka juoksuaika oli 11.23.

Speedgolf rikkoo lähes kaikkia perinteisiin golfiin liittyviä ennakkoluuloja. Peli on nopeaa, valtavat golfbägit ovat vaihtuneet muutamaan mailaan ja kliseinen pukukoodi lenkkivarustukseen. Speedgolf muuttaa hitaaksi mielletyn mailapelin sykealueen ylärajoilla tapahtuvaksi kestävyysurheiluksi. Keimolassa juoksumatkaa oli noin 1,7 kilometriä.

Vantaalla variaatioita mailavalinnoissa ja niiden kuljetustavoissa oli yhtä paljon kuin harrastajia. Osa kantoi viittä mailaa pienessä golfbägissä, osa 2–4 mailaa kädessään. Oma tekniikkansa oli ex-maastohiihtäjä Anssi Pentsisellä, joka asetti ylimääräisen mailan ampumahiihtäjän tavoin paidan selkämykseen.

–  Tuntuu, että jokaisella on oma tapansa lähestyä lajia. Vielä ei ole tullut vastaan golfkenttää, jota en pystyisi pelaamaan par-tulokseen rautakutosella ja pitching wedgellä, pronssimitalisti Honkalehto sanoi.

Speedgolfin kasvu tapahtuu SM-viikon tapaisten tapahtumien kautta. Lajilla on oma SM-kiertue ja kahden vuoden välein järjestettävät MM-kisat, mutta toistaiseksi harjoittelu tapahtuu aamuhämärässä, kun muut golfarit eivät ole vielä liikkeellä.

Sprinttikilpailu Vantaalla oli tiettävästi maailman ensimmäinen speedgolfin pikamatka. Laji on nuori ja mielikuvituksen rajoissa muunneltavissa.

–  Lappajärvellä kisasimme speedgolftriathlonin. Kiersimme ensimmäiset yhdeksän reikää maastopyörällä, uimme 300 metriä ja juoksimme jälkimmäisen ysin. Espoon Gumbölessä olemme pelanneet yhdeksän reikää vartissa, kertasi Rantanen.

Seuraava tapahtuma on jo ajatuksen tasolla.

–  Aiomme kokeilla, kuinka nopeasti yhden reiän voi pelata. Suunnitelmana on tehdä Suomessa uusi Guinnessin maailmanennätys, vinkkasi Honkalehto. STT