fbpx
Kiekko Urheilu

Tavin maalit tasoittivat finaalisarjan – HPK kanavoi tunteensa oikein

Riemukkaaseen voittoon jyrännyt HPK kanavoi tunteensa oikein. Kerho nousi Kärppien rinnalle.
HPK:n maalivahti Emil Larmi napsi tärkeitä torjuntoja tiistain finaalissa. Larmin tontilla ovat tällä kertaa Kärppien Oskar Osala (vas.) ja Kerhon Jesper Lindgren. Kuva: Pekka Rautiainen
HPK:n maalivahti Emil Larmi napsi tärkeitä torjuntoja tiistain finaalissa. Larmin tontilla ovat tällä kertaa Kärppien Oskar Osala (vas.) ja Kerhon Jesper Lindgren. Kuva: Pekka Rautiainen

Janne Tavi nousi pääosaan HPK:n ottaessa riemastuttavan voiton Kärpistä Liigan toisessa finaaliottelussa.

HPK tasoitti finaalien ottelusarjan 1−1:een ottamalla tyylikkään 3−1-kotivoiton (0−1, 2−0, 1−0) Kärpistä tiistaina Hämeenlinnassa. Kotijoukkueen ykkössankari oli kaksi maalia viimeistellyt Janne Tavi.

Hermostuneesta ensimmäisestä erästä yhdellä takaiskulla selvinnyt kotijoukkue tuli hyvällä latauksella toiseen erään. Kärpät oli päässyt kuin varkain johtoon HPK:n vaihtovirheen seurauksena. Mikko Niemelä pääsi lähes yksin läpi ja kiskaisi rystyllä kiekon Emil Larmin längistä sisään.

Vaihtovirhe oli yllättävä töppäys koko viisikolta. Kiekko oli keskialueella Kärppien hallussa, kun koko viisikko päätti lähteä kerralla vaihtoon. Tämän päälle Markus Nenonen, joka huomasi Niemelän kääntyvän hyökkäyksen, päätti jarruttaa ja kaatui ratkaisevalla hetkellä.

 

Lue myös: HPK voitti Kärpät 3-1 – Katso videot maaleista ja jäähyistä!

Lue myös: Petteri Sihvonen: Hurja peli, oikeudenmukainen tulos

 

Ottelukooste:

 

Toiseen erään tempo parani ja Kärpät alkoi jäädä jalkoihin viisikkopelissä. HPK:n hurmoshetki tuli toisen erän puolivälissä.

− Jääkiekossa maalit ja jäähyt muuttavat asioita ja tuovat paljon tunnetta pelaamiseen. Saimme liikettä ja ensimmäisen kamppailutilanteen voittamista. Pelimme muuttui täysin. Johtoon pääsy oli ansaittua, tiivisti päävalmentaja Antti Pennanen pelin käännettä.

Ensin pitkään tökkinyt ylivoima tuotti tasoituksen, kun Tavi pääsi maalin läheltä nostamaan kiekon kattoon oman laukauksensa paluukiekosta. Tuomari levitti tilanteessa ensin kätensä, mutta videolta tarkastettu paikka julistettiin nopeasti maaliksi. Vain 14 sekuntia myöhemmin tilanne oli 2–1. Kovalla vauhdilla alueelle ajanut Otto Paajanen jätti kiekon Teemu Turuselle, joka läväytti kiekon yläkulmaan.

Halli repesi ja Turunen tuuletti NHL:n venäläispelaaja Jevgeni Kuznetsovilta tutulla kotkatuuletuksella maaliaan nostamalla toisen jalkansa ja viuhtomalla käsiään kuin siipiä.

 

Tavin toinen ylivoimamaali kolmannen erän alussa vei HPK:n lopulta voittoon riittäneeseen kahden maalin johtoon. Neljättä maalia ei tullut useista paikoista huolimatta.

− Kärpillä ei hirveästi hyviä paikkoja ollut. Muutama oli ja Emil otti ne. Se kova HPK-luonne ja veljeys, se me nähtiin taas. Kotiyleisö mikä tuolla oli, se oli loistava.

Kärpät sortui nokkapokkiin läpi ottelun. Energia kanavoitui vääriin asioihin. Pennanen ei halunnut kommentoida kuin oman joukkueensa tekemisiä.

− Meillä on nuoria pelaajia, mutta erittäin kypsästi pelaavat playoff-maailmassa, päätti päävalmentaja Pennanen. HäSa

 

Lue myös: HPK voitti Kärpät 3-1 – Katso videot maaleista ja jäähyistä!

Lue myös: Petteri Sihvonen: Hurja peli, oikeudenmukainen tulos

 

 

HPK–Kärpät 3–1 (0–1, 2–0, 1–0)

1. erä: 13.16 Mikko Niemelä (Jani Hakanpää-Rasmus Kupari) 0–1.

Jäähyt: 3.59 Jesper Lindgren HPK 2 min, 6.59 Jasper Lindsten Kärpät 2 min, 9.02 Markus Nenonen HPK 2 min.

2. erä: 29.13 Janne Tavi (Niclas Lucenius-Jesper Lindgren) 1–1 yv vt, 29.27 Teemu Turunen (Otto Paajanen-Valtteri Puustinen) 2–1,

Jäähyt: 27.28 Teemu Kivihalme Kärpät 2 min, 37.34 Valtteri Puustinen HPK 2 min.

3. erä: 41.57 Janne Tavi (Eetu Tuulola-Markus Nenonen) 3–1 yv.

Jäähyt: 41.32 Rasmus Kupari Kärpät 2 min, 42.21 Filip Riska HPK 2 min, 42.21 Jussi Jokinen Kärpät 2 min, 45.17 Atte Ohtamaa Kärpät 2 min, 47.14 Oskar Osala Kärpät 2 min, 59.59 Ville Leskinen Kärpät 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 4×2 min=8 min, Kärpät 7×2 min=14 min.

Maalivahtien torjunnat: Emil Larmi HPK 7+11+5=23, Veini Vehviläinen Kärpät 4+7+6=17 (pois: 56.30–59.59).

Yleisöä: 5  113.

 

Kommentti: Hurja peli, oikeudenmukainen tulos

HPK sai tuta finaalisarjan toisen ottelun alussa kauden tähän mennessä kovimman Kärpät. Päävalmentaja Mikko Manner esikuntineen oli todella ottanut lakin nöyrästi käteensä oululaisten pelisuunnitelman suhteen: omat pelaajat kaistoille, viisikkoa kasaan ja kaikkinainen luomulätkä oli jätetty Raksilaan – seurauksena ennen muuta korkea puolustuspelinopeus, hyökkäystä väheksymättä. Ensimmäinen erä oli Kärppien.

Toiseen erään Kerho lisäsi tunnetta ja pyrki määrätietoiseen pelin painopisteen siirtoon Kärppien alueelle siinä onnistuen. Pelin virta alkoi löytää uomansa oululaisten siniviivan kulmien kautta syvälle Kärppien selustaan. Erä ja koko matsin kääntyminen Kerholle.

Sarjan isossa kuvassa kävi niin, että Kärpät paransi pelaamistaan täsmentämällä pelitapaansa, mitä on odotettavissa sarjan hamaan loppuun asti. Pelin haastavasta alusta toivuttuaan myös Kerho paransi kosolti tekemistään – muuttamatta peruspeli-identiteettiään. Tätä se kilpajuoksu on jatkossakin tiivistetysti: HPK edistää jo osaamaansa; Kärpät opiskelee osin uutta.

Petteri Sihvonen

 

Menot