Urheilu

Steelersille iso päänahka rankkarijännäristä heti tauon jälkeen

Mitalistiehdokas TPS pakotti hämeenlinnalaiset kauden ensimmäiselle jatkoajalle.
Timo Johansson (vas.) raatoi Steelersin kolmosketjussa kahden tehopisteen illan Sami Saarisen (oik.) TPS:ää vastaan.

Steelersin miesten edustusjoukkue palasi maajoukkuetauolta kaksijakoisella mutta erittäin lupaavalla pelillä. Salibandyliigan kärkipäähän kuuluva Turun Palloseura on ottanut pisteitä kauden jokaisessa seitsemässä ottelussaan ja teki näin myös torstaina Hämeenlinnassa. Kotijoukkue Steelers nousi kuitenkin voittajaksi trillerimäisen ottelun jälkeen rangaistuslaukauskilpailussa maalein 4–3 (0–0, 1–2, 2–1, 0–0, 1–0).

Kuten melkein jokaisessa kahdeksassa Steelersin pelissä tällä kaudella, alku oli todella vaikea. Hämeenlinnalaiset pelasivat taas nousujohteisesti, mutta toisin kuin edellisissä vierasotteluissa muita kärkiseuroja vastaan, kiri ei jäänyt tällä kertaa vajaaksi.

Steelers joutui hakemaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella voittoa jatkoajalta. Rangaistuslaukauskilpailu oli sille myös ensimmäinen runkosarjassa sääntöuudistuksen jälkeen. Loppu oli isännille onnellinen, kun Ville Lastikka ja Jose Takala onnistuivat yrityksissään ja Santtu Pohjonen torjui kolmesti.

– Tauko näkyi siinä, että olimme ensimmäisessä erässä vähän perässä. Pelaamattomuus näkyy aina, ja TPS oli valmistautunut hyvin. Olemme yrittäneet pitää harjoituksissa tempoa, mutta ei se tule ikinä samalla tavalla, Steelersin päävalmentaja Petri Kemppainen mietti.

– Toisessa erässä saimme maalimme jälkeen pelistä kiinni. Kolmas erä oli ehjä, vaikka kaveri pääsikin johtoon. Luotimme, että tulemme vielä, ja jatkoajan pelasimme kypsästi. Pohjonen otti rankkareitakin aika komeasti kiinni

Ottelun ehkä suurin sankari oli Steelersin maalivahti Pohjonen, joka torjui 22 kertaa. Ilta olisi voinut sujua hyvin toisenlaiseen tapaan, jos Pohjonen ei olisi jo ensimmäisen viiden minuutin aikana venynyt kolmeen paraatipelastukseen.

Maalintekotehokkuus oli myös Steelersillä kiitettävällä tasolla, vaikka hyökkäyspeli ei vielä hohdokasta ollutkaan. 12 laukauksella maalia kohti ja suurin piirtein yhtä monesta maalipaikasta syntyi kolme maalia.

Joukkuesuoritus oli hyvä myös sikäli, ettei joka kolmannen joukkueen maaleista tällä kaudella tehnyt Ville Lastikka saanut yhtään lisämerkintää pistetilastoonsa ja menetti parhaan pistemiehen paidan Nico Jonaesonille.

– Ykköskenttä pelasi kuitenkin pitkästä aikaa todella pirteästi. Kun aloimme peluuttaa heitä enemmän kakkoserässä, TPS-päähän tuli hyvää myllyä. He sytyttivät meidät pelaamaan, Kemppainen huomautti.

Kenttäpelaajista isäntien tärkeimmäksi vastuunkantajaksi torstaina nousi tahmean alkukauden pelannut hyökkääjä Timo Johansson. Steelers-kapteeni kirjautti tehopisteet 1+1. Johanssonin esityöstä Aleksi Kulmala teki Steelersin ensimmäisen maalin 1–1-tilanteeseen ajassa 32.08.

– Ottelun lähtö on ollut meille vaikea, ja yritimme nyt panostaa siihen. Se meni kuitenkin nyt 0–0, ja tiesimme että sen jälkeen meillä olisi hyvät saumat voittaa. Toisen erän lopulla peli alkoi aueta. Hieno nousu laatujoukkuetta vastaan. Joukkue näytti hienosti selkärankaansa., Johansson summasi.

– Se lämmitti sydäntä, että saimme päästettyjen maalien määrän kolmeen. Kun päästää viisi tai enemmän, on vaikea voittaa. Totta kai tarvitsimme myös hyvää maalivahtia.

Hänen 2–3-kavennusmaalinsa ylivoimalla oli illan komein. Jonaeson antoi kovan viistosyötön maalille, ja Johansson ohjasi jämäkällä otteella maalin takanurkalta yläkulmaan.

– Kiva, että nyt tuli onnistumisia. Oli kiva kentällinen pelata. Tuota ylivoimakuviota nyt on vuosia harjoiteltu, Johansson naurahti.

Kolmen A-maajoukkuemiehen TPS oli ennen tätä maalia ottamassa vahvaa otetta voitosta. Nuorten maajoukkueen tehopelaaja Jasper Juuti iski toisen erän viimeisellä minuutilla 2–1-johtomaalin ja vei turkulaiset kahden maalin karkumatkalle Miko Kailialan pallonriiston jälkeen, kun päätöserää oli pelattu vain 11 sekuntia.

Tämän jälkeen päätöserä oli vastoin kahta edellistä lähes täysin Steelers-hallintaa. Tasoitus syntyi silti nopeasta vastahyökkäyksestä, kuten molempien joukkueiden yhtä ylivoimamaalia lukuun ottamatta ottelun kaikki osumat. Elmeri Saukkonen iski 3–3-lukemat erän puolivälissä Niko Einiön syötöstä.

Steelersin sarjasijoitus ei muuttunut voitosta huolimatta, vaan se jatkaa tasaisessa keskikastissa sijalla kahdeksan. TPS sen sijaan nousi voitolla kaksi ottelua vähemmän pelanneen SPV:n ohi toiseksi.

Loppusyksyn näkymät ovat Teräsmiehille kuitenkin melko lupaavat. Ennen marraskuun lopussa koittavaa MM-taukoa joukkue pelaa vielä viisi ottelua, joista kolme kotona. Seuraavan kerran Steelers pelaa kotona lauantaina 3. marraskuuta hyvin aloittanutta Westend Indiansia vastaan.

Vaikka ottelurytmi on tämän jälkeen kova, vastustajat taistelevat suunnilleen samoista sijoista Steelersin kanssa. Sitä ajatellen Kemppainen on luottavainen.

– On tärkeää, että pääsemme ensinnäkin pelaamaan kotona. Tahti on kova (11 päivään neljä peliä ennen seuraavaa taukoa), joten kauheasti ei ehditä harjoitella. Menemme pienissä pätkissä, ja keksitään ensi maanantaina uusi tavoite, päävalmentaja alusti HäSa

Päivän lehti

18.1.2020