Urheilu Hämeenlinna

Steelers rakentuu jälleen nuorison ympärille – Entinen Classic-vahti ainoa liigavärväys

Miesten F-liigan hämeenlinnalaisseura julkisti joukkueensa alkavalle kaudelle.
Tommi Ojalan ja Jani Bladin valmentama Steelers pelasi kesän ensimmäisen harjoitusottelun perjantaina Kooveeta vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju
Tommi Ojalan ja Jani Bladin valmentama Steelers pelasi kesän ensimmäisen harjoitusottelun perjantaina Kooveeta vastaan. Kuva: Tomi Vesaharju

Steelers Hämeenlinnan salibandyn F-liigajoukkue kaudelle 2020–21 on sen valmennuksen mukaan ”nuori ja nälkäinen”. Tätä ilmaisua on paremman puutteessa viljelty Steelersistä jo muutaman vuoden, eikä tämä kesä tee poikkeusta.

Teräsmiesten liigaryhmä menetti keväällä johtohahmonsa Nico Jonaesonin Nokian KrP:hen ja nuorten maajoukkueissa esiintyneet lupaukset Niko Einiön ja Pieti Alatalon Sveitsin B-liigan ”suomalaisseuroihin” Thurgauhun ja Baseliin.

Ainoa liigasta tullut vahvistus on vielä kuun vaihtuessa viime kaudella Classicin liiga- ja ASM-joukkueissa torjunut maalivahti Pietari Jääskeläinen.

Tulokkaiden lista sisältää kuusi Steelersin uuden päävalmentajan Tommi Ojalan vanhassa joukkueessa RSS Panthersissa 2. divisioonassa pelannutta miestä. Heistä Teuvo Kinnunen ja Daniel Megyaszai ovat aiemmin edustaneet Steelersiä liigassa ja Timi Ahola Divarissa.

Kenttäpelaajatulijoista liigassa on pelannut lisäksi puolustaja Janne Ijäs, viimeksi kaudella 2017–18 Steelersissä. 27-vuotias Ijäs pelasi viime kaudella kakkosdivaria Kalvolan Keihäässä.

Saappaita nuorella joukkueella onkin täytettävänään. Kenttäpelaajien kokenut osasto, eli yli kolmen liigakauden ”veteraanit” Julius Aaltonen, Jarno Mäkinen ja Markus Sipronen, ovat kiistattomia johtajia.

Kymmenestä A-juniori-ikäisestä pelaajasta erottuivat jo viime kaudella edukseen Aleksi Hiltunen, Jose Takala sekä Pyry Kauppinen, joka on yksi suurimmista 2002 syntyneiden ikäluokan lahjakkuuksista Suomessa.

– Roolia on kyllä tarjolla. Viime kaudella odotukset olivat Pyryä kohtaan ehkä isommat, kuin mihin hän oikeasti pystyi, mutta nyt hänkin on paremmassa tilanteessa. Toivottavasti hän pelaa nappikauden ja pystymme auttamaan häntä kohti U19-MM-kisoja, jos ne pelataan, Ojala pohtii.

– Kovin montaa liigadebytanttia meillä ei kuitenkaan ole. Kaikki nyt mukana olevat A-juniorimme pelasivat jo viime kaudella liigapelejä. Ja jos kymmenellä jätkällä on siinä nyt yksi kausi liigaa, niin se on kymmenen kautta enemmän liigakokemusta kuin vuosi sitten, Ojala huomauttaa.

21-vuotiaan Jääskeläisen korvattua 29-vuotiaan Kaapo Kettusen maalivahtitilanne ei juuri muuttunut, muuten kuin toisen torjujan iän myötä. Ojalan mukaan Jääskeläinen ja 30-vuotias Pasi Järvinen lähtevät tasapäin kauteen.

– Lähtökohtaisesti ei ole ykkösmaalivahtia, mutta jos jompikumpi sen paikan nappaa, niin napatkoon.

