Urheilu

Suunnistuksen erikoispitkillä leivottiin uudet mestarit

Suunnistuksen SM-kausi päättyi Vantaalla erikoispitkän matkan kilpailuun. Sipoonkorven maastoissa kisattu SM-erikoispitkä keräsi Vantaan Hakunilaan yli 1300 suunnistajaa. Mitaleita ratkottiin 31 sarjassa 15-vuotiaista 85-vuotiaisiin.

Pääsarjojen mestaruudet menivät Tampereelle Kooveen Miia Niittysen ja Tampereen Pyrinnön Anton Kuukan mukana. Pääsarjat ja nuoret suunnistivat yhteislähtöinä ja matkalla oli hajontalenkkejä.

Naisten 18,2 kilometrin ja 28 rastin kilpailu tiivistyi lopussa neljän naisen taistoksi. Viimeisillä väleillä naisia putosi yksitellen Niittysen kyydistä ja hänen ensimmäinen Suomen mestaruutensa varmistui ennen viimeistä rastia vahvalla fysiikalla. Aikaa voittajalla kului rataan 2.10,09. Hopealle suunnisti IFK Göteborgin Kirsi Nurmi ja pronssille Tampereen Pyrinnön Saila Kinni. Mitalikolmikko oli 31 sekunnin sisällä.

– Minulla taisi olla loppuvedossa tossu hieman paremmalla syönnillä, enkä katsellut toiseksi viimeisen rastin jälkeen taakseni, kertoi mestari Niittynen.

Myös miesten kilpailussa saatiin mestariksi uusi nimi, kun 24,8 kilometrin ja 39 rastin kilpailussa mestaruuteen rynnisti Tampereen Pyrinnön Anton Kuukka. Aikaa reissuun kului 2.35,44. Angelniemen Ankkurien Mikko Sirén teki paluun mitalivauhtiin vaikean edelliskauden jälkeen ja oli maalissa poikkeuksellisen iloinen hopeastaan. Helsingin Suunnistajien Einari Heinaro tahditti kisaa koko alkumatkan, mutta joutui nyt taipumaan pronssille 46 sekuntia voittajalle hävinneenä.

– Yritin juosta voimia säästäen letkan mukana ja vasta lopussa juoksin aivan täysillä. Yllätyin, kuinka hyvin jaksoin maaliin asti, ja tämä tuntuu kyllä tosi hyvältä, iloitsi Kuukka ensimmäistä SM-mitaliaan.

Hämeenlinnan Suunnistajien Antti Virtanen otti kauden toisen Suomen mestaruutensa H50-sarjassa. Pääsarjoja vanhempien sarjojen kilpailu käytiin väliaikalähdöin. 15,3 kilometrin rataan Virtanen käytti aikaa 1.47,07 ja jätti toiseksi tullutta OK77:n Mikael Donneria 26 sekuntia. Hän kertoi lähteneensä kisaan varovaisesti tunnustellen, koska kesäinen pohjevamma äityi syyskuussa jälleen pahemmaksi.

– Itselleni oli aika yllätys, että noinkin meni. En pystynyt kahteen ja puoleen viikkoon juoksemaankaan. Kun pohje ei tuntunut pahemmaksikaan menevän, niin aloin juosta kunnolla, kertoi turenkilainen mestari.

Virtanen on napsinut kesän aikana kolme SM-mitalia. Vuoden mitalisaldoa lihottaa myös hiihtosuunnistuksessa saavutetut neljä mitalia, jotka on suunnistettu Tarpian Suunnan väreissä.

– Loppukausi oli ihan ok. Eniten jäi harmittamaan, kun vanhan ajan normaalimatkan eli nykyään pitkän matkan kilpailua pidän päämatkana ja siinä toivoisi menestystä. Hiihtosuunnistuskausi alkaakin sitten jo joulukuun alussa, mietiskeli Riihimäen lukiossa matematiikkaa opettava Virtanen.

Hauhon Sisun Kari-Veli Niemi suunnisti myös jälleen mitaleille. Hän oli H60-sarjassa toinen. Toisen hopean hauholaisten leiriin toi D70-sarjassa Marja-Liisa Salonen. Muita hyviä sijoituksia saalistivat Jouni Vantaala (4./H55/LamSä), Olavi Erkkilä (6./H80/HlS), Jukka-Pekka Rantio (7./H60/HauSi) ja Heta Virtanen (8./D18/HlS). HäSa

Päivän lehti

1.10.2020

Fingerpori

comic