Urheilu

Tarmon Kirsi-Marja Koskela kävi Olympiakomitean urheilujohtajakoulutuksessa – "Urheiluseuran on kuljettava ajassa mukana"

Hämeenlinnan Tarmon Kirsi-Marja Koskela on kuluneen vuoden aikana ollut mukana Suomen Olympiakomitean järjestämässä Johtaa kuin nainen -koulutuksessa.

Tavoitteena on laajentaa sukupuolten tasa-arvoa urheilujohtamisessa. Vuonna 2017 lajiliittojen hallitusten jäsenistä naisia oli 27% ja puheenjohtajia 13%.

Hakijoita koulutukseen oli lähes sata ja heistä mukaan valittiin 20 laajasti eri lajeista ja ympäri Suomea.

– Viikonloppuja on vietetty yhdessä porukan kanssa ja olemme tutustuneet hyvin toisiimme. Vaikka lajikirjo on suuri, silti yhdistäviä tekijöitä on paljon. Muita kuulemalla olen oppinut, että ilonaiheet ja ne kurjatkin hetket seuratoiminnassa ovat melko samanlaisia oli laji mikä hyvänsä. Lasten ja nuorten onnistumisen elämykset, voittamisen riemu ja tunne siitä, että seurassa on hyvä me-henki ruokkivat jokaista vapaaehtoistyötä tekevää seuratoimijaa. Hankalien tilanteiden selvittäminen on myös osa hommaa, Koskela tiivistää.

Vuoden mittaiseen koulutusohjelmaan kuuluu viisi lähijaksoa sekä välitehtäviä ja mentoritapaamisia.

– Minun mentorini on IAAF:n kansainvälisenä kävelytuomarina toimiva Anne Fröberg. Koulutus on ollut antoisaa, asiantuntijat eri jaksoilla ovat olleet innostavia ja avanneet uusia näkökulmia asioihin. Helpostihan sitä jymähtää toimimaan aina samalla tavalla.

Koskela on ollut Tarmon yleisurheilujaoston johtokunnassa vuodesta 2003 ja puheenjohtajana viimeiset kymmenen vuotta vuodesta 2008 alkaen. Vuodesta 2010 Tarmolla on ollut myös päätoiminen työntekijä.

– Vapaaehtoisena vapaaehtoisten johtaminen ei ole helppoa. Seuratoimintaan mukaan tulevilla on paljon hyviä ehdotuksia siitä, miten tulisi toimia. Sanoista teoiksi on se vaikein kohta. Näen, että minun tehtäväni on mahdollistaa seuran toiminta eli saada asiat rullaamaan. Seura on kuin pieni yritys ja hyvä johtokunta on kullanarvoinen, tarmolainen korostaa.

– Myös urheiluseuran on kehityttävä, kuljettava ajassa mukana. Siltikin yhdeksi tärkeimmäksi asiaksi kuluneen talven aikana on itselleni tullut se, että nykyisten sähköposti- ja sometulvien aikana vanha kunnon henkilökohtainen kontakti ihmisiin on rautaa.

Johtamiskoulutettavilla on useita eri tehtäviä. Koskela on myös Suomen Urheiluliiton liittovaltuuston jäsen ja Hämeen Seudun Yleisurheilun hallituksen jäsen.

– On ollut mahtava tunne, kun on voinut itselleen ammentaa koulutuksesta eväitä ja heittäytyä esiintymisjuttuihin täysillä. Talven aikana Tarmo on ollut myös viiden hengen voimalla mukana SUL:n seurakoulutuksessa ja nämä koulutukset rinnakkain ovat olleet todella hyvä juttu, Koskela korostaa. HäSa

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic