Urheilu Hämeenlinna

Street-O-suunnistus sai reippailijat liikkeelle – Uusi kaupunkisuunnistus houkutteli heti rasteille

Street-O -rastien avaustapahtumassa myytin reilut sata karttaa. Kuva: Esko Tuovinen
Street-O-rastien avaustapahtumassa myytin reilut sata karttaa. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnalaisille suunnistuksen ystäville ja muille reippailijoille on tarjolla uutta mukavaa liikuntaa. Goodmanin ja Myllymäen maisemissa testattiin keskiviikkoiltana uudentyyppisiä kaupunkirasteja, Street-O -suunnistusta.

Kaupunkisuunnistuksen ideana on etsiä haluamassaan järjestyksessä tunnin ajan niin monta karttaan merkittyä rastia kuin ehtii. Street-O -suunnistus on kaikille avoin, eikä siinä tarvitse pelätä eksymistä pimeään metsään, sillä reitit kulkevat Hämeenlinnan katuja, teitä ja puistoja pitkin.

Jokaisen suunnistustapahtuman lähtöpaikkana toimii kauppakeskus Goodmanin pohjoispuolella sijaitseva Tulliaukio. Suunnistusreitit suuntautuvat esimerkiksi Myllymäkeen, Kaurialaan, Ojoisille ja Hätilään.

Suunnistuksia järjestämässä ovat tutut seurat: Hämeenlinnan Tarmo, Hauhon Sisu, Hämeenlinnan Suunnistajat ja Kalvolan Keihäs. Lisäksi järjestäviin seuroihin kuuluvat polkujuoksua edustava Tawastia Trail Club ja viime keväänä perustettu suunnistusseura Musta Neliö.

 

Mustan Neliön Joakim Pyttysen mukaan kaupunkirastit on hauskaa ja nykyaikaista liikuntaa.

– Street-O on uudenlainen suunnistus, jossa on mahdollisuus kuntoilla kaupungin keskustassa kartan kanssa. Meillä on 30 rastia kartan alueella, ja jokaisella pisteellä on kartan kohdalla jokin kysymys, johon vastataan. Kysymys liittyy paikkaan, jossa rasti on.

Kysymykset ovat yksinkertaisia: esimerkiksi ”kuinka monta puuta tontilla on?”

Street-O on yhdistelmä useammasta suunnistuslajista.

– Korttelirastien kanssa on tietyllä tapaa yhteisiä piirteitä, että korttelirasteissakin on rastit kartalla, mutta siinä on määrätty reitti etukäteen kartalla eli rastit pitää käydä tietyssä järjestyksessä. Street-O:ssa saa rastit käydä missä tahansa järjestyksessä. Voi itse päättää, käykö yhdellä, useammalla tai jopa kaikilla rasteilla. Tunnin aikana pitää pystyä palaamaan takaisin lähtöpaikalle, Pyttynen kertoo.

Street-O-suunnistus sopii kaikille.

– Tämä on erityisesti suunnattu sellaisille, jotka eivät välttämättä lähtisi metsään suunnistamaan. Eli henkilö, joka haluaa tutustua suunnistukseen, mutta tehdä sen paikassa, jossa ei eksy helposti. Ihan kuka vaan voi lähteä ja toivottavasti juuri ne tulisivat, jotka haluavat kokeilla suunnistusta. Voi mennä ihan sen verran kuin huvittaa. Kaikenikäiset voivat osallistua, kannustaa Pyttynen.

Kaupunkisuunnistusta järjestetään 13.11. Kaurialan, 20.11. Ojoisten,  27.11. Keskusta-idän, 4.12. Myllymäki-Kaurialan ja 11.12. Keskusta-linnan suunnalla. HäSa

 

Kirjoittaja on Kaurialan koulun 9. luokkalainen ja salibandyseura Steelersin C-junioreiden pelaaja, joka on tet-harjoittelussa Hämeen Sanomissa.