fbpx
Urheilu

Suomen karsintaurakka päättyi tappioon – EM-karsintalohko voi varmistua jo tiistaina

Avauskokoonpanoon noussut Joni Kauko voitti pääpallossa Kreikan Konstantinos Stafylidisin. KUVA: PANAGIOTIS MOSCHANDREOU / EPA

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue hävisi EM-karsintojen viimeisen ottelunsa myöhään maanantaina Ateenassa. Kreikka voitti kisapaikkansa jo perjantaina varmistaneen Suomen maalein 2–1 (0–1).

Teemu Pukki vei karsintojen kymmenennellä maalillaan Suomen johtoon 27. minuutilla läpiajosta. Petros Mantalos tasoitti heti tauon jälkeen hyödyntämällä maalin edessä Suomen puolustuksen torkkumisen. Kostas Galanopoulos puolestaan tuikkasi irtopallon maalivahti Jesse Jorosen vastusteluista huolimatta sisään 70. minuutilla.

Pukki tunnusti Viasatin haastattelussa ottelun jälkeen, että Suomen henkiset ja fyysiset voimavarat olivat vähissä jo otteluun lähdettäessä.

Päävalmentaja Markku Kanerva vaihtoi otteluun noin puolet avauskokoonpanosta edellisestä ottelusta. Jorosen lisäksi avaukseen nousivat Väisäsen puolustajaveljekset Sauli ja LeoRasmus SchüllerSimon Skrabb ja Joni Kauko.

– Kyllä tässä vähän hapan maku jäi suuhun. Koitimme miettiä taktisia variaatioita, mutta se ei ihan onnistunut, Kanerva totesi Viasatilla.

 

Suomi pelasi ottelussa vielä EM-arvontakorista. Tappiolla Huuhkajat sijoittuu karsintojen kokonaisrankingissa heikoimmaksi tai toiseksi heikoimmaksi kakkoseksi, kun Liechtenstein-ottelut jätetään vertailusta. Tämä tarkoittaa Suomen päätymistä lohkoarvonnan alimmaiseen neloskoriin.

Suomalaisten ei kuitenkaan välttämättä tarvitse jännittää marraskuun 30. päivän EM-lohkoarvontaa. Suomi pelaa varmuudella alkulohkonsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa vastustajinaan ainakin Venäjä ja Tanska, jos Unkari voittaa tai pelaa tasan tiistaina Walesin kanssa ja ottaa suoran EM-paikan. Mikäli Wales voittaa, arvonnassa Suomen vaihtoehtona on Pietarin ja Kööpenhaminan lisäksi Rooman ja Bakun lohko.

Mikäli Saksa voittaa tiistaina viimeisessä karsintaottelussaan kotonaan Pohjois-Irlannin, Venäjän ja Tanskan lohkon huippujoukkue on Belgia, muutoin se voi olla myös Ranska. Tämä johtuu siitä, että kaikki kisoihin tai jatkokarsintana toimivaan Kansojen liigan playoffiin osallistuvat isäntämaat sijoitetaan kotilohkoihinsa jo etukäteen, vaikka ne sijoitetaan myös arvontakoreihin. Lisäksi ykköskorin Ukraina ja neloskorin paikkaa playoffin kautta kärkkyvä Kosovo eivät voi pelata EM-kisoja Venäjällä poliittisista syistä.

 

Menot