Kiekko Urheilu

Tehoton HPK jäi maaleitta Lappeenrannassa – Pelicans ja SaiPa kirivät eron kiinni sarjataulukossa

Kerho lähtee kolmen tappion jälkeen joulutauolle, jonka pituus saa sapiskaa päävalmentaja Pennaselta.
HPK:n Eetu Tuulola ja SaiPan Markus Kojo ottivat tiukasti yhteen kotijoukkueen päädyssä. Kuva: Minna Mänttäri

Hämeenlinnan Pallokerhon miehet raaputtivat Lappeenrannassa tyhjän jouluarvan ennen jääkiekon Liigan tynkätaukoa. Maalipaikkoja kuin liukuhihnalta hukannut HPK jäi perjantaina Saimaan Pallon johtoa kiriessään ilman tulosta ja hävisi maalein 0–3 (0–2, 0–1, 0–0).

Tappio on HPK:lle kolmas peräkkäinen. KooKoon perjantaina 2–1 voittanut Pelicans nousi voittojen määrän perusteella Kerhon ohi sarjataulukossa, ja seitsemäntenä vaaniva SaiPakin on enää pisteen perässä.

SaiPan sankari ottelussa oli 30 laukausta ja nollapelin torjunut Frans Tuohimaa. Virkaveli Emil Larmi päästi hanskakäden ylänurkasta kolme maalia ja torjui yhteensä 15 kertaa.

Tuohimaan onneksi HPK ampui myös roimalla ranteella ohi maalin, peräti 25 kertaa. Mahdollisuuksia vierailta ei puuttunut myöskään pakkopelissä, sillä se sai kuudella ylivoimallaan lukuisia vaaranpaikkoja.

Päävalmentaja Antti Pennanen näki selvän eron tehokkuudessa, mutta oli sitä mieltä, että kahteen edelliseen niukkaan tappioon verrattuna peli oli paljon parempaa.

– Pelasimme tosi hyvin. Huonolla pelillä ei tule 64 laukausta (yhdeksän jäi SaiPan blokkiin) ja melkein 30 maalipaikkaa. SaiPa oli pirun tehokas ja Tuohimaa todella hyvä maalissa, Pennanen sanoi ottelun jälkeen.

– Lukkoa, TPS:ää ja JYPiä vastaan pelasimme vähän huonosti. Tämä oli kuitenkin hyvä suoritus, jollaisella usein voittaa tässä sarjassa.

 

HPK sai avauserässä enemmän laukauksia, mutta hyvän alun ja lopun väliin mahtui synkkä jakso, jonka aikana SaiPa loi tukun ylivoimahyökkäyksiä. Molemmat maalit syntyivät 35 sekunnin sisään 12. minuutilla.

Joni Nikko teki oman ratkaisunsa 2–1-hyökkäyksessä ja laukoi ylänurkkaan, ja Cody Kunyk nopeutti Pennasen aikalisäpäätöstä lopetettuaan hyökkäysalueella kieppumisensa maaliin.

Runsasjäähyisessä toisessa erässä alku oli HPK:n ja loppu SaiPan. Kerho ei kuitenkaan kolmea ylivoimaansa hyödyntänyt, kun taas hämeenlinnalaisten kolmas peräkkäinen kaksiminuuttinen johti 19 sekuntia ennen erätaukoa Jonatan Tanuksen ylivoimamaaliin.

– Pelasimme yhden huonon hetken ensimmäisen erän puolivälissä ja toisen erän lopussa. Täällä sitä ei kestänyt, Pennanen totesi.

Kolmannessa erässä HPK löylytti 12 laukausta kohti Tuohimaan maalia ja 13 ohi. SaiPalle laukauksia tuli yhteensä vain kaksi. HPK pelasi kolme ylivoimaa ja viimeiset viisi ja puoli minuuttia ilman maalivahtia.

Tuosta kiristä puuttuivat myös Miro Karjalainen ja Philippe Cornet, jotka saivat käytösrangaistukset SaiPan Markus Kojon selästätaklaamisen jälkeen.

 

Liigassa palataan joulutauolta tositoimiin jo tapaninpäivänä. Tuolloin HPK vierailee Mikkelissä, jossa se kohtaa alkuillan ottelussa Jukurit.

Vaikka pelillisessä mielessä päävalmentaja Pennanen voi viettää joulua rauhassa, häntä harmittaa kuitenkin nopea paluu kaukaloon. Jouluaatto ja -päivä kun ovat toki pelaajille vapaapäiviä.

– Se pelipäivähän on ihan vitsi, mutta mennään nyt näin, kun on suunniteltukin. Urheilun kanssa sillä ei ole mitään tekemistä, kun emme saa harjoitella 25. päivä, Pennanen tuhahti. HäSa

Kommentti: Pakit, älkää ajako vastaan!

En ole 10 vuoteen nähnyt niin huonoa SaiPaa kuin perjantaina näin. Kerho vei 75 prosenttia pelin virtauksesta mennen tullen. Ja silti, SaiPa voitti ottelun maalein 3–0. Miksi?

Liioittelematta Niklas Frimanin kolme, neljä verkkaista luistelupotkua käänsivät ottelun kulun lappeenrantalaisille. Ensimmäisen erän 11 minuuttia 5 sekuntia HPK hallitsi täydellisesti peliä.

Siinä kohtaa Friman ajoi Antti Pennasen pelikirjaan väljähtyneesti kuuluvan pakkien vastaan ajon myöhästyen puoli sekuntia, ja seitsemän sekuntia myöhemmin ylivoimahyökkäyksestä SaiPa meni 1–0 johtoon, ja sai hetkeksi hengen päälle. Ottelun loppu oli heikon SaiPan sinnittelyä paineiseen takaa-ajoon syyttä suotta joutunutta Kerhoa vastaan.

Läpi kauden HPK:n pakit ovat viljelleet puolivillaisia vastaan ajoja. Niitä ei tehdä oikeaoppisella kombinaatiolla, kuten Kärpät tekee. Kerholla ne ovat vain vähän sinne päin. Ehdotan Pennaselle: Luovu Antti niistä kokonaan, tai laita ne kuntoon! Näin pelaten niillä ei voita useitakaan pelitilanteita, mutta ne voivat johtaa kohtalokkaisiin tappioihin, etenkin keväämmällä.

Petteri Sihvonen

Päivän lehti

10.8.2020