Urheilu

Stora Tuna OK juhli Jukola-voittoa – "Yhdessä tekeminen on menestyksemme salaisuus"

Ruotsalainen Stora Tuna juhli ensimmäistä Jukola-voittoaan – joukkueessa neljä veljestä.
Kuva: Antti_Harkko
Kuva: Antti_Harkko

Ruotsalainen Stora Tuna OK:n Emil Svensk ankkuroi seuransa ensimmäisen Jukola-voiton Kangasalla varhain sunnuntaiaamuna. Voittajajoukkue juoksi kokoonpanolla Jesper Svensk, Henrik Johannesson, Olle Kalered, Joakim Svensk, Viktor Svensk, Anton Sjökvist ja Emil Svensk.

Norjalaisseura IL Tyrving suunnisti toiseksi vajaan kahden minuutin erolla voittajiin. Paras suomalaisjoukkue oli kolmanneksi sijoittunut Tampereen Pyrintö.

 

Stora Tunan joukkue tulee Falunin läheltä ja joukkueessa suunnistaa peräti neljä veljestä. Vain kerran aiemmin Jukolan viestin historiassa voittoon on juossut neljä veljestä sisältävä seitsikko.

Svenskin veljeksistä Jesper, Joakim, Viktor ja Emil suunnistivat ensimmäisen, neljännen, viidennen ja viimeisen osuuden. 28-vuotias Joakim on vanhin ja Viktor nuorin, 18-vuotias. Koko joukkueesta vain kaksi asuu muualla kuin Borlängen kunnassa. Seurakaverukset harjoittelevat yhdessä useita kertoja viikossa.

‒ Ehkäpä yhdessä tekeminen onkin meidän menestyksen salaisuus, myhäili Jesper voittajien haastattelussa.

 

Stora Tuna suunnisti läpi koko viestin tarkasti ja kovaa. Vain Viktor Svenskille tuli viidennellä osuudella noin kahden minuutin virhe. Joukkueen vaihtosijat olivat huonoimmillaankin neljäs, mikä osoittaa läpi yön juostavassa viestissä, että suoritus on ollut tasaisen virheetön. Vaihtosijoitukset joukkueella olivat 4-3-2-3-2-2-1.

Ankkuriosuudelle kärkikolmikko lähti seitsemän sekunnin sisällä Tampereen Pyrinnön johdolla. Lopullisen ratkaisun teki Stora Tunan ankkuri Emil Svensk, kun hän alkoi neljän kilometrin jälkeen heiluttaa tahtipuikkoa ja seitsemän kilometrin kohdalla johti jo kahdella minuutilla. Ero säilyikin maaliin saakka.

‒ Olen hyvässä kunnossa ja fyysisesti tuntui hyvältä. Reitin alkupuolella huomasin, että muut taisivat tehdä virheen, mutta tein itsekin pieniä virheitä loppumatkalla, kertasi Emil Svensk suoritustaan maalissa.

Oslon kupeesta tulevan IL Tyrvingin viestinviejien suorituksiin sisältyi huomattavasti enemmän virheitä useammallakin osuudella, vaikka vaihtosijoitukset olivat kuitenkin koko ajan kärjen tuntumassa (44-2-1-2-3-3-2). Sveitsiläisankkuri Matthias Kyburtz sortui tekemään sen verran virheitä, ettei pystynyt taistelemaan voitosta.

 

Tampereen Pyrinnön juoksijat olivat maalissa tyytyväisiä tulokseensa. Joukkueessa suunnistivat Otto Simosas, Severi Kymäläinen, Elias Kuukka, Johan Runesson, Mikko Eerola, Aleksi Niemi ja Florian Howald. Viimevuotinen 14. sija petraantui nyt kolmanneksi, mutta niin kovin lähellä olisi ollut himoittu Jukola-voittokin. Myös Pyrinnön suoritukseen mahtui pulmia, vaikka vaihtosijat eivät paljoa heilahdelleetkaan (21-9-6-1-1-1-3). Ankkuri, sveitsiläinen Florian Howald, joutui luovuttamaan johtopaikkansa muille. Hän on edustanut jo vuosikausia Pyrintöä ja olisi mieluusti tuonut seuralle voiton.

‒ Rikoin alkumatkalla kompassini, mutta onneksi oli varakompassi mukana. Suoritukseni kuitenkin häiriintyi siitä. Maalissa olin aluksi pettynyt, kun tajusin lopputuloksen, mutta olen kuitenkin erittäin tyytyväinen joukkueen suoritukseen. Tämä joukkue on minulle kuin toinen perhe, summasi Howald Pyrinnön suoritusta.

Voittoa keski-iältään nuori joukkue metsästää jälleen ensi vuonna Napapiiri-Jukolassa. Runesson on kertonut suunnistavansa enää tämän kauden Pyrinnössä, minkä jälkeen palaa Ruotsin Lidingöön.

 

Kanta-Hämeen joukkueiden paremmuus ratkesi aivan viime metreillä, kun Hauhon Sisun Viljo Oripelto pystyi jättämään Hämeenlinnan Suunnistajat taakseen. Hauhon Sisun loppusijoitus oli 171 ja HlS oli 173. Eroa jäi 19 sekuntia. HäSa

Kangasala-Jukola numeroina

71. Jukolan viesti

Jukolan viestin yhteispituus 73,7 km

La klo 23.00 – su klo 6.15

1964 joukkuetta, 13 748 suunnistajaa

2269 talkoolaista

Yhteensä väkeä noin 45 000

70 ha vuokrattuja maa-alueita

400 wc-yksikköä

396 sotilastelttaa

1309 majoituspaikkaa 10 m x 10 m

305 tuulisuojatelttapaikkaa 5 m x 6 m

130 tietokonetta

Päivän lehti

26.1.2020