fbpx
Urheilu Hämeenlinna

Suunnistuskausi jälleen vauhtiin omatoimirasteilla – "Kiireetön suunnistus saa metsään paljon muun muassa perheitä"

Järjestettyjä iltarastitapahtumia on luvassa heti, kun koronarajoitukset helpottavat.
Hanna Mäenpää (vas.), Sanni Koskinen ja Iiris Jalava ovat innokkaita kuntosuunnistajia. Kolmikko innostui viime kesänä myös omatoimirasteista. Kuva: Riku Hasari
Hanna Mäenpää (vas.), Sanni Koskinen ja Iiris Jalava ovat innokkaita kuntosuunnistajia. Kolmikko innostui viime kesänä myös omatoimirasteista. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan seudun kuntosuunnistajien kauden avaus lähestyy. Kevään ensimmäisten Hämeen Sanomien torstairastien oli määrä olla jo ensi torstaina Kolkanmäen maastossa, mutta tapahtuma on peruttu koronarajoitusten takia.

Näillä näkymin kaikki muutkin huhtikuun iltarastit on peruttu, mutta suunnistuksen ystävät pääsevät viime kevään tavoin hakemaan rasteja omatoimisesti. Ensimmäiset rastit ovat Hattulan Tenholan ja Linnavuoren maastossa huhtikuun 19.–25. päivinä. Omatoimirastien kausi jatkuu ensimmäisen listauksen mukaan kesäkuun puoleen väliin saakka, ja metsään pääsee Tenholan rastien jälkeen Lepaanrannan, Lasten Kesän, Lieson, Moreenin, Ahorannan, Konttilan ja Vuortenkylän kartoilla.

Omatoimirasteille pääsee haluamaan aikana lunastettuaan maksullisen kartan suunnistusseurojen nettisivuilta, joilta löytyvät myös muun muassa ajo-ohjeet suunnistuspaikalle. Ratoja on valittavana viime vuoden tapaan useimmiten kolme (2 km, 4 km ja 6 km).

– Samalla kuviolla mennään kuin viime keväänäkin. Saimme omatoimirasteilla paljon uusia ystäviä suunnistukselle. Kiireetön suunnistus saa metsään paljon muun muassa perheitä, muistelee kevään ensimmäisiä rasteja isännöivän Hämeenlinnan Tarmon suunnistajien puuhamies Hannu Lähteenmäki.

Tarmon lisäksi Hämeenlinnan seudulla kuntorasteja järjestävät Hämeenlinnan Suunnistajat, Hauhon Sisu, Kalvolan Keihäs, Lammin Säkiä ja Turengin Sarastus. Hämeen Sanomien kuntorasteja järjestää myös Riihimäen Suunnistajat Riihimäen ja lähitienoon maastoissa.

Rasteja myöhäissyksyyn saakka

Kuntosuunnistajille on luvassa ohjelmaa pitkälle syksyyn saakka. Hämeenlinnan ja Riihimäen seurojen kalentereissa on tänä vuonna viitisenkymmentä tapahtumaa.

– Toivottavasti pääsemme mahdollisimman pian aloittamaan myös perinteiset iltarastit ajanottoineen ja tulospalveluineen. Tehtävät on jaettu seurojen kesken ja seuraamme nyt tilannetta viikoittain, Lähteenmäki sanoo.

Koronarajoitukset puraisevat kuntosuunnistusta hassulla tavalla. Suunnistusseurat saavat nimittäin järjestää lajiliiton alaisia virallisia kisoja, joissa kilpailijoilla on lisenssit. Järjestetyt kuntosuunnistustapahtumat sen sijaan ovat ohjeistuksen mukaan yleisötapahtumia, eikä niitä saa järjestää.

– Näin Suunnistusliitto meitä seuroja ohjeistaa, ja niillä määräyksillä nyt etenemme. Nythän tautitilanne kuitenkin näyttää hieman helpottavan, ja liitto saattaa purkaa rajoituksiaan pikaisellakin tahdilla, pohtii Lähteenmäki.

Suunnistusseuroissa on toimintaa kaikenikäisille harrastajille. Kuntorastien menoon pääsee mukaan myös lajia harrastavan ystävän kanssa.

– Järjestämme tänäkin vuonna myös perinteisen aikuisten suunnistuskoulun. Kymmenettä kertaa pidettävä kurssi on suunnitteilla syyskesälle, Lähteenmäki kaavailee. HäSa

Menot