Urheilu

Taivainen ylivoimainen Jaskan jolkussa

Pellon Ponnen maajoukkuesuunnistaja Juho-Matti Taivainen oli ylivoimainen perinteisessä Jaskan jolkussa. Taivainen kiirehti 25 kilometrin matkan alle puoleentoista tuntiin. Hänen loppuaikansa oli lopulta 1.28.57, jolla Jyväskylässä opiskeleva Taivainen jätti Hämeenlinnan oman pojan Sami Peltotalon kuuden ja puolen minuutin päähän.

– En ole ennen juossut tätä kilpailua. Tarkoituksena oli päästä alle puolentoista tunnin, ja lähdin sellaisella aikataululla. Alussa piti juosta vähän kovempaa, koska ensimmäinen vitonen on kaikkein kevein. Sen jälkeen reitillä tulee mäkiä, joten oli pakko ottaa aikaa varastoon, Taivainen sanoi.

PellPon miehellä olikin loppumatkasta vähän hankalampaa.

– Yritin pitää vauhtia tasaisena, mutta jokaisella vitosella hyydyin kymmenisen sekuntia kilometrillä. Viimeinen viisi kilometriä oli hankala. Siinä oli vastatuuli ja jyrkkiä penkkoja. Hyvä että lopussa pääsi enää alle neljän minuutin per kilometri, Taivainen kävi juoksuaan läpi.

Hän karkasi muilta heti alkumatkasta.

– Joku toinen lähti aika kovaa, mutta vauhti tasoittuikin vähän liikaa. Lähdin sen jälkeen juoksemaan aikaa.

Soralla parasta

Taivainen tutustui suunnistajana reittiin etukäteen karttaa tutkimalla.

– Järven toisella puolella en ole käynyt koskaan juoksemassa. Se oli hauskaa reittiä. Hiekkatie oli minulle kaikkein paras osa. Asfalttia oli matkalla paljon, ja se vähän pelottikin. En ole sillä juurikaan juossut. Sunnuntaina pitää katsoa, miten pystyn kävelemään, voittaja sanoi.

Suunnistuskausi alkaa olla pikkuhiljaa pulkassa, mutta suksille urheilijalla ei ole vielä kiire.

– Meillä on ensi viikonloppuna Rakualla vielä suunnistusleiri. Ensi perjantaina on edessä 12 kilometrin yösuunnistus, jos siihen mennessä palaudun. Hiihtohommat alkavat sen jälkeen. En ole viitsinyt lähteä Vuokattiin hiihtämään vesisateeseen. Ihan kunnon keleissäkin saa vielä hiihtää, Taivainen muistutti.

Naisten sarjan voitto meni Kenttäurheilijat-58:n Pauliina Hänniselle, joka käytti matkaan aikaa 2.12.36. M40-sarjan ykköstilan Hämeenlinnan Tarmon Simo-Pekka Aarnisalo (aika 1.40.27). M50-sarjan nopein oli Joken Tallin Kari Suominen (1.39.00) ja M60-sarjan Teivo Stayersin Jaakko Rouhiainen (1.47.32). (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic