Urheilu

Suvi Kokkosen vastuullinen tehtävä voi viedä hänet nopeasti ammattilaiseksi – "Minun on pakko olla hyvä, jos haluamme voittaa"

Hämeenlinnan Lentopallokerhon Suvi Kokkosella on tilaisuus murtautua vähintään Suomen kärkeen yleispelaajan tontilla.
Kokkosen lahjakkaan urheilijasuvun lentopallotoivo Suvi tähyää jo ulkomaille ensi kaudeksi. Serkku Mikko pelaa jääkiekkoliigan Jukureissa ja nuorten maajoukkueessa.

Suvi Kokkonen on tavallaan jo läpimurtonsa tehnyt. HPK voitti viime kaudella tuplamestaruuden ennen kaikkea vahvana joukkueena, mutta 18-vuotias laitahyökkääjä oli yksi sen tärkeimpiä pelaajia. Hän teki mestarijoukkueessa eniten pisteitä ja oli loppuottelusarjan paras yksittäinen pelaaja.

Kokkosella riittää kuitenkin yhä todistettavaa. Viime kausi oli Kokkosella osittain oman roolin hakemista, vaikka tulos oli jo vakuuttavaa ensimmäisessä liigaseurajoukkueessa Kuortaneen valmennuskeskuksessa kypsymisen jälkeen.

Yleispelaaja ei ole nyt osa yhtä vahvaa joukkuetta, vaan hän on nuorentuneen ja kauden alla takaiskuja kärsineen menestysseuran ykköstähti. Päävalmentaja Matteo Pentassuglialta löytyy luottoa Kokkoseen heti kauden alkaessa muuten vaikeassa tilanteessa, ja nuori maajoukkuepelaaja tietää tämän. Kokkonen on nyt myös yksi Hämeenlinnan kapteeneista.

– Matteo ja Sami (apuvalmentaja Stenius) tietävät, mitä osaan tehdä, mutta nyt pitäisi pitää oma pää kasassa. Viime kaudella ei haitannut, jos ei ollut joka pelissä hyvä, koska muut auttoivat aina. Kyllä se paineita luo, että mitä jos minulla ei menekään niin hyvin. Hakkuripelimme on vähän tökkinyt, eikä meillä ole vastustajille niin kovaa keskiuhkaa, Kokkonen pohtii perjantaina alkavan kauden lähtökohtia.

– Minun on pakko olla hyvä, jos haluamme voittaa. Se on kuitenkin mahdollisuus, kun pitää näyttää, että osaa pelata kovassakin paikassa.

 

Jyväskylän lähellä Laukaalla kasvanut Kokkonen saapui HPK:hon ennen viime kautta hakkuriksi ja hyökkäävän roolin yleispelaajaksi. Lopulta hän alkoi olla jo varsin klassinen yleispelaaja.

Nyt hakkurinhommat jäävät ulkomaalaisille, ja Kokkonen saa jäädä kasvamaan yleispelaajana. Vastaanotossa tulee lisää vastuuta. Hyökkäysroolia se ei pienennä.

– Siitä tulee vähän paineita, kun saa paljon passeja. Vastustaja tulee tietenkin torjumaan minua. Olen aina ollut yleispelaaja, mutta en nostanut viime kaudella. Se on alkanut toimia ihan hyvin. Vastaanotto on viime kauteen verrattuna isoin muutos, kun nostamme nyt kolmella, Kokkonen kertoo.

Vastaavaa paikkaa olisi tarjolla maajoukkueessa, sillä kapteeni Pauliina Vilponen jätti lopetettuaan aukon juuri perinteisen laitahyökkääjän rooliin. Kansainvälisen tason hakkuriksi 182-senttisen Kokkosen mitta ei riitä, ja Suomen ykköstähti Piia Korhonen on yksinoikeutettu aloittava hakkuri. Samoin vastaanottavan yleispelaajan tontti kuuluu Salla Karhulle.

Niinpä onnistuminen Lentopallokerhossa Mestaruus- ja Mestarien liigassa tarjoaisi Kokkoselle vielä paremmat pohjat haastaa Noora Kosonen avauskuusikon paikasta tammikuun viimeisissä EM-karsintaotteluissa ja EM-kisoissa ensi syksynä.

– Onhan se kuusikkopaikka tietysti tavoitteena. Yritän saada niitä pelejä ennen lisää nopeutta jalkoihin, koska kansainvälisissä peleissä on paljon kovempi tempo, kaikissa kesän maaotteluissa mukana ollut Kokkonen toteaa.

 

Kokkosta voi tavallaan pitää uutena Korhosena, vaikka hyökkääjät hieman erilaisia ovatkin. Molemmat tulivat 17-vuotiaina HPK:hon italialaisvalmennukseen ja ovat kehittyneet Hämeenlinnassa hurjasti. Lisäksi nämä kaksi ovat luonteeltaan yllättävän samanlaisia. Molemmat ovat kentän ulkopuolella ujoja ja hiljaisia, mutta kentällä hurjia pisteenpäättäjiä.

Kerhon kaksinkertainen mestarivalmentaja Luca Chiappini vertasi heitä varovasti jo viime talvena.

– Olen nähnyt tämän tappajanvaiston aiemminkin, Chiappini vihjasi tuolloin.

Korhonen kasvoi Hämeenlinnassa kolmessa vuodessa Saksan Bundesligan tähdeksi, mutta hän ei vielä tulokaskaudellaan loistanut samaan tapaan kuin Kokkonen, joka myös debytoi A-maajoukkueessa vuoden nuorempana. Kokkonen tähtää ammattilaiseksi jo vuoden kuluttua, 19-vuotiaana.

– Vastaanottoa pitää vielä tällä kaudella parantaa ja pelisilmää, etten vain räiski menemään, Kokkonen kaavailee.

Yksi muuttuja Hämeenlinnan kovan lentopallokoulun uusimman lentopallotimantin hioutumisessa ainakin on. Jalokiviseppä Chiappini on nyt kuvioista poissa, ja puikoissa on oppipoika Pentassuglia. Vaikka nämä ovat taktisesti hyvin samanlaiset valmentajat, pelaajien ohjaajina he ovat erilaisia.

– Matteo on helpompi ihminen ja kehuu enemmän. Toisaalta hän katsoo tällä hetkellä enemmän muiden tekemistä, mikä ei ole minulle välttämättä hyvä, kun haluan ulkomaille ensi kaudeksi. Hän saisi antaa palautetta hetkessä eikä vain silloin, jos on pakko. Luca sanoi joka asiasta hyvää ja huonoa, Kokkonen antaa vastapalautetta. HäSa

Hämeenlinnan Lentopallokerho 2018–19

Passarit: Pauline Martin (kotimaa Ranska, viime kauden seura Béziers VB (FRA)), Taija Kaukoranta (Nurmon Jymy).

Keskitorjujat: Yasmine Madsen (HPK, loukkaantunut koko kaudeksi), Eveliina Smolander (HPK, loukkaantunut puoleksi kaudeksi), Laura Laukkanen (Ylöjärven Ryhti (2-sarja)), Katja Metsäkoivu (LP-Vampula, sopimuksessa 1-sarjan Hel-Volleyn kanssa).

Hakkuri: Kayla Principato (USA, University of Denver (NCAA)).

Yleispelaajat: Suvi Kokkonen (HPK), Ronja Heikkiniemi (LP Viesti), Emmi Riikilä (Jymy).

Liberot: Julia Porsanger (LP-Vampula), Roosa Heikkiniemi (LP Viesti, sopimus Hel-Volleyn kanssa), Essi Hirvioja (HPK-tytöt).

Valmennus: päävalmentaja Matteo Pentassuglia (Italia, HPK), apuvalmentaja Sami Stenius (HPK), tilastomies Antonio d’Ambrosio (Italia, Olbia (ITA A2))

Hämeenlinnaan on tulossa vielä kaksi pelaajaa, joista ainakin toinen on keskitorjuja ja toinen ulkomaalainen.

Lentopallokerho aloittaa kauden perjantaina 28.9. LiigaPlokin vieraana Pihtiputaalla. Lauantaina 29.9. joukkue pelaa Jymyä vastaan Nurmossa.

Kerhon ensimmäinen kotiottelu on keskiviikkona 3.10. Oriveden Ponnistusta vastaan.

Päivän lehti

19.1.2020