Urheilu

Tehottoman Suomen taistelu ei riittänyt EM-kotiavauksessa – "Suomi karisti pelot, että joukkue tekee itsensä naurunalaiseksi"

Jalkapallokesän huippuhetkiä Suomessa elettiin maanantai-iltana Vaasassa, kun alle 19-vuotiaiden maajoukkue avasi EM-kotikisat.

Vastaan tuli ennakkoon kivikova vuoden 2016 EM-hopeamaa Italia, jolla on joukkueessaan useita Serie A:ssa pelanneita pelureita.

Varsinkin toisella jaksolla vahvasti pelannut Suomi ei onnistunut lukuisista paikoistaan huolimatta maalinteossa ja Italia otti voiton avausjakson loppuhetken maalillaan 1–0 (1–0).

Hämeenlinnan Jalkapalloseuran kasvatti Martti Haukioja (Ilves) oli vaihdossa ja toppariparina aloitti Ville Tikkanen (SJK) ja Valtteri Vesiaho (HJK).

 

Italia tuli otteluun vahvasti ja hallitsi ensimmäistä varttia selkeästi. Paras paikka tuli hyvän vaparikuvion jälkeen Davide Bettellan puskusta, jonka Rasmus Leislahti (Klubi-04) Suomen maalilla pelasti jalkatorjunnalla. Leislahti sai venyä myös tärkeään torjuntaan kaukovedosta.

Pikku hiljaa ottelu tasaantui ja Suomikin alkoi saada paikkoja. HJK:n hyökkääjä Eetu Vertainen näytti pallotaituruuttaan ja puolentunnin kohdalla hän vapautti Saku Ylätuvan läpiajoon, mutta Italian maalivahti Alessandro Plizzari venyi torjuntaan.

Hetkeä myöhemmin Vertainen sai loistopaikan, mutta laukaus kahdeksasta metristä painui yli.

Italia osoitti kuitenkin vaarallisuuttaan ja 40. minuutilla Gianluca Scamacca ampui tolppaan. Jatkopaikasta Andrea Pinamonti veto suuntautui yli.

Kärkikaksikko Scamacca (Sassuolo) ja Pinamonti (Inter) pelasivat viime kaudella Italian pääsarjaa.

Tilanteet vaihtelivat ja Vertainen pääsi kahdesti yrittämään, mutta ei onnistunut maalinteossa.

Heti perään Plizzari avasi pitkällä maalipotkusta, 195-senttinen Scamacca voitti pääpallon keskialueella ja jatkoi pallon Nicolo Zaniololle, joka karkasi turhan helposti Suomen toppareiden välistä ja sijoitti johtomaalin varmasti vasempaan alakulmaan.

Lisäajalla Ylätupa pääsi vielä yrittämään läpiajosta tasoitusta, mutta ei onnistunut ohittamaan Plizzaria.

Tauon jälkeen avausjakson vauhti säilyi ja heti alkuun Teemu Jäntti pääsi kokeilemaan, mutta Plizzari otti jälleen hyvän torjunnan.

Suomi hallitsi palloa ja onnistui prässämään keskialueella katkoja. 56. minuutilla Ylätupa oli jälleen läpiajossa, mutta Italian maalivahti kesti.

 

Pallonhallinta oli tilastojen valossa selkeästi Suomella, mutta palkintoa ei tullut. Viime hetkillä Jaakko Oksasen hyvään kaukolaukaukseenkin Plizzari venyi torjuntaan.

– Tekivät sen yhden maalin, mutta tässä oli isot siemenet siihen, miten meidän pitää pelata. Eka jakso aavistuksen liian levoton. Toinen jakso oltiin miehekkäitä kentällä ja oli rohkeutta pelata, summasi päävalmentaja Juha Malinen.

Kisojen avausottelussa Portugali voitti Norjan maalein 3–1 (2–0) Francisco Trincion kahdella ja Miguel Luisin osumilla. Norjan kavennusmaalin teki Eman Markovic.

Suomi kohtaa torstaina Seinäjoella Norjan ja alkulohkon päätösottelussa sunnuntaina Vaasassa Portugalin.

Toinen alkulohko avaa pelinsä tiistaina ja otteluparit ovat Turkki–Englanti ja Ranska–Ukraina.

Alkulohkojen kärkikaksikot etenevät välieriin ja lohkokolmoset pelaavat viidennestä paikasta ikäluokan MM-kisoihin. HäSa

MARKKU TUOMINEN