Urheilu

Suomen cup avaa maastohiihtokauden Vuokatissa

Hämeenlinnan Hiihtoseuran naistrio kovin tavoittein kisakauteen.
Maija Hakala, Laura Mononen ja Anni Kainulainen avaavat kautensa Vuokatissa.

Kotimainen maastohiihtokausi alkaa perinteiseen tapaan ensi viikonloppuna Suomen cupin osakilpailulla Vuokatissa, jossa ensilumen latu avattiin aiempien vuosien tavoin jo 10. lokakuuta kesän yli säilötyn lumen avulla.

Ohjelmassa ovat vapaan tyylin sprinttikilpailut sekä viestit kokonaan perinteisellä tyylillä.

Hämeenlinnan Hiihtoseuran naisryhmä lähtee kauteen kovin tavoittein. Avausviikonlopun pääkisa on sunnuntain 3x 4 kilometrin viesti, mutta kolmikosta Maija Hakala ja Anni Kainulainen hiihtävät molemmat matkat.

– Perjantaina on kauden ensimmäiset metrit lumella. Jännittää, vaikka oma kunto tuntuu hyvältä. Olisin halunnut muutaman tehotreenin enemmän, mutta flunssa on pistänyt kapuloita rattaisiin. Olen huomannut, että kehoni tarvitsee kisoja alle, jotta todellinen kisakunto saadaan esille, Hakala tuumaa.

Kainulaisen tavoitteena on tason nosto ja testit ovat luvanneet hyvää.

– Mukava päästä taas hiihtämään kilpaa. Syksyn testien perusteella kunnon pitäisi olla hyvä ja etenkin tasatyöntö on kehittynyt. Hyvä kunto pitää saada nyt siirrettyä lumille. Aika suoraan sulan maan harjoittelusta kausi alkaa, syksyn aikana olen hiihtänyt lumella putkessa vain muutaman kerran. Mutta Vuokatti ei ole vielä kauden tärkeimpiä kisoja, Kainulainen sanoo.

A-maajoukkueeseen kuuluva Laura Mononen hiihtää vain viestikisan, johon HlHS on asettanut tavoitteeksi palata maan ykkösseuraksi.

– Minun tilanne on ihan ok, ei mitään ongelmia. Alkuviikko on ollut kevyttä pk-treeniä. Keskiviikkona ja torstaina olen testeissä Jyväskylässä ja sitten Vuokattiin, jossa pari päivää hiihtoa ja sunnuntaina kisa, Mononen kertoo.

Oman lisänsä kauden viestikisoihin tuovat jälleen seurasiirrot. Miehissä eniten on vahvistunut Puijon Hiihtoseura, jota alkavalla kaudella edustavat Iivo Niskanen ja Perttu Hyvärinen.

Vuokatin avauskisasta puuttuvat kuitenkin maajoukkuehiihtäjistä ne, jotka ovat leirillä Italiassa.

HlHS kuuluu naisten viestin suosikkeihin yhdessä Oulun Hiihtoseuran kanssa, jolla on mukana myös A-maajoukkuehiihtäjä Riitta-Liisa Roponen.

Suomen cupissa osakilpailuja on kuusi ja mukana ovat SM-kisat. Kausi päättyy huhtikuun alussa Ylitorniossa pitkien matkojen SM-kisoihin sekä viestikauden huipennukseen.

Kaksi viikkoa Vuokatin jälkeen kilpaillaan Rovaniemellä (N10/M15km P, sprintit P) ja nämä kisat ovat tärkeä näyttöpaikka alkukauden kansainvälisiin edustustehtäviin.

– Seuraavien viikkojen aikana pitää tehdä onnistuneita harjoituksia lumella. Suuntaan Vuokatista Lappiin ja Rovaniemellä pitäisi hiihdon jo kulkea, Kainulainen korostaa. HäSa