Urheilu

Talvi yllätti taas Pullerin kenttähuoltajat – "Kaikki ymmärtävät, jos on lumimyrsky ja 20 astetta pakkasta, mutta tämä on jo aivan farssi"

Pullerin erinomaisiksi suunnitellut talviharjoitusmahdollisuudet ovat kirjaimellisesti jäässä. Maanantain lumisade vei jalkapallojunioreilta ulkovuorot.
Maanantai-ilta oli Pullerin tekonurmikentällä hiljainen ja kolea.

Viisi vuotta vanhan Pullerin tekonurmikentän piti olla iso helpotus jalkapalloilijoiden ympärivuotiseen harjoitteluun Hämeenlinnan alueella, mutta kenttä tuottaa tällä hetkellä harmaita hiuksia futisväelle.

Viime loppuviikon pakkasten jälkeen maanantaiaamuna satoi hieman lunta, ja seurauksena Meijerin kenttänä tunnettu tekonurmi oli jäässä ja käytännössä suljettiin.

Kentän pääkäyttäjän, Hämeenlinnan Jalkapalloseuran leirissä oltiin pettyneitä. Kaikki maanantain ulkoharjoitusvuorot peruttiin, mikä vaikutti seitsemän juniorijoukkueen toimintaan.

Myös HJS:n miesten edustusjoukkue oli uhattuna menettää kenttävuoronsa, mutta joukkue sai juniorien kustannuksella järjestettyä harjoitusaikaa viereisestä hallista.

Varsinaisesti kentän käyttöä ei kielletty ja sen ovet olivatkin auki, mutta olosuhteet olivat jalkapallolle huonot.

– Koko iltahan siellä oli meidän vuoroja. Meille kerrottiin, että kenttä on liukas, ja annettiin ohjeeksi harkita sen käyttöä. Turvallisuusnäkökulmasta meillä on iso vastuu, niin teimme päätöksen perua harjoitusvuoromme. Emme ole saaneet tietää tarkkaa syytä, miksi kenttä on siinä kunnossa kuin on. Tiistaina selvitellään asiaa lisää, HJS:n junioripäällikkö Joni Reijo kertoi maanantai-iltana.

– Toimintamme näkökulmasta sillä on totta kai suuri vaikutus, jos kenttä ei ole kunnossa. Jäinen kenttä on turvallisuusriski. Jos harjoittelemme, sen pitää olla turvallista. Toivomme, että ongelmat ratkeavat mahdollisimman nopeasti, mutta vielä on liian aikaista tehdä pidempikestoisia ratkaisuja vuorojen siirrosta.

Viime talvena sama ongelma

Ongelma ei ole uusi. Viime talvena ulkotekonurmi oli pitkiä aikoja käyttökelvoton, mitä HJS:n edustusjoukkueen johto päivitteli muun muassa Hämeen Sanomissa 10. helmikuuta.

Tuolloinkin juniorit olivat määrällisesti isoin kärsijä, mitä HJS:n toiminnanjohtajana silloin työskennellyt nykyinen edustusjoukkueen manageri Ville Dahlman muistelee varsin kylmästi.

– Jouduimme maksamaan vuoroista, vaikka kenttä oli kyseenalaisessa kunnossa. Hyvityksiä saatiin osasta vuoroja, muttei kaikista, Dahlman kertoi.

Ulkotekonurmen ympärivuotinen käytettävyys perustuu lämmitysjärjestelmään.

Kentän alla kulkee Elenia-areenasta käsin säädettävä lämmitysputkisto, jonka tarkoitus on estää tekonurmen alaisen joustoasvaltin jäätyminen. Lisäksi kumikentän pinta voidaan käsitellä kuntoon levittämällä kentälle sulatuskemikaaleja.

Tekonurmikenttä oli kuitenkin yhä illalla hiljainen ja ohuen lumikerroksen peitossa.

– Hassua, mutta lämmöt on laitettu (kenttien vastuuhenkilön, työnjohtaja Pertti) Sopenperän mukaan päälle perjantaina ja siellä on lavallinen sitä sulanapitävää ainetta odottamassa. Nyt on kuitenkin –2 ja lumipeite päällä, niin kenttää ei voi käyttää, Dahlman havainnoi illalla.

– Kaikki ymmärtävät, jos on lumimyrsky ja 20 astetta pakkasta, mutta tämä on jo aivan farssi, Dahlman jyrisi.

Pöyhiä ei tiennyt ongelman uusiutumisesta

Kentän ylläpidosta vastaavan Hämeenlinnan Liikuntahallit oy:n toimitusjohtaja Tuire Pöyhiä ei ollut ennen Hämeen Sanomien yhteydenottoa tietoinen ongelman uusiutumisesta.

Pöyhiä luottaa, että viime talvena ratkaisuksi keksitty kentän pinnan kemikaalinen sulatus toimisi tänä talvena paremmin ja vuorojen perumiselta suurimmalta osin vältyttäisiin.

– Tiedän, että siellä on lämmöt päällä nytkin. Kun pääsimme viime talvena käyttämään niiden ohella kemikaalia, ongelmat vähenivät. Ne rakeet pitävät kentän pinnan sulana –15 asteeseen asti tai sulattavat pikkuhiljaa. Viime viikolla oli jo puhetta sen kemikaalin levittämisestä. Toivottavasti sitä saadaan pian laitettua, jos ei vielä ole, Pöyhiä rauhoitteli.

Pöyhiän mukaan liikuntahalliyhtiön tarkoituksena olisi olla laskuttamatta kentän käyttökelvottomuudesta, mutta hän antaa ymmärtää, että isommilla kenttämaksuilla saisi myös tehokkaamman lämmityksen.

– Kysymys on toki myös siitä, miten paljon seurat ovat valmiita maksamaan siitä lämmityksestä. Yritämme löytää mahdollisimman tehokkaan menetelmän, jotta kenttä olisi auki läpi talven kohtuullisella kustannuksella. HäSa

Päivän lehti

3.8.2020