Urheilu

Suunnistusliiton talous tiukalla harrastajamäärien pienentyessä

Kilpailijamäärät hieman laskussa.
Kuntorasteja etsittiin vuonna 2018 enemmän kuin koskaan 2000-luvulla aloitetun tilastoinnin aikana.

Suomen Suunnistusliiton liittovaltuusto kokoontui sunnuntaina syyskokoukseensa Hämeenlinnassa. Liiton suurimpina haasteina tulevalle kaudelle ovat nollabudjetin pitäminen ja harrastajamäärien laskun jarruttaminen. Kuntosuunnistus elää ja voi hyvin, mutta kilpailijamäärien lasku tuo myös talousmurheita.

– Liiton strategiassa osa-alueista näkyvyys on onnistunut parhaiten, kiitos hyvän tv-näkyvyyden. Ensi vuonna ykkösasiana on jälleen Jukolan viesti, joka saa vielä lisää näkyvyyttä ”Jukola Specialina”. Siinä Venlojen viestin ja Jukolan välinen muutama tunti täytetään erilaisilla taustatekijöiden selvittelyllä suurelle yleisölle, arvioi toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

– Televisiossa pysyvät MM-kisat ja maailmancupin kisat. Maailmancupissa käydään viikko ennen Jukolaa osakilpailut Suomessa pääkaupunkiseudulla. Eniten tehtävää on kilpailijamäärän pysyttämisessä nykyisellä tasolla, hän huolehtii.

 

Ilomäen mukaan taloustilanteessa riittää tekemistä ja taiteilemista. Palloilulajien puristuksessa yksilölajit ovat kovilla ja vaarana on valtion tuen pieneneminen.

– Esimerkki tulevan vuoden haasteista on Norjan MM-kisojen noin 30 vuorokauden leiritys. Norjan on tunnetusti kallis maa leireillä. Moneenkin lajiliittoon verraten meillä ei kuitenkaan ole pankkilainaa.

Valmennusryhmiä tullaan pienentämään ja valmennusta pyritään tehostamaan. Etenkin nuorten 20–25-vuotiaiden Team Kisakalliossa niin on valmentajavalinnoissa tehty. Uudet vetäjät ovat menestyneet kilpailijat Fredric Portin ja Mårten Boström.

– Harrastajamäärien vähenemisessä riittää työtä sekä liitto-, alue- että etenkin seuratasoilla. Tänä vuonna käyttöön harrastajille tullut Rastilippu toi heti menestystä, sillä sen kautta ilmoittautumisia kuntorasteille saatiin varsin hyvin, vaikka mukana oli vasta noin puolet seuroista, Ilomäki sanoi.

Etenkin Rastilipun maksutoiminnosta monet seurat halusivat kuulla mukana olleiden kokemuksia.

 

Arvokisoja on ensi kauden aikana runsaasti eri lajeissa. Norjan MM-kilpailujen lisäksi Ruotsissa kisataan maailmanmestaruuksista hiihtosuunnistuksessa ja Tanskassa pyöräsuunnistuksessa.

MM-kisat eriytyvät siten, että MM-sprinttiä ei suunnisteta ensi vuonna, vaan vasta seuraavana vuonna Tanskassa ja sen jälkeen vuorovuosina. Kansallisesti tärkeitä tapahtumia ovat Kainuun Rastiviikko ja FIN5-suunnistusviikko Kuopion Tahkolla.

Suunnistusseuroille tärkeimmän yhteistyöryhmän eli maanomistajien suuntaan tullaan tarjoamaan tarkempaa tietoa ympäristöasioissa siitä, mitä suunnistuskilpailussa tapahtuu. Nykyään heistä suuri osaa asuu kaupungeissa ja lajin kuva on heille hieman hämärtynyt. HäSa

Päivän lehti

8.8.2020