Urheilu

Talvikki Järvisen valjakko taituroi MM-kisoissa

Hämeenlinnalainen valjakkoajaja Talvikki Järvinen pääsee jälleen näyttämään taitojaan kovaan seuraan. Kokenut ohjastaja on valittu Suomen joukkueeseen Kronenbergissa Hollannissa elo-syyskuun vaihteessa ajettaviin hevosyksikköjen MM-kisoihin.

Järvisen groomina (vaunuavustaja) kallistelee Camilla Christiansen, joka on ollut Järvisen kyydissä jo vuodesta 2006 alkaen. Kaksikon vaunujen edessä hirnahtelee puolestaan 10-vuotias ruuna Danser T, joka on lajin erikoistaituri, hollantilainen vaunuhevonen.

Järvinen sinetöi MM-kisapaikkansa mainiosti sujuneissa SM-kisoissa elokuun alussa Sipoossa. Hän uusi mestaruutensa Savijärven kartanon kansainvälisillä radoilla jännittävässä kisassa, joka ratkesi vasta tarkkuuskokeessa. Järvinen ja lopulta himmeimmille mitaleille jääneet Sipoon Ben Simonsén (hevosellaan Ragyogo) ja Loimaan Leena Kalalahti (Judym) starttasivat päätöslajiin vain 0,27 sekunnin sisällä.

Myös Simonsén ja Kalalahti sekä Porvoon Sanna Tirkkonen (Porsche Life) ovat Suomen joukkueessa MM-kisoissa.

Järvinen ylsi voittoon myös heinäkuussa Virossa ajetuissa Olustveren kisoissa. Hän voitti tuolloin maratonin ja tarkkuusajon, ja oli koulukokeessa kolmas. Kokonaistuloksissa Järvisen valjakko oli lopulta ylivoimainen.

– Kausi on kyllä sujunut erittäin hyvin, ja MM-kisoihin lähden ilman muuta parantamaan toissa vuoden sijoitustani (48:s). Joukkuekisassa meillä on todella hyvät saumat yltää jopa kuuden sakkiin. Meillä on nimittäin erittäin kokenut ja tasainen joukkue, Järvinen muistuttaa.

Järvinen valmistautui MM-kisamatkaan tiistaina kotitallillaan Hattulassa. Reissu alkaa jo torstaina, jolloin Suomen joukkue suuntaa Skåneen Ruotsiin.

– Leireilemme ensin joukkueemme valmentajan Tomas Erikssonin luona, Järvinen kertoo.

Järvinen ja Danser T ovat saaneet paljon aikaan valjakkoradoilla. Varsinkin viime vuosi oli kaksikolla hyvä.

– Harmi että MM-kisat ovat joka toinen vuosi. Viime kausi oli nimittäin ehkä urani tähän saakka paras.

– Menestystä on tullut siitä saakka kun aloimme yltää kansainväliselle tasolle. Sekä kuskin että hevosen ajosilmä on kehittynyt vuosi vuodelta tarkemmaksi, Järvinen kuvailee.

Valjakkoajossa ei tule tulosta hosumalla. Rautaisia hermoja vaaditaan koko tiimiltä.

– Koulukoe on ollut hevoseni kompastuskivi. Pääkoppa ei tahdo aina kestää kisoissa. Sen sijaan tarkkuuskokeesta se pitää. Maratonosuus on taas laji, joka on kehittynyt meillä molemmilla eniten vuosien saatossa, Järvinen pohtii.

Suomalaiset ovat menestyneet hyvin MM-kisoissa hevosyksikköjen luokassa. Kautta aikojen paras saavutus on Arja Mikkosen saavuttama maailmanmestaruus vuoden 1998 Itävallan kisoissa. HäSa

Päivän lehti

14.7.2020