Urheilu

Steelersillä avaimet liigakolmosen kaatamiseen ilman päävalmentajaansa – "Tuli muutama aivopieru"

Teräsmiehet lähellä yllättää EräViikingit apuvalmentaja Mikko Malisen komennossa.
Mikko Malinen (oik.) valmensi Steelersiä Petri Kemppaisenkin edestä lauantain liigaottelussa Vantaalla. Kuva: Riku Hasari
Mikko Malinen (oik.) valmensi Steelersiä Petri Kemppaisenkin edestä lauantain liigaottelussa Vantaalla. Kuva: Riku Hasari

Steelers Hämeenlinna ei kyennyt jatkamaan pisteiden keräämistä miesten Salibandyliigassa, vaikka lauantaina se oli yllättävänkin lähellä. Helsingin salibandysuuruus Eräviikingit oli Vantaan Energia-areenassa parempi maalein 6–4.

Steelersille kuitenkin tarjottiin pisteitä. EräViikingit johti viimeisen kymmenminuuttisen alkaessa 5–1, mutta kotijoukkueen jäähyjen seurauksena pelin suunta kääntyi lähes täysin.

Tuomas Aho taklasi Steelers-hyökkääjä Markus Siprosen laidan päälle viiden minuutin arvoisesti, kun EräViikingit oli jo valmiiksi alivoimalla. Pitkällä ylivoimalla Steelers sauhusi kolme maalia kahdessa minuutissa.

Nuoren Steelersin rahkeet eivät riittäneet kuitenkaan iskemään peliä jatkoajalle, vaikka sarjakolmonen oli jo köysissä. Julius Aaltonen pelasi palloa jalallaan hukattuaan mailansa ja joutui jäähylle kesken ylivoimapelin.

EräViikinkien Perttu Järvinen otti väärästä etäisyydestä Steelersin vapaalyönnissä vielä hölmömmän rangaistuksen. Steelers hieroi kuitenkin kahden miehen ylivoima-ajastaan lähes puoli minuuttia pois kuudella neljää vastaan, kun tarjolla oli myös 5–3-tilanne.

Jani Kukkola naulasikin 6–4-sinetin tasavajaalla yhdeksän sekuntia ennen loppua.

– Sovimme kolmanteen erään, että alamme uskaltaa pelata. Nostimme karvausta ja se toimi kuin junan vessa. Olisimme voineet tulla tasoihin, mutta siinä tuli muutama aivopieru, Steelersin vastuuvalmentajana Vantaalla toiminut Mikko Malinen totesi.

– Huusimme kyllä katkoa, mutta kaverit eivät malttaneet pistää poikki. Siinä yritettiin pikkuisen liian nopeasti tehdä sitä maalipaikkaa.

 

Malinen on tunnettu Steelersissä päävalmentaja Petri Kemppaisen apumiehenä. Huolimatta viimeaikaisesta turbulenssista ja tuloksellisesta alakulosta edustusjoukkueen ympärillä, vetovuoron vaihto oli tilapäinen ja jo kauan sitten suunniteltu. Kemppainen jatkaa päävalmentamista jälleen ensi viikolla.

– Hän ilmoitti jo ennen kauden alkua, että tällä viikolla on menoa. Tiesimme, että tällä tiimillä hoituu kyllä, Malinen sanoi.

Malinen myös vakuuttaa, että joukkueen henki on yhä kunnossa, vaikka muun muassa päävalmentajan lausunnot ovat antaneet syytä epäillä.

– Sitä on spekuloitu, mutta meillä on loistavat välit joukkueeseen. Pelaajat rakastavat valmentajia ja toisinpäin. Kun saamme vielä vähän touhua miehekkäämmäksi, eikä liian myöhään, niin pysymme liigassa.

 

EräViikingit vei kaksi erää numeroiden valossa 3–0 ja 1–0, mutta näissäkin erissä maalipaikat jakautuivat tasaisesti. Helsinkiläiset olivat kuitenkin tehokkaita, kun taas Steelers ei saanut hyödynnettyä kolmea ylivoimaansa.

Nico Jonaeson avasi lopulta korkealla karvauksella saadusta ylivoimahyökkäyksestä Steelersin maalitilin, kun viimeistä erää oli takana 5.51. Mika Moilasen ylivoimamaali ajassa 50.11 jäi EräViikinkien voitto-osumaksi.

Lopun ylivoimalla Niko Einiö teki kaksi maalia ja Aaltonen yhden.

Kaapo Kettunen torjui Steelersin maalivahtina 14 kertaa ja otti yhden jäähyn.

Malinen jäi harmittelemaan hidasta käynnistymistä.

– Kaksi erää meni vähän ihaillessa Energia-areenan valoja. Maalit tulivat henkilökohtaisista virheistä. Meillä oli toisessa erässä paljon kääntöpaikkoja, mutta juoksimme pallosta ohi ja muuta, Malinen pohti.

– Olemme yrittäneet opettaa, että pelien alussa pitää olla valmis ”syömään kaveria”, muttemme saaneet sitä moodia päälle. Se tuntuu olevan nuorten perisynti. Olimme hyvin valmistautuneet siihen, miten kaveri pelaa. Väitän, että jos olisimme olleet pelimoodissa alusta lähtien, Steelers olisi vienyt kolme pinnaa.

 

Steelers putosi jälleen viimeiseksi Salibandyliigassa, kun Vantaan toisessa lauantaipelissä Tikkurilan Tiikerit kaatoi Welhot 6–2.

Ensi lauantaina Steelers isännöi Hämeen derbyssä lahtelaista LASBia, joka voitti Steelersin kauden alussa 2–1.

– Siellä pitää saada se elukkamoodi päälle heti alussa. Muuten kenelläkään ei ole kivaa pelin aikana tai sen jälkeen, Malinen korosti. HäSa

Päivän lehti

19.1.2020