Urheilu

Suunnistajat panivat Kiipulat vinkumaan – Juha Sorvisto täräytti KiipFit Trail Runissa kovan ennätyksen

Juha Sorvisto ja Heini Wennman päätyivät treenaamaan SM-suunnistuksen viimeisiin kisoihin Kiipulan maastopuolimaratonilla.
KiipFit Trail Runin puolimaratonin kärkimiehet Juha Sorvisto (oik.) ja Johannes Pulkkinen (kesk.) saivat lähdössä rinnalleen Akseli Vuorisen. Kuva: Tomi Vesaharju
KiipFit Trail Runin puolimaratonin kärkimiehet Juha Sorvisto (oik.) ja Johannes Pulkkinen (kesk.) saivat lähdössä rinnalleen Akseli Vuorisen. Kuva: Tomi Vesaharju

KiipFit Trail Runin reittiennätykset korjattiin parempiin numeroihin lauantaina Janakkalassa, kun polkujuoksukilpailu järjestettiin Kiipulassa kymmenennen kerran.

Maastopuolimaratonin uusi pohja-aika on nyt 1.21.57, jonka kellotti Lahden Suunnistajien Juha Sorvisto. Kakkosena pitkältä matkalta maaliin tullut Johannes Pulkkinen hävisi melkein 11 minuuttia.

– Katsoin tavoitteeksi vain vanhat reittiennätykset eli jotain 1.27. Oli hyvä seurata vauhtia, kun omasta kellosta tulee kilometrin välein väliaikoja, Sorvisto sanoi.

– En ole aiemmin ollut täällä. Kartasta katsottuna näytti, että reitti olisi ollut tasaista puoliväliin asti. Tuntui pahalta, mutta en missään vaiheessa hyytynyt, vaan sain vauhdista kiinni.

Sorvisto tähtää seuraavaksi ensi viikolla Forssassa juostaviin suunnistuksen SM-sprinttiin ja -viestiin.

– Etsin lähistöltä jotain hyvää tapahtumaa suunnistuksen SM-kisojen väliviikolle, niin tämä oli hyvä kova harjoitus. Viestit jaksavat sytyttää näitä kisoja kauan juosseena, Sorvisto kertoi.

Kaikkiaan kolmanneksi nopeimmin KiipFitin maastopuolikkaan taittoi naisten sarjan ykkönen Heini Wennman, jonka mallikas voittoaika oli 1.32.56.

– Lähdin haastamaan itseäni, niin kuin näissä polkujuoksuissa. Tämä olikin yllättävän nopea reitti, ja meinasi kostautua. Aina matka alkaa tuntua, eli en osaa sanoa, oliko alku liian kova, Wennman pohti.

Myös Wennman on varsinaisesti suunnistaja ja aikoo Sorviston tavoin edustaa SM-viestissä seuraansa, Wennmanin tapauksessa oululaista SK Pohjantähteä.

– Tänä viikonloppuna ei ollut isompia suunnistuskisoja, niin tulin sitten tänne. Viimeisenä SM-kisana on tänä syksynä tulossa vielä erikoispitkä, niin hyvin tällainen siihen valmistautumiseen sopii, jos riittää intoa ja terveyttä lähteä viivalle.

Maastokympillä kunnostautui puolestaan entinen suunnistaja, nykyinen polkujuoksija Sami Vähänen Samba Trail Running Clubista. Espoolainen rikkoi vanhan Janakkalan Janan Janne Niemen ennätyksen peräti viidellä minuutilla ajallaan 39,13, mutta Niemi hävisi hänelle samassa kisassa vain 42 sekuntia.

– Sitä ennätystä lähdin hakemaan ja kilometrit taittuivat aika hyvin. Kuuden kilometrin kohdalla uskoin, että pääsen alle reittiennätyksen. Hyvä juoksu todella nopealla reitillä. Tuntui, että myötätuulta oli koko ajan, Vähänen kertasi.

Viime vuonna Vähänen voitti KiipFitin maastopuolimaratonin.

– Onhan se pitkä matka haastavampi, ja siinä on paljon enemmän mäkiä ja pienempiä polkuja. Tämä oli siihen verrattuna ulkoilutierallattelu. Olisin halunnut lähteä pidemmälle matkalle, mutta se sopinut kilpailuohjelmaan, kun nyt sunnuntaina pitäisi vetää viidenkympin lenkki, 65 kilometrin Vaarojen maratonille tähtäävä Vähänen selvitti.

Naisten kympin voitti Janan Kaisa Rokkanen ajallaan 50.57. KiipFit Trail Runissa oli mukana tänä vuonna 256 juoksijaa. HäSa

Päivän lehti

18.1.2020