Urheilu

Steelersin talvisotahenki romahti, mutta putoamispeikko piiloutui pariksi viikoksi

Runkosarjapiinan jälkeen Steelersin miehiä odottavat kahden viikon tauko ja karsintapelit.
Niko Einiö onnistui kahdesti maalinteossa Rasmus Hasun selän taakse. Joukkueiden viime kohtaamisessa Hasun apuna luutinut Henri Myllymäki teki puolestaan karkauspäivänä tehot 2+2. Kuva: Pekka Rautiainen
Niko Einiö onnistui kahdesti maalinteossa Rasmus Hasun selän taakse. Joukkueiden viime kohtaamisessa Hasun apuna luutinut Henri Myllymäki teki puolestaan karkauspäivänä tehot 2+2. Kuva: Pekka Rautiainen

Steelers Hämeenlinnan miesten salibandyliigakausi huipentui runkosarjan osalta erityisesti kevättalvea kuvastavalla suorituksella. Seinäjoen Peliveljet löi Steelersin kanveesiin jo ensimmäisessä erässä ottelussa, jonka häviäminen olisi voinut olla kohtalokasta.

SPV hassutteli Seinäjoen areenan maalikarnevaaleilla 14–8-voittoon. Ensimmäisen erän jälkeen isännät johtivat jo 8–2 reilussa varttitunnissa tekemillään osumilla.

Steelersille kupletin juoni pudotuspeleihin sijalta seitsemän lähtevää SPV:tä vastaan oli selvä: piste olisi varmistanut, ettei joukkueen tarvinnut ainakaan vielä miettiä tulevaa kautta 1. divisioonassa. Se pieni voitto eli paikka liigan putoamiskarsinnassa varmistui kuitenkin Nokian KrP:n kylvetettyä Steelersin taakse jäävää ÅIF:ää 14–5.

Liigan sisäisessä karsintavaiheessa eli playoutissa vastaan kotiedun kera asettuu SB Welhot, jolle Steelers kävi tiistaina häviämässä Kuopiossa. Welhojen lauantain missiona oli liigapaikan varmistaminen, mutta liki mahdoton tehtävä kariutui runkosarjan voittanutta Classicia vastaan 6–14-tappioon.

Myös Welhoja vastaan Steelers-päävalmentaja Raine Laine manasi avauserän vieneen voittosauman, vaikka joukkue maalin päähän nousikin.

Seinäjoella mitään ei ollut tehtävissä tilanteessa 8–1. Jälleen Steelers-päässä soi jo ensimmäisessä vaihdossa. Ajassa 15.21 aloittanut maalivahti Pasi Järvinen ehti jo palata niin ikään neljä maalia päästäneen Kaapo Kettusen tilalle Steelers-maalille.

– Kokeilimme erilaista lähtöä, mutta se ei tuottanut tulosta. Kävimme kävelyllä joukkueen kanssa ennen peliä ja keskustelimme tulevasta pelistä. Teemana oli Raatteen tie ja Simo Häyhä. Sieltä tuli venäläinen mottien läpi niin että heilahti, Laine kuvaili joukkueen talvisotahengen nostatusta ja romahdusta.

Steelers innostui kuitenkin tekemään seitsemän maalia lisää, kun molempien joukkueiden suurin into puolustaa näytti kadonneen. Steelers oli oikeastaan todella tehokas, sillä SPV vei laukaukset maalia kohti peräti 52–19.

– Nostimme omaa tasoamme ja voitimme toisen erän. Olimme siinä hyviä, kuten kahdessa viime ottelussakin, Laine sanoi.

Isoimmat ongelmat ovat puolustamisessa. Steelers päästi neljässä viimeisessä runkosarjaottelussa kaikissa omaa heikkoa keskiarvoaankin enemmän maaleja, 17, 9, 9 ja 14.

– Siitä se on yksinkertaisesti kiinni, ettemme saa tarpeeksi peittoja. Meillä on niitä kolmannes vähemmän kuin vastustajilla. Välimatkat ovat liian isoja, kun vastustaja pääsee laukomaan liikaa, Laine huomautti.

Kapteeni Nico Jonaeson otti pisteiden valossa vaadittua vastuuta tekemällä kaksi maalia ja syöttämällä kolme. Myös Niko Einiö ja Henri Aallonen tekivät kaksi maalia. Jarno Mäkinen ja Pieti Alatalo iskivät maalin mieheen.

Vastustajalta löytyi kuitenkin kaksi neljän maalin miestä: puolustaja Petri Hakonen ja hyökkääjä Joni-Arttu Sieppi.

Steeelers sai kokoonpanoonsa takaisin puolustaja Julius Aaltosen, mutta jalkeilla oli Seinäjoella vain 16 kenttäpelaajaa pienten loukkaantumisten ja flunssa-aallon takia.

Putoamiskarsinta Welhoja vastaan alkaa lauantaina 14. maaliskuuta. Otteluparin häviäjä jatkaa edelleen Divarin finalistia vastaan.

Aikaa koota rivit on tarpeeksi. Vuosi sitten kauden tasapainoisin Steelers nähtiin juuri playouteissa, joihin hämeenlinnalaiset tosin lähtivät selvänä suosikkina. Nyt tilanne on toinen.

– Oman pelin kuntoon saaminen vaatii toki, että pelaajat ovat treeneissä. Meillä oli tällä viikolla yksissä harjoituksissa 12 ja toisissa 16 pelaajaa. Sitä kuitenkin haetaan, että maaliskuussa nähdään kauden parasta Steelersiä, ja voitamme kauden viimeisen ottelun, Laine viittasi yksiselitteiseen tavoitteeseen: liigapaikan säilyttämiseen. HäSa

Päivän lehti

10.8.2020