Urheilu

Tappioputkessa oleva Lentiskerho ei aio hätäillä – "Ei voi kuin ajatella, että keväällä näytetään"

LP Kangasala jatkoi Lentopallokerhon ahdinkoa, kun hämeenlinnalaiset totuttautuvat uuteen pelisysteemiin.
Hämeenlinnan Lentopallokerhon passarin Katja Kylmäaho on joutunut miettimään, keitä ympärillä pelaa ja miten heille passataan. Kuva: Tomi Vesaharju
Hämeenlinnan Lentopallokerhon passarin Katja Kylmäaho on joutunut miettimään, keitä ympärillä pelaa ja miten heille passataan. Kuva: Tomi Vesaharju

Neljä voittoa yhdeksästä ottelusta ja Suomen cupin päättyminen ensimmäiseen otteluun ei todellakaan ole Hämeenlinnan Lentopallokerhon tyylinen kauden aloitus.

Pyhäinpäivänä tappiosarjaan tuli neljäs peräkkäinen luku, kun selvästi parempi LP Kangasala hoiteli kotiottelunsa Hämeenlinnaa vastaan erin 3–1.

Lentopallokerho on kymmenen joukkueen sarjassa kuudentena 12 pisteellään, kolme pistettä LP Viestin lauantaina yllättänyttä LP-Vampulaa perässä. Sarjakärki LiigaPlokiin eroa on kertynyt jo 11 pistettä.

Hämeenlinnan päävalmentaja Matteo Pentassuglia peräänkuulutti kärsivällisyyttä hätäisten korjausliikkeiden sijaan.

– Meidän pitää tarttua oikeaan hetkeen. Nyt ei ole syytä kiirehtiä. Se toki harmittaa, että olemme jo ulkona cupista. Se on vaikeaa pelaajille ja erityisesti minulle, koska minun pitää kehittää ratkaisuja ja antaa palautetta kaikille, italialainen sanoi lauantain pelin jälkeen.

Alavire linkittyy joukkueen karmaisevaan loukkaantumistilanteeseen. Huippunimi Suvi Kokkonen on todennäköisesti loppukauden sivussa, toinen maajoukkueyleispelaaja Emmi Riikilä palannee piakkoin harjoituksiin, kuten myös pelipaikan kolmas vaihtoehto Netta Hyttinen. Koko kolmikko parantelee nilkkojaan.

Kun Roosa Heikkiniemi on ainoa terve yleispelaaja, Kerho on muokannut pelisysteemiään siihen, että hakkuri Oluoma Okaro pelaa yleispelaajana ja keskitorjuja Victoria Michel Tosi hakkurina. Vastaanoton hoitavat käytännössä kahdestaan Heikkiniemi ja libero Julia Porsanger.

Lauantain ottelu Kangasalla oli Hämeenlinnan ensimmäinen kokonainen tällä järjestelmällä. Mestaruusliigan pistepörssiä johtava Okaro hakkasi nelospuolelta tutut 20 pistettä (ja otti yhden torjunnan).

Muuten hyökkäysanti jäi vaisuksi. Passari Katja Kylmäaho oli kuudella pisteellään toiseksi tehokkain. Koko joukkue hyökkäsi neljännessä erässä (25–13) vain viisi pistettä.

– Joka kerta, kun vaihdamme aloituskuusikkoa, kulutamme paljon henkistä energiaa ottelun alussa siihen, että ensin opettelemme, miten meidän pitää pelata, ja sitten miten vastustaja pelaa sitä meidän uutta systeemiä vastaan, Pentassuglia kuvaili lauantain kokemusta.

– Kaksi harjoitusta ei voi olla tarpeeksi uuden pelisysteemin omaksumiseen. Meidän pitää toki tehdä jotain sille, että tehot eivät lopu tällä tavalla neljännessä erässä.

Pelisysteemin ohella loukkaantumiset ovat vaikuttaneet arkeen. Hämeenlinna pelaa Mestaruusliigaa yhteistyöseura Helsinki-Volleyn (1-sarja) pelaajiston avittamana. Muun muassa Heikkiniemi on käytännössä helsinkiläinen.

Helsingissä opiskelevat ja pääosin harjoittelevat nuoret pelaajat eivät aina pääse liigajoukkueen harjoituksiin, joten jo peleihin valmistautuminen tapahtuu vajailla tehoilla.

– Eihän se helppoa ole pelata taas eri kuusikolla. Täytyy miettiä tosi paljon, että keitä on ympärillä ja millaista pelataan tällä kertaa, kun emme ole päässeet harjoittelemaan tarpeeksi yhdessä. Esimerkiksi emme treenanneet ennen viime peliä (cup-puolivälierä Vampulaa vastaan) kertaakaan sillä kokoonpanolla, kertoi Kerhon kapteeni Kylmäaho.

– Tämä on tuntunut hyvin haastavalta, mutta ei tässä voi muuta kuin ajatella, että täältä noustaan ja keväällä näytetään. Tällä hetkellä mennään kuitenkin peli kerrallaan.

Lentiskerhon managerin Ville Kalliomäen mukaan joitakin ratkaisuja on tehty ja niistä on määrä kertoa alkavalla viikolla. Uutta pelaajaa ei ole kuitenkaan hänen mukaansa tällä hetkellä tulossa.

Pentassugliakin on luottavainen, että suunta kääntyy paremmaksi kohti kevättä, jolloin Hämeenlinna on ennenkin ollut parhaimmillaan.

– Keskitymme nyt kuntouttamaan nämä loukkaantuneet pelaajamme. Sen kuitenkin tiedän, ettei tämä seura halua jäädä tähän tilanteeseen. Viime kaudella aloitimme kahdella ulkomaalaisella, mutta lopetimme viidellä. Se kertoo, että seura on valmis auttamaan. Olen kiitollinen siitä, Pentassuglia sanoi.

Hämeenlinnan kausi jatkuu torstaina ainakin henkiseltä pakkovoitolta tuntuvalla kotiottelulla WoVoa vastaan Iittalassa. Seuraavat isot ottelut ovat joulukuussa, kun CEV Cupissa odottavat 4. ja 17. päivä Tshekin tämän hetken kakkosjoukkueen VK Selmy Brnon kohtaamiset.

Pentassuglian mukaan CEV Cup on joukkueelle edelleen yhtä tärkeä kuin se olisi huippukunnossa. Se on mahdollisuus kehittyä.

– Haluaisin pelata tämänkin kilpailun normaaleissa olosuhteissa. Olisi kiinnostavaa nähdä, miten pitkälle silloin pääsisimme. Otamme sen kokemuksen kannalta, näyttäydymme Euroopassa ja otamme askeleita liigaa varten. HäSa

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic