Urheilu

Suomalaisurheilijoita ahdisteltiin opiskelijoiden EM-kisoissa – järjestäjä kiersi vastuunsa

Opiskelijaurheilumaajoukkueita eri tapahtumiin lähettävä Opiskelijoiden Liikuntaliitto OLL kohahdutti tiistaina tulemalla ulos vakavalla asialla. OLL tiedotti, että Suomea monilajisissa Euroopan yliopistokisoissa (EUG) edustaneet naiset joutuivat seksuaalisen häirinnän kohteeksi Portugalin Coimbrassa. Paikalliset kisajärjestäjät ja kahden vuoden välein käytävää EUG:ta järjestävä Euroopan korkeakoulu-urheiluliitto EUSA eivät rankaisseet syyllisiä.

OLL:n mukaan yhden maan miesurheilijat sekä yksi valmentaja ahdistelivat suomalaisia naisurheilijoita joukkueiden hotellilla siitä asti, kun Suomen joukkue saapui kisapaikalle 13. heinäkuuta. Ahdistelu jatkui läpi viikon, kunnes Suomen joukkueen johto päätti, että joukkue muuttaa OLL:n omalla kustannuksella toiseen majapaikkaan 19. heinäkuuta. Tällöin yhtä suomalaisurheilijaa oli yritetty raiskata.

OLL syyttää tiedotteessa kisajärjestäjiä ja EUSA:a kovin sanoin seksuaalisen väkivallan hiljaisesta hyväksymisestä sen kisoissa. Liiton mukaan tapauksilla oli todistajia, ja EUSA käsitteli OLL:n valituksesta asiaa kokouksessaan sunnuntaina, mutta se ei johtanut vielä toimenpiteisiin.

– Kilpailun järjestäjät yhdessä EUSA:n kanssa ovat epäonnistuneet pahasti tapauksen hoidossa sekä suomalaisten nuorten naisten suojelemisessa. OLL kokee EUSA:n ja kisajärjestäjien pyrkineen lakaisemaan tapauksen täysin maton alle, liitto tiedotti.

Järjestäjätahot lykkäsivät mahdollisten sanktioiden antamista kisojen loppuun, eikä OLL ole kovin toiveikas rangaistuksista. Liiton mielestä silloin on jo osittain liian myöhäistä puuttua tapaukseen.

– EUSA lähettää toiminnallaan viestin kaikille opiskelijaurheilijoille, että mikäli kohtaa seksuaalista väkivaltaa, siitä kannattaa olla vaiti, kuului OLL:n virallinen kannanotto.

Kisajärjestäjien virhe oli OLL:n mukaan se, etteivät hotellilla olleet kisatyöntekijät, vapaaehtoiset tai edes vartijat puuttuneet täysin selvään häirintään. Yhdessä häirintätapauksessa turvamies jätti suomalaisuhrin englanninkieliset avunhuudot noteeraamatta.

EUG:ssa kampanjoitiin seksuaalista häirintää vastaan ja EUSA:n mukaan sille oli nollatoleranssi. Tämä linja asettui kuitenkin erikoiseen valoon. Järjestäjät vierittivät syytä suomalaisten niskaan OLL:n mukaan alkoholinkäytöstä ja ”liian normaalista käytöksestä”, jotta häirintään olisi voitu reagoida.

EUSA:lle eivät riittäneet todisteeksi silminnäkijälausunnot, vaan se vaati fyysisiä todisteita, kuten mustelmia tai DNA-näytteitä. OLL:n pääsihteeri Elina Havu piti tätä pöyristyttävänä.

– EUSA:n puheenjohtaja Adam Roczek jopa sanoi meille, etteivät he voi alkaa uskoa kaikkia mahdollisia tarinoita, joita satutaan kertomaan, sillä siitä ei tulisi mitään. Tällainen lausunto kuulostaa tässä ajassa täysin uskomattomalta, varsinkin kun tapahtumilla on ollut useita todistajia, Havu päivitteli.

– EUSA:n johdon täytyy nyt tarkistaa omia käsityksiään varsinkin uhrin syyllistämisen suhteen.

OLL:n puheenjohtaja Soile Koski-aho vaati myös EUSA:lta toimenpiteitä ja vihjasi, että OLL ei jätä asiaa tähän.

– Kansainvälisen urheiluyhteisön tulee osoittaa, että se toteuttaa arvojaan ylhäältä alas eikä vaan vetoa niihin puheissaan. Jos suomalaisten urheilijoiden turvallisuus ei ole taattu, liikuntaliiton tulee miettiä jatkotoimenpiteitä asian suhteen, Koski-aho sanoi.

EUSA kertoi julkaisevansa asiasta oman tiedotteensa tällä viikolla. HäSa