Urheilu

Suomen cup päättyi hämeenlinnalaiskomennossa – Vesikoiden nuorilla edessä seuraava veto kohti aikuisten tasoa

Vesikkolupausten kausi tyylikkääseen päätökseen Ahveniston Suomen cupissa.
Vanajaveden Vesikoiden Jaakko Hippeläinen, Sakke Mattila ja Otto Sivula jatkoivat hallintaansa Suomen cupin viimeisessä sprinttimatkojen yksikköosakilpailussa kotivesillään.

Melonnan Suomen cupin viimeistä edellisessä osakilpailussa oli tuttu marssijärjestys lauantaina. Kilpailua Ahvenistonjärvellä isännöinyt Vanajaveden Vesikot valloitti kärkisijat kaikilla kolmella matkalla.

Hämeenlinnan osakilpailun pääluokka oli alle 18-vuotiaat miehet, mikä isäntäseuralle sopikin. Vesikoiden Jaakko Hippeläinen, Otto Sivula ja Sakke Mattila ovat ikäluokan kotimainen kärki. He muodostivat tänä kesänä melkein puolet seitsenhenkisestä poikien maajoukkueryhmästä.

Lauantaina kolmikko voitti ohjelmassa olleet kajakkiyksikkömatkat vuoronperään. Sivula oli nopein 200 metrillä ennen Mattilaa ja Hippeläistä. Mattila puolestaan vei 500 metrin kisan nimiinsä ennen Hippeläistä ja Sivulaa. Tässä kohtaa huonovointinen Sivula joutui kuitenkin jättämään kisapäivän kesken ja lähtemään Ahvenistolta.

Hippeläinen päätti kisapäivän melomalla 2 500 metrin minimaratonin voittoon. Tällä matkalla kolmen kärkeen pääsi kiilaamaan joku vesikkoryhmän ulkopuolelta, kun Kangasalan Melojien Matias Ylisiurua oli toinen.

17-vuotias Hippeläinen sinetöi minimaratonvoitolla poikien Suomen cupin voiton, kun jäljellä on enää ensi viikonlopun Tampere Maraton. Sivula nousi toiseksi.

– Loppukaudesta alkaa tuntua jo raskaalta, mutta vielä jaksoi yhden kisan puristaa, Hippeläinen sanoi lauantain kisapäivän päätteeksi.

Kausi päättyi Vesikoiden maajoukkuenuorilla tähän. Heillä alkaa talviharjoituskausi, jonka aikana alkavat puhaltaa muutoksen tuulet. 18-vuotiaat Mattila ja Sivula siirtyvät Suomen vesillä miesten sarjaan ja kansainvälisesti junioreihin eli alle 23-vuotiaisiin.

Haaste on vanhemmalla parivaljakolla iso, sillä he ovat uuden ikäluokan nuorimpia ja toisaalta heidän pitäisi alkaa haastaa A-maajoukkuemiehiä.

– Hyppy on iso. Miehiä vastaan kilpaillessa etenkin kärjen vauhti muuttuu. Voimatasot ovat miehillä korkeampia ja harjoittelumäärät suurempia. Talven harjoituskalenteri muuttuu nyt niin, että olemme pitkiä pätkiä ulkomailla läpi talven, Mattila ennakoi.

Hippeläinen sen sijaan meloo seurakaveriensa väistyessä 18-vuotiaiden suomalaisena ykkösmiehenä.

– Tarkoitus olisi päästä vielä junnuarvokisoissa finaaleihin asti, olympialaisista haaveileva melontalupaus julisti.

Kauden saldona Vesikoiden ja samalla myös Suomen nuorten maajoukkueen parhaat sijoitukset olivat Sivulan ja Mattilan maratonmelonnan MM-kisojen 13. sija ja nelikon (neljäs meloja Ylisiurua) 15. sija 500 metrillä. Pohjoismaiden mestaruuskisoissa menestyksekkäin oli kaksi henkilökohtaista hopeaa voittanut Sivula. SM-kisoissa he jättivät muille vain murusia.

– Maailmalla sijoilla 1–20 on todella kova taso, ja yksikin virhe pudottaa sijoitusta, kun Suomessa voi olla vain kolme kilpailijaa per sarja, Mattila kuvaili kokemuksiaan.

Kaikki kolme melovat vielä kaikkia matkoja eivätkä mieti erikoistumista. Tähän mennessä vahvuudet ovat kuitenkin painottuneet Hippeläisellä pitkille matkoille, Sivulalla sprintteihin ja Mattilalla tälle välille. Sivula ja Mattila ovat olleet muutaman kauden menestyksekäs kaksikkopari ja jatkanevat samalla polulla vielä alle 23-vuotiaissakin.

– Näissä hommissa on ihan järkevää pitää itsensä vielä jokapaikanhöylänä. Yksikön 200 metrilläkin tarvitaan kovaa kestävyyspohjaa ja maratonilla nopeutta välillä, Hippeläinen totesi. HäSa

Päivän lehti

19.2.2020