Steelersin verkkoihin ei tänäkään kesänä ole siis uinut siirtomarkkinoiden isoa saalista – vielä. Heinäkuun alussa Hämeenlinnaan huhuttu tähtimaalivahti Eero Kosonen on edelleen neuvotteluväleissä seuran kanssa. Steelersistä todettiin perjantaina joukkueen olevan tältä erää valmis, mutta tilanteen olevan muun muassa Kososen suhteen avoin.

Pelillisesti Ojala haluaa joukkueeltaan samanlaista kumartelematonta salibandyä kuin viime kaudella. Rohkea pallollinen pelitapa saattaa muuttua kokemattomalla joukkueella holtittomaksi, kuten osaltaan viime kaudella kävi.

Ojala haluaakin joukkueen pelistä järkevämpää, jotta saldona olisi jotain muuta kuin liigan 13. sija neljällä voitolla ja maalierolla –96, mihin Steelers päätyi viime talvena.

– Silloin kun meillä on pallo, meidän pitää olla ainakin järkevämpiä. Meidän ei pitäisi antaa vastustajille niin isoja pallonhallintaprosentteja eikä varsinkaan menettää palloa omaa hölmöyttämme. Sillä ei ainakaan voita, jos päästää taas 8–9 maalia ottelussa, Ojala pohtii.

– Asetelma on varmaan aika sama kuin viime kauden keskeydyttyä. Olemme nuori ja nälkäinen haastaja. Se näkyy sarjataulukossa, jos joku joukkue pystyy ottamaan kehitysloikan. Odotan, että pääsemme ainakin pois kellarista.

Steelers avasi harjoitusottelukautensa perjantaina pelaamalla Loimua-areenassa tamperelaista Kooveeta vastaan. Divarin välieriin viime kaudella yltänyt Koovee vei voiton maalein 10–6.

Isänniltä pelipäällä oli hattutempun tehnyt Markus Hautaoja. Kinnunen, Hiltunen ja Tuukka Hytönen tekivät maalin mieheen. Maalilla vartioi Järvinen.

Steelers pelaa yhteensä seitsemän harjoitusottelua, kotona ja vieraissa Kooveeta, vieraissa Nokian KrP:tä ja Classicia, kotona Pirkkoja ja EräViikinkejä sekä vieraissa LASBia vastaan.

Ensi viikonloppuna joukkue leireilee Iittalassa, jolloin valmennuksen mukaan muun muassa valitaan kapteenit ja tarkennetaan työnjako Ojalan ja hänen kokeneempien ”sparraajiensa” Jani Bladin ja Mika Savolaisen sekä muun valmennuksen välillä. HäSa

Steelersin miesten F-liigajoukkue kaudelle 2020–21

Maalivahdit: Pasi Järvinen, Pietari Jääskeläinen (Classic).

Puolustajat: Julius Aaltonen, Timi Ahola (RSS Panthers, 2. div.), Aleksi Kartano (A-jun.), Jarno Mäkinen, Aapo Ordning (A-jun.), Ville Ranki, Osku Sipilä (A-jun.), Mikko Turpeinen (RSS Panthers, 2.div.), Janne Ijäs (Kalvolan Keihäs, 2. div.), Roope Grönholm, Ulvis Metra (Latvia), Iikka Auvinen (LASB, A-jun.).

Hyökkääjät: Markus Hautaoja, Aleksi Hiltunen (A-jun.), Tuukka Hytönen (A-jun.), Tuukka Jaakonsaari (A-jun.), Pyry Kauppinen (A-jun.), Teuvo Kinnunen (RSS Panthers, 2. div.), Atte Kurkikangas, Daniel Megyaszai (RSS Panthers, 2. div.), Markus Sipronen, Jose Takala (A-jun.), Joonas Viitanen (A-jun.), Roope Yrjänen (RSS Panthers, 2. div.), Nico Matilainen (RSS Panthers, 2. div.), Henri Aallonen.

Suluissa pelaajan viime kauden seura ja A-juniorijoukkuekelpoisuus.

Päävalmentaja: Tommi Ojala.

Apuvalmentajat: Mika Savolainen, Jani Blad, Juuso Silén.

Fysiikkavalmentaja: Jarmo Törmänen.

Joukkueenjohtaja: Jaakko Vahtokari.

Päivän lehti

4.8.2020