Urheilu

Suomi ja Ville Lastikka juhlivat salibandyn MM-kultaa – "Ainahan on mukavaa laittaa ruotsalaisia nenään"

Steelers-hyökkääjä jälleen tehoketjussa, kun Suomi tyrmäsi Ruotsin finaalissa ja uusi salibandyn maailmanmestaruutensa.
MM-kullan varmistuminen vapautti Suomen joukkueen ilon ylimmilleen.

Steelers Hämeenlinnan hyökkääjän Ville Lastikan ensimmäinen miesten MM-turnaus Prahassa päättyi sunnuntai-iltana kultajuhliin, kun Suomi kukisti Ruotsin lukemin 6–3 (1–0, 1–1, 4–2). Yleisöä finaalissa oli 16 276.

Mestaruutensa uusinut Suomi on voittanut kuudesta viimeisimmästä MM-turnauksesta neljä ja Ruotsi kaksi.

Aiempien pelien tavoin Suomi haki maltillisesti pallolla puolustaen pitkiä hyökkäyksiä ja iski paikoistaan maaleja.

Sankareihin kuului maalivahti Eero Kosonen, jonka 19 torjuntaan mahtui useita haamupelastuksia.

– Tämä oli turnauksen paras pelimme. Toiseen erään tuli jäähyjä ja Ruotsi sai hengen päälle, mutta kolmas erä oli meidän. Ukot peitti hyvin vetoja, Kosonen summasi.

 

Ville Lastikka jatkoi Joonas Pylsyn johtamassa ketjussa, jossa toisella laidalla viiletti Peter Kotilainen ja puolustajina olivat Juha Kivilehto ja Mikko Leikkanen.

Välieräpeliin koottu ketju jatkoi siitä, mihin Tšekki-pelissä jäi ja nousi jälleen tehokentäksi viimeistelemällä Suomen neljä ensimmäistä maalia.

Avauserässä Lastikka pelasi pallon Leikkasen kautta Kivilehdolle, jonka veto yllätti Johan Rehnin (11 torjuntaa) Ruotsin maalilla.

Toisessa erässä Lastikka (0+1) tarjoili hienon poikkisyötön läpi ruotsalaispuolustuksen ja finaalin tehomies Kotilainen (2+1) niittasi 2–0.

Ylivoimallaan Ruotsi pääsi peliin mukaan, kun Alexander Galante Carlström kavensi ja päätöserän alussa Alexander Rudd (2+0) tasoitti pallonriiston jälkeen lukemiksi 2–2.

 

Sitten seurasi Suomen kolmen minuutin tehojakso.

Ensin Joonas Pylsyn oivaltava pystysyöttö löysi Kotilaisen, jonka passista Kivilehto (2+0) vei illan toisella maalillaan Suomen jälleen johtoon ja hetkeä myöhemmin Kotilaisen kaukovedolla lukemat olivat 4–2 Lastikan oltua maskimiehenä.

Ykkösketjusta kapteeni Nico Salo pamautti vielä 5–2 ajassa 49.35 ja Suomi oli karannut. Sami Johansson viimeisteli päätöslukemat tyhjään maaliin.

Ville Lastikka oli kuudessa MM-ottelussa Suomen toiseksi tehokkain (5+5) edellään vain Sami Johansson (8+3), vaikka ketjukaverit vaihtuivat pitkin turnausta.

– No eipä siinä sen kummoisempaa, on vaan kokeiltu erilaisia koostumuksia. Tehovireeni juontaa juurensa ainoastaan uskallukseen pelata ja käyttää omia vahvuuksia kentällä auttaakseen joukkuetta. Kotimaisiin liigaotteluihin verrattuna kansainvälisissä peleissä on kovempi tempo, tilaa ja aikaa on vähemmän. Erityisesti Ruotsi-otteluissa on iso ero, joukkueen 22-vuotias kuopus puntaroi.

Joukkueen päävalmentaja Petteri Nykky näki turnauksessa Suomen käyrän sojottaneen ylöspäin.

– Hyvä fiilis tästä mestaruudesta, saatiin nousujohteinen turnaus kuten tavoiteltiinkin. Ja ainahan on mukavaa laittaa ruotsalaisia nenään. HäSa