Urheilu

Tampereen isot tähdet saivat tehdä omat kilpailunsa – "En varmasti olisi näyttänyt hyvältä, jos en olisi voittanut kultaa"

Nuorten arvokisoissa ei ole harvinaista, että joissakin lajeissa on urheilijoita, jotka kilpailevat ikään kuin väärässä sarjassa. Harvoin MM-kilpailuissa on kuitenkaan niin ylivoimaisia urheilijoita kuin Tampereen alle 20-vuotiaiden kisojen toiseksi viimeisen päivän tähdet Armand Duplantis ja Jordan A. Díaz.

Nuoret hyppyihmeet mahtunevat mitalitaisteluun ensi vuonna aikuisten MM-kisoissa Qatarissa. Duplantis hyppäsi seipäässä kisaennätykseksi hetken mielijohteesta 582, vaikka edellinen oli vain 571, ja yritti vielä kolmesti heikolla menestyksellä haamutulosta 601.

Ruotsalais-amerikkalainen tähti on malliesimerkki siitä, miten yleisurheilun kenttälajeissa tehdään vain omaa kilpailua.

– Onhan se helpotus, kun kisa etenee, miten itse haluaa. Kolme ensimmäistä hyppyä (ennen kisaennätystä) olivat hyviä, ja johdin koko ajan, kuten halusin. Tiesin, että stadionennätys oli 578, mutta 582 näytti hyvältä luvulta, 18-vuotias Duplantis jutteli.

Seivässensaation mukaan ylivoimaisilla ennakkosuosikeilla on aina paineita.

– En varmasti olisi näyttänyt hyvältä, jos en olisi voittanut kultaa. Itse käytin paineet enemmänkin motivaattorina.

Duplantis oli Tampereen MM-kilpailujen mainoskasvo, mutta vähintään yhtä kova tekijä sarjassaan on kolmiloikkaaja Díaz Kuubasta. Hänkin rikkoi kisaennätyksen voittotuloksella 17,15, muttei saanut hakemaansa nuorten maailmanennätystä 17,50.

– Olen kyllä tyytyväinen kisaennätykseen. Se ei ole tulos, jota odotin, mutta se riittää, ja olen tyytyväinen, Díaz totesi.

Oma kisa oli myös Díazin mielessä koko ajan. Hänen mielestään se ei ollut vaikeaa.

– Kävin mielessäni läpi vain omaa tekniikkaani, enkä sitä, että minulla on kilpailijoita.

Díaz on vasta 17-vuotias, mutta hänen tähtäimensä on jo aikuisten sarjassa. Ensimmäisestä 17 metrin ylityksestä on kaksi vuotta ja tällä kaudella hän on loikkinut ennätyksekseen 17,41, mikä on hänen oman ikäluokkansa maailmanennätys.

– Olen valmistautunut kilpailemaan vanhempien ja parhaiden kanssa, joten uskon olevani valmis kovaan taisteluun Christian Tayloria ja muita vastaan parin vuoden sisään, Díaz luotti.

Kuuba on yleisurheilun suurmaa pitkälti siksi, että kommunistinen diktatuuri keksi luoda kylmän sodan aikaan oman versionsa Neuvostoliiton ja Itä-Saksan menestyskoneista. Noiden aikojen peruja on yhä ensiluokkaiset harjoitusolosuhteet ja yleisurheilukulttuuri.

– Kuubassa kaikki kuuluvat isoihin seuroihin, niin aikuiset kuin nuoret. Kaikki Kuuban parhaat harjoittelevat yhdessä, Díaz kertoo.

Nyt Díaz valmentautuu enimmäkseen omillaan valmentajansa Ricardo Poncen johdolla ja kilpailee paljon ulkomailla.

– Kaikki on kyllä mennyt suunnitellusti, eikä mitään ongelmia ole ollut. Olen kehittynyt vähä vähältä. Olen vasta 17, joten 18 metriä ei ole vielä ajankohtainen. Minulla on vielä paljon opittavaa vauhdinotosta ja viimeisestä loikasta, Kuuban tuorein superlahjakkuus toteaa.

Kommunistisen järjestelmän kääntöpuoli on kuitenkin se, että huippu-urheilijoista on tullut vastahakoisia edustamaan kotimaataan. Maan asteittaisen avautumisen seurauksena moni tähti on loikannut Eurooppaan: tunnetuimpina kenties lentopallosuuruudet Wilfredo León (Puola) ja Osmany Juantorena (Italia).

Rajusti loikkaukset ovat purreet myös yleisurheilussa ja kuubalaisten menestyslajissa kolmiloikassa. Díazin vanha harjoituskumppani Pedro Pablo Pichardo sai viime vuonna Portugalin kansalaisuuden. Hänen lisäkseen EM-hiekkalaatikkoon elokuussa hyppii Azerbaidzhaniin loikannut Alexis Copello.

Díaz sanoo edustavansa mielellään synnyinmaataan, tosin toisenlaiset lausunnot olisivat junioriurheilijalta ihmeellisiä.

– Olen toki ylpeä urheillessani Kuuban paidassa. Maasta on tullut monta kovaa loikkaajaa, jotka ovat voittaneet kultaa, ja olen mielelläni yksi lisää.

Tässä kohtaa loikkaaja taisi kuitenkin viitata lajiin. Espanjan kielessä loikkarille on oma sana. HäSa