Urheilu

Taistelu välieräpaikasta jatkuu taas maanantaina

Hämeenlinnan Pallokerho ja Jyväskylän JYP jatkavat taisteluaan jääkiekkoliigan välieräpaikasta maanantaina Rinkelinmäellä.

Kaksikko pelasi keskiviikosta lauantaihin neljän päivän sisään kolme äärimmäisen tasaista ottelua, joista kaksi venyi vielä jatkoeriin asti. HPK johtaa lauantain 3–2-voittonsa jälkeen ottelusarjaa voitoin 2–1 ja pääsee maanantaina hakemaan kolmatta voittoa, joka antaisi sille mahdollisuuden katkaista sarja keskiviikkona Jyväskylässä pelattavassa viidennessä ottelussa.

HPK:n puolustajan Petteri Nikkilän mahdollinen huitaisu jäässä makaavaan Juha-Pekka Hytöseen on Liigan kurinpidon tutkittavana. Liiga antaa päätöksensä tapauksesta maanantaina aamupäivällä. Asiasta kertoi ensimmäisenä MTV Sport.

Joonas Lehtivuori on ollut kolmessa ensimmäisessä ottelussa tilastoissa HPK:n ykkösnimi. Puolustaja on tehnyt kolmessa ottelussa kaksi maalia ja antanut kolme maaliin johtanutta syöttöä.

Tehopisteet 2+3=5 oikeuttavat koko liigan pudotuspelien pistepörssissä toiselle sijalle kolme ottelua enemmän pelanneen Ilveksen Ville Meskasen (3+2=5) takana. Lauantaina Lehtivuori teki HPK:n avausmaalin Jyväskylässä, syötti lämärillään Sakari Mannisen ohjaaman tasoitusmaalin ja tarjoili hyvän syötön myös Petteri Nikkilän jatkoerän voittomaaliin.

Puolustaja on urakoinut kolmessa ottelussa keskimäärin 22 minuuttia 37 sekuntia. Se on HPK:sta toiseksi eniten. Eniten on pelannut puolustaja Joni Tuulola (23.28). Yli 20 minuuttia peliaikaa ovat ottelua kohden saaneet myös Sakari Manninen (22.33), Petteri Nikkilä (21.29), Otto Paajanen (20.42) ja Mathias Porseland (20.14).

Piste per tahtia HPK:sta ovat Lehtivuoren ohella pelanneet myös Janne Lahti (1+2=3), Nikkilä (1+2=3) ja Niko Kapanen (0+3).

Emil Larmi on urakoinut HPK:n maalilla kaikki kolme ottelua eli jatkoerien minuuttien kanssa yhteensä 203 minuuttia 32 sekuntia. Torjuntoja Larmi on ottanut 107 eli keskimäärin 35,67 torjuntaa ottelua kohden. Liigatulokas on päästänyt 1,77 maalia 60 minuutin peliaikaa kohden ja torjuntaprosentti on hulppea 94,69. Sillä yltää koko liigan tilastoissa enemmän kuin yhden ottelun pelanneiden maalivahtien joukossa kolmannelle sijalle Ilveksen Antti Lehtosen ja Tapparan Dominik Hrachovinan jälkeen.

JYP:n maalissa kaksi ensimmäistä ottelua torjuneen Juho Olkinuoran torjuntaprosentti on 91,30 ja päästettyjen maalien keskiarvo 1,98. Lauantaina pudotuspelikevään ensimmäisen ottelunsa pelanneen Pekka Tuokkolan tilastot ovat puolestaan 91,89% ja 2,24.

HPK on ottanut kolmessa ottelussa kymmenen rangaistusminuuttia ottelua kohden eli JYP on päässyt yrittämään keskimäärin viisi kertaa ottelussa maalintekoa ylivoimalla. HPK:lle ylivoimia on tullut keskimäärin kolme ottelussa eli JYP on saanut kuusi minuuttia jäähyjä per ottelu.

Hämeenlinnalaisten ylivoimaprosentti on kymmenestä pudotuspelijoukkueesta neljänneksi huonoin eli seitsemäs (11,11%). Alivoimat HPK on kestänyt 76,92 prosentin tarkkuudella ja se oikeuttaa tilastoissa kahdeksanteen sijaan. JYP:n alivoima on kääntäen neljänneksi parasta (88,89%) ja ylivoima kolmanneksi parasta (23,08%). Prosentit kertovat, että JYP:n lähes joka neljäs ylivoima päättyy maaliin. Tilastoista on helposti luettavissa, että Kerhon kannattaa pysyä jäähypenkiltä pois.

HPK:n kannalta on muutenkin etu, että peliä pelataan mahdollisimman paljon viidellä viittä vastaan. Kerho on tehnyt nimittäin seitsemästä maalistaan kuusi tasakentällisin. Yhden kuudesta se on tehnyt pelatessaan ottelun lopussa ilman maalivahtia. JYP on tehnyt kuusia maalia, joista puolet ylivoimalla.

Katso video HPK:n pelaajan haastattelu maanantain aamujäiden jälkeen osoitteessa wwww.hameensanomat.fi.

Asiasanat

Päivän lehti

25.5.2020