Urheilu

Super Bowl: Chiefs vai 49ers? – lajiasiantuntija analysoi ratkaisevat tekijät

Urheilumaailma pysähtyy seuraamaan Super Bowlia sunnuntaina. Lajiasiantuntija Mikko Koikkalainen avaa NFL-kauden huipennuksen salat.
Super Bowlin voittajajoukkue saa Vince Lombardi Trophyn. Tiffany & Co valmistaa joka vuosi käsityönä pokaalin ja sen hinnaksi on arvioitu 25 000 dollaria. Kuva: JOHN G. MABANGLO
Super Bowlin voittajajoukkue saa Vince Lombardi Trophyn. Tiffany & Co valmistaa joka vuosi käsityönä pokaalin ja sen hinnaksi on arvioitu 25 000 dollaria. Kuva: JOHN G. MABANGLO

Lähtökohdat otteluun

Ennakkoasetelmat tämän vuoden Super Bowliin ovat harvinaisen herkulliset. San Francisco 49ers ja Kansas City Chiefs ovat molemmat todellisia huippujoukkueita ja etukäteen voittajan valitseminen on todella hankalaa. Chiefsin vahvuudet ovat sen hyökkäys ja maailman paras pelinrakentaja Patrick Mahomes, 49ersin vahvuus on kokonaisvaltaisesti parempi joukkue ja 49ersin puolustus on liigan paras. Tiedossa on laadukas ottelu hyvin valmennettujen joukkueiden välillä.

Valmennukset

Valmennuksellisesti joukkueet ovat tavallaan samasta muotista tehty. Päävalmentaja vastaa myös hyökkäyksen rakentamisesta ja pelinkutsumisesta. Vaikka 49ersin puolella puolustus on parempi yksikkö, 49ers henkilöityy päävalmentaja Kyle Shanahaniin. Aivan kuten Chiefs henkilöityy Andy Reidiin. Kummankin historiasta löytyy mustia hetkiä otteluiden ratkaisuhetkien päätöksissä. Kellonhallinta ja pelinjohtaminen voivat ratkaista tämän ottelun, niin tasaiset lähtökohdat ottelussa ovat. Kumpi onnistuu tällä kertaa paremmin?

Mitä seurata, kun Chiefs hyökkää?

Chiefsin hyökkäys on ollut kentällä 20 kertaa kahdessa pudotuspeliottelussa. Niillä se on tehnyt 12 touchdownia. Tämä on häkellyttävän kova tilasto. Pelinrakentaja, eli QB, Patrick Mahomes on ottelun suurin tähti. Hän on yksi fyysisesti lahjakkaimpia heittäjiä, mitä NFL:ssä on koskaan nähty. Chiefsin hyökkäys on rakennettu tukemaan täysin Mahomesin vahvuuksia. Kentästä käytetään sen jokainen neliömetri hyväksi, kun pelejä suunnitellaan.

Chiefs on 20 vuoteen eniten heittävä joukkue. Laitahyökkääjäosasto (WR) on liigan nopein ja Mahomes heittää heille paljon syviä kuvioita. 49ersin puolustuksen takakenttä ei paperilla pysty tähän nopeuteen vastaamaan. Tyreek Hill ja Travis Kelce ovat Mahomesin tärkeimmät heittokohteet.

49ersin valttikortti on NFL:n kovin puolustuksen linja, jonka on pystyttävä antamaan painetta ja kiirehtimään Mahomesin heittoja. Erityisesti Nick Bosa on syytä ottaa tarkkailuun 49ersin linjasta. Richard Sherman on NFL:n parhaita heittopuolustajia. On hyvin mielenkiintoista seurata uskaltaako Mahomes haastaa Shermania vai asettaako Chiefs parhaat pelaajansa sinne, missä Sherman ei ole.

Mitä seurata, kun 49ers hyökkää?

49ersin hyökkäys on täysin erilainen kuin Chiefsin. Kahdessa pudotuspeliottelussa se on heittänyt ainoastaan 27 kertaa 123 hyökkäysyrityksestä. Vastaavia lukuja totuttiin näkemään 1930-luvulla. Koska juoksuhyökkäys on ollut niin timanttista, ei heidän ole tarvinnut heittää.

Tämän takia 49ersilla on varmasti paljon käyttämättömiä pelejä, joita Chiefs ei ole voinut harjoitella. 49ersin juoksupeli on todella monipuolista, mutta se perustuu outside zone -peliin, jossa puolustus pyritään venyttämään poikkisuunnassa hajalle, ennen kääntymistä kohti maalia. Heittopelissä QB Jimmy Garoppolo on parhaimmillaan, kun hän hämää juoksupeliä ja heittää tämän jälkeen kentän keskustaan. Kentän keskustan heittopelit ovat Chiefsin puolustukselle vaikeita.

George Kittle, Deebo Samuel ja Emmanuel Sanders ovat heittopelin avainpelaajat 49ersin joukkueessa. On oletettavaa, että Kyle Shanahan tulee saamaan heidät muutaman kerran aivan vapaaksi. Chiefsin puolustuksen heikkous on juoksupuolustaminen, vaikka loppukauden ajan se on ollut siinä hieman parempi. Chris Jones ja Frank Clark ovat puolustuksen linjassa avainpelaajia ja Tyrann Mathieau takakentän monipuolisuusihme. Hänen on oltava tähti, jos Chiefs haluaa hidastaa 49ersin hyökkäystä. HäSa

Kirjoittaja on Vaahteraliigan Helsingin Roostersin ja Suomen maajoukkueen hyökkäyspelin koordinaattori ja toimii asiantuntijana Viasatin Super Bowl -lähetyksessä.

Menot