Urheilu

Teräs hapettui Jyväskylän jäähypenkillä – Happee rankaisi Steelersiä myös tehottomuudesta

Pelikiellosta palanneella Nico Jonaesonilla ja Peter Kotilaisella pörssipäivä.
Steelersin keskushyökkääjä Nico Jonaeson (kesk.) sai ennen pelikieltoaan ohjeistusta päävalmentaja Petri Kemppaiselta.

Steelersin miesten edustusjoukkueesta ei ollut lauantainakaan taittamaan marraskuun aloittanutta tappioputkeaan poikki Salibandyliigassa. Steelers vieraili Jyväskylän monitoimitalossa sarjan suosikkien kärkihaastajiin lukeutuvan Happeen luona ja joutui alistumaan kolmanteen peräkkäiseen tappioonsa maalein 7–3 (2–1, 2–2, 3–0).

Vieraiden illan hahmo oli kahden ottelun pelikiellon jälkeen kaukaloon palannut Nico Jonaeson. Ykkössentteri oli ehtinyt viettää kentällä vain 39 sekuntia, kun hänen syöttönsä tavoitti Ville Lastikan lavan, ja tämä tykitti Steelersin heti ottelun aluksi johtoon.

Jonaeson oli merkittävä henkilö Steelersille tämän jälkeenkin. Hän oli osallisena joukkueen kaikissa maaleissa, kun hän toisessa erässä syötti myös Lastikan 2–2-tasoituksen ja kuittasi Julius Aaltosen syötöstä lukemat itse 3–3:een.

– Sen näki herra Lastikasta ja koko joukkueesta, että Nico toi hyvinvointia porukkaan. Pelillinen osaaminenhan hänellä on järkyttävän hyvää, ja joukkue hengittää hänestä liiderinä. Ykkönen pelasikin tänään paljon, päävalmentaja Petri Kemppainen arvioi.

 

Jos Jonaesonilla oli tehokas ilta, Happeen maajoukkuetähdellä Peter Kotilaisella oli oma tuttu ”pörssipäivänsä”, kuten mies pari vuotta sitten lanseerasi MM-kisoissa termin monen pisteen ottelulle (alun perin englanninkielisessä haastattelussa ”börsday”).

Kotilainen laukoi kotijoukkueen kolme ensimmäistä maalia ja vielä neljännen tyhjään maaliin. Lisäksi hän ehti syöttää Mika Kohosen voittomaaliksi jääneen 4–3-osuman toisen erän viimeisellä minuutilla mutta myös epäonnistua rangaistuslaukauksessa.

– Aika moni poika saa tässä sarjassa ottaa mallia, mitä tarkoittaa, että halutaan tehdä maali. Kotilaisen monipuolisuus on huikea. Pallon ei tarvitse olla aina kantissa, vaan hän lämää suoraan syötöstä, Kemppainen kehui samalla omiaan hieman ojentaen.

 

Vaikka Happee näytti kyvykkyytensä voittamalla Steelersin käytännössä joka osa-alueella, vieraat antoivat tarpeettomasti apuja jäähypenkiltä. Steelers sai todistaa Kotilaisen klaanin päällikön (4+1) ja salibandylegenda Kohosen (2+1) tuhoisaa yhteyttä miesvajaalla, kun nämä tekivät Happeen maalit 2–4 ylivoimalla – aina hämäläisten jäähyillessä. Lisäksi Kohonen iski 6–3-maalin rangaistuslaukauksesta.

– Kävimme hyvin läpi heidän ylivoimaansa, mutta se on järkyttävän tehokasta. Toinen jäähymme kädellä pelaamisesta (Olli Jaakonsaari) oli tyhmä, mutta en hyväksy sitä kolmatta ajanpeluusta ylivoimalla. Lastikka koski palloon, kun vastustaja oli laittamassa sitä peliin. Se oli sekava tilanne, Kemppainen totesi.

– Rankkareista toinen tuli vahingossa pallon peittämisestä molemmat polvet maassa. Toinen oli hyvä rike maalipaikassa. Nykyään niissä kannattaa rikkoakin, mutta Kohonen osasi laittaa millintarkan vedon.

Kaikkinensa päävalmentaja Kemppainen oli huomattavasti tyytyväisempi Steelersin esitykseen kuin kahdessa aiemmassa tappiossa. Steelers laukoi Miro Tuomalan maalia kohti 22 kertaa, mutta peräti 21 vetoa jäi vastustajien peittoon.

– Tänään oli vihdoin sellainen 60 minuutin Steelers kuin parhaimmillaan TPS-pelissä. Hallitsimme toista erää ja meillä oli viimeiseen erään asti mahdollisuus voittaa. Saimme enemmän tilaa ja aikaa kuin viime pelissä, mutta emme saaneet palloa maaliin. Sen maalin hinta erottaa meidät kärkijoukkueista.

 

Vaikka Jonaeson palasi lauantaina, Steelersiltä puuttui ykkösketjusta pelaaja, kun Markus Sipronen oli kokoonpanosta poissa. Ykkösketjun täydensi tällä kertaa kiikaritehoille jäänyt Niko Einiö. Siprosen poissaolo oli Kemppaisen mukaan ”joukkueen sisäinen asia”, ja hyökkääjä on taas vahvuudessa ensi viikolla.

Lisäksi torstaina pelannut maalivahti Pasi Järvinen puuttui Jyväskylästä. Santtu Pohjonen torjui Teräsmiesten maalilla 29 kertaa ja piti joukkuetta mukana pelissä Happeen dominoimassa avauserässä.

SB Welhojen hakiessa 4–3-vierasvoiton Westend Indiansista Steelers putosi liigassa kymmenenneksi. Eroa pudotuspelipaikkaan on neljä pistettä. Ennen MM-taukoa Steelers pelaa vielä keskiviikkona