Urheilu Hattula

Suunnistajapariskunta Anjala on etevä myös multisportissa – "Tässä on yllätysmomenttinsa"

Anna-Kaisa ja Topi Anjala löysivät multisportista uuden yhteisen harrastuksen.
Topi ja Anna-Kaisa Anjala ohittivat melontaosuudella Vanajavedellä Niko Sorvarin ja Mikko Rantahakalan. Kuva: Tomi Vesaharju
Topi ja Anna-Kaisa Anjala ohittivat melontaosuudella Vanajavedellä Niko Sorvarin ja Mikko Rantahakalan. Kuva: Tomi Vesaharju

Marski Challenge -multisport-kilpailun seitsemäs vuosikerta otti lauantaina haltuunsa taas uuden kantahämäläispaikkakunnan, kun seikkailu-urheilijat etsivät rasteja maalla, vedellä ja renkailla Hattulassa.

Lepaan ja Parolan ympäristössä järjestetty ennätyssuuri Marski Challenge sisälsi myös dramatiikkaa, jota harvoin seikkailukisoista puuttuu. Ylivoimaiselta voittajalta vaikuttanut Avanti Adventure -joukkue eli Niko Sorvari ja Mikko Rantahakala eivät suorittaneetkaan yhtä tehtävärastia ollenkaan ja saivat sadan minuutin aikasakon.

Näin miesten kilpasarjan voittoon juoksivat, polkivat ja meloivat AutoAatamila-tiimi eli Mika Rantala ja Pekka Niemi, joilta reilun 50 kilometrin kokonaismatka sujui aikaan 5 tuntia, 32 minuuttia ja 25 sekuntia.

Ensimmäisenä parina maalissa oman reittinsä vaatimusten mukaisesti kiertäneistä kilpasarjalaisista oli Anjalan suunnistava pariskunta Anna-Kaisa ja Topi. Team Anjalalta kuusi kilometriä täyttä lyhyempään matkaan kului 5.05.20 tuntia.

Topi Anjala muistetaan maajoukkuesuunnistajana kymmenen vuoden takaa. Hän voitti viestin MM-pronssia 2009 ja sittemmin Jukolan kahdesti KooVeen riveissä. Myös Anna-Kaisa suunnistaa kilpaa, nykyään Lahden Suunnistajien väreissä.

– Aika vähän tällaisia tulee kilpailtua, ehkä kerran vuodessa. Tässä on yllätysmomenttinsa, Topi Anjala toteaa.

Kaksikko ei sinänsä harjoittele multisportia varten. Suunnistustaustasta on kiistatonta hyötyä.

– Treeni tulee oikeastaan muun harjoittelun kautta. Esimerkiksi maastopyöräily on tärkeässä osassa tässä lajissa. Suunnistus on toki meidän vahvuutemme, tänäänkin ohitimme siinä monta. Melontaa pitää varmaan eniten harjoitella, Topi ynnää.

– Maastopyöräilemässä käymme yhdessä silloin tällöin. Tämä on siitä hauska laji, että tässä pääsee yhdistelemään näitä lajeja, Anna-Kaisa Anjala pohtii.

Anna-Kaisa Anjalalla on miestään pidempi kokemus multisportista, ja hän veti osittain Topin lajin pariin.

– Olin käynyt pari kertaa kisoissa ennen kuin aloimme käydä yhdessä, ja niin pitkään olemmekin käyneet multisport-kisoissa kuin olemme olleet yhdessä eli joka vuosi viiden vuoden ajan, Anna-Kaisa hymyilee.

Pääasiassa pariskunnan yhteisessä urheiluhaasteessa on kyse juuri multisportista, ei niinkään isomman mittakaavan seikkailu-urheilusta.

– Kerran olemme käyneet yli kymmenen tunnin kisassa (Ursak Pohjois-Karjalassa), mutta sen pidempiin emme ole lähteneet, Anna-Kaisa sanoo.

– Se on aika henkien taistoa, kun kisa kestää 24 tuntia, Topi tuumaa.

Koronapandemian vietyä suunnistuskauden ensimmäisen puolikkaan, mukaan lukien Jukolan viestin, Topi Anjala on pitänyt taukoa ainakin entisestä leipälajistaan. Hän kertoo ”harrastaneensa” viime aikoina vain talonrakennusta.

– Motivaatio laski, kun kisat peruttiin. Tämä oli ensimmäinen suunnistukseni tälle kesälle. Aiemmin suurviestit ovat motivoineet itseni. Taloprojektissa on ollut myös tekemistä, mutta katsotaan, jos innostun ensi kaudeksi.

Anna-Kaisalla puolestaan on tähtäimessään syksyn SM-suunnistukset.

– Kyllä tässä joka viikonloppu saa käydä kilpailemassa. Ensi viikonloppuna lähdemme Lappiin kuntorastiviikolle. Ainakin toistaiseksi suunnistus on se ykköslaji.

Naisten kilpasarjan voittivat Team Tupsukorva eli Auli Packalén ja Tanja Viskari ajalla 5.19.52.

Kuntosarjan reilun 30 kilometrin reitillä nopeimpia olivat Sk Samperi eli Jarno Karjalainen ja Mikael Mononen ajalla 3.39.28. HäSa

Päivän lehti

4.8.2020