Kiekko Urheilu

Surkea alku Sportia vastaan tuhosi HPK:n haaveet voitosta – päävalmentaja Pennanen manasi valmistautumista ja heikkoa ylivoimaa

HPK:n värikäs viikko päättyi selkäsaunaan Sportilta hurmoksellisessa Kuparisaaressa.
Tony Sund pääsi tuulettamaan ottelun voittomaalia Miro Karjalaisen, Antti Karjalaisen ja Robert Leinon edessä. KUVA: Jarno Pellinen

Perjantaina Kärpät komeasti kaataneella HPK:lla oli lauantaina Vaasan Kuparisaaressa erilainen ilta.

Kotijoukkue Sport laittoi tylyn isännän tavoin mylvivän kotiyleisön edessä ottelun nuotit kerralla selviksi jo reilussa kymmenessä minuutissa.

Jo ajassa 4.58 Sportilta osui Olavi Vauhkonen, jota seurasi vajaa minuutti myöhemmin Tomi Körkön alivoimaosuma. Kun Tony Sund niittasi ajassa 10.18 Sportin jo kolmen maalin karkumatkalle, oli selvää, että HPK oli kaivanut itselleen kuopan.

Tällä kertaa Kerho ei onnistunut kaivautumaan sieltä ylös.

Kauden kymmenennen maalinsa viimeistellyt Philippe Cornet kavensi vielä avauserän lopulla, mutta kun Sport iski seuraavat kaksi maalia Toni Kallelan ja Aleksi Ainalin lavoista – oli Otto Paajasen viimeistelemä ottelun viimeinen maali toisen erän viime hetkillä silkkaa kosmetiikkaa.

Lopulta Sport vei kolme sarjapistettä talteen luvuin 5–2.

HPK:n joukkueessa on jyllännyt vatsatautia, mutta sen taakse päävalmentaja Antti Pennanen ei halunnut mennä. Se ei ollut syy tappioon.

– No ei me siitä selityksiä lähdetä hakemaan, pääsisimme liian helpolla. Tänään oli eväät voittaa, jos olisimme saaneet siirrettyä Kärpät-pelin moodin tähän peliin, Pennanen sanoi.

Pennanen otti osan tappiosta myös omaan piikkiinsä.

– Valmentaja kantaa vastuunsa miksi näin kävi ja miten ensimmäinen kymppi lähti liikkeelle.

 

HPK:n ongelmaksi Sportia vastaan muodostui löperö puolustuspelaaminen, tehoton ylivoimapeli ja se, että Emil Larmin tilalla toista ottelua peräkkäin torjuneen Antti Karjalaisen Kärpät-ottelun vire katosi matkalla Vaasaan.

”Ylivoima on surkeaa tällä hetkellä. Sen kanssa on tehtävä töitä.”

Ylivoimapeli on ollut viime otteluissa HPK:lta heikkoa – Kerho ei ole saanut ylivoimalla kiekkoa verkkoon viidessä viimeisessä ottelussaan.

– Ylivoima on surkeaa tällä hetkellä. Sen kanssa on tehtävä töitä. En ole nähnyt tilastoja, mutta perjantaina ammuttiin aika vähän ja nytkin tuntui, että laukaisu-uhkaa puuttuu. Pitää myös olla rohkeutta ampua niitä kuteja, Pennanen jyrisi.

Tämän viikon Pelicansia ja Sportia vastaan pelatuissa molemmissa otteluissa välittyi se, että HPK oli otteluiden aluissa vaikeuksissa eikä saanut omaa peliään rullaamaan.

Näkyykö siinä nuorehkon joukkueen kokemattomuus?

– Se kulkee käsi kädessä valmistautumisen kanssa. Kun sitä saadaan paremmalle tolalle, taas menemme eteenpäin joukkueena. Senkin asian kanssa tehdään töitä.

 

Kysymys siitä, veikö iso voitto sarjakärjestä perjantaina Kerholta parhaan latingin Sport-ottelusta, veti Pennasen mietteliääksi.

– Se on vaikea sanoa. Yksittäinen pelaaja kokee asioita päässään miten kokee. Tänään emme onnistuneet valmistautumisessamme, liian helposti meni vastustaja monta maalia eteen. Jos katsoo viimeisen parin viikon pelejä, hyvän ja huonon pelin ero on vielä liian suuri.

– Jos katsoo maailman huippupelaajia, henkisen puolen merkitys nousee isoon osaan. Meidän on saatava kykymme näkymään säännöllisemmin, Pennanen linjasi.

Neljäntenä jääkiekkoliigassa majailevan HPK:n kausi jatkuu tiistaina JYPin vieraana Jyväskylässä. HäSa

Erikoinen viikko

HPK antoi osoituksen parhaasta iskukyvystään perjantaina, kun se voitti Ritariareenassa liigakärjessä ylhäisessä yksinäisyydessään porskuttavan Kärpät tyylikkäästi.

 

Lue lisää Kärpät-voitosta täältä: Kerholta kova työnäyte – kärki-Kärpät kellistyi

 

Viikkoon mahtui kuitenkin myös kahdet kasvot. Kärpät-voiton kyytipojiksi mahtui kaksi tappiota, joissa Kerho hävisi kaksi vierasottelua ennakkoon heikommille Pelicansille ja Sportille samoin lukemin 5–2.

Ongelma oli, että HPK ei yltänyt lähellekään samalle suoritustasolle näissä peleissä kuin missä se parhaimmillaan on.

Sport-ottelussa Kerhoa ei tunnistanut siksi tiivistä puolustuspeliä pelaavaksi joukkueeksi, joka kaatoi sarjakärjen vain vuorokausi aiemmin. HPK:n maalin edessä oli välillä avoimien ovien päivät.

Vaikka alkukausi on ollut väkevä, kokoonpano on silti yhtä kapea kuin kauteen lähdettäessä. Valmennus joutuu kuormittamaan kärkipelaajiaan kovilla minuuttimäärillä – ja osa hyökkääjistäkin joutuu huhkimaan jatkuvasti yli 20 minuutin peliaikoja.

Mutta.

Mitkään syyt eivät anna ammattilaisurheilussa anteeksi sitä, jos ei saa itsestään kaikkea irti kuin joka toinen ilta.

Samuel Savolainen

Asiasanat