Urheilu

Tapio Laine pudotti painoluokkaa ja teki uusia ME-penkkituloksia

Hämeenlinnalaiskolmikko palasi Lahdesta SM-mitalien kera, Laine kisojen parhaana.
Tapio Laine on vuosikausia hallinnut WPC-liiton ikämiessarjoja penkkipunnerruksessa. Kuva: Pertti Koivunen
Tapio Laine on vuosikausia hallinnut WPC-liiton ikämiessarjoja penkkipunnerruksessa. Kuva: Pertti Koivunen

Hämeenlinnalainen penkkihirmu Tapio Laine rikkoi tavoilleen uskollisena jälleen maailmanennätyksiä kisalavalla. Hän kävi sunnuntaina Lahdessa näyttämässä kuntonsa WPC-liiton suomenmestaruuskisoissa, joissa hän nosti masters 6 -sarjassa eli 65-vuotiaissa alle 125-kiloisissa.

Laine oli varustepenkkipunnerrussarjansa ainoa nostaja, mutta hänen tuloksensa riittivät myös kisojen parhaan nostajan titteliin. Ensimmäisellä nostollaan hän paransi sarjan vanhaa maailmanennätystä 40 kilolla lukemiin 220 kiloa ja toisella vielä vaivatta 230 kiloon. 240 oli kuitenkin liikaa.

– Sain aika hyvin senkin nousemaan. Minulla on ollut käsi kipeänä ja vielä kaksi viikkoa sitten suunnittelin, etten lähde ollenkaan näihin kisoihin. Kisat menivät siihen nähden todella hyvin, Laine kertoi.

Laine on kilpaillut viime vuosina lähinnä yhtä painoluokkaa ylempänä. Hänen maailmanennätyksensä 140-kiloisissa on 265 kiloa.

Huomattavasti varustepenkkiä suositummassa raakapenkissä nostivat Laineen harjoittelutoverit Liikuntakeskus Likestä, Kimmo Intke (125 kg) ja Oskari Koljonen (100 kg). Molemmat nostivat ensimmäisissä SM-kisoissaan tuloksen 180 kiloa. Heistä Intke voitti sarjansa masters 1 -ikäluokassa. Koljonen oli yleisen sarjan kolmas.

Kolmen viikon päästä järjestetään WPC:n EM-kisat Irlannin Limerickissä, mutta Laine pohtii vielä osallistumistaan. Hämeenlinnalaisella on luonnollisesti maanosan mestaruuksia puolustettavanaan, joten järjestäjät antoivat hänelle jatkoaikaa ilmoittautumiseen.

– Ensi viikon aikana pitää päättää lähdenkö. Lennot menevät aika vaikeasti, ja autolla lähteminen on liian rankkaa. Siellä olisi 10. Euroopan mestaruus putkeen tarjolla. Siksi harmittaa, jos en pääse lähtemään, Laine sanoi.

SM-kisat käytiin Lahden Suurhallissa Power Expo -voimailutapahtuman yhteydessä, jossa ratkottiin myös muun muassa Suomen vahvimman miehen ja naisen tittelit. Voimanostokisoihin osallistui 176 urheilijaa, joista 43 raaka- ja 11 varustepenkkiin. Samassa paikassa järjestetään marraskuussa WPC:n MM-kisat.

WPC eli World Powerlifting Congress on yksi voimanoston lukuisista pienemmistä liitoista, jotka eivät lajin suurimmasta liitosta IPF:stä poiketen kuulu Kansainvälisen olympiakomitean kumppaneihin tai WADA:n antidoping-järjestelmään. HäSa

Päivän lehti

15.7.2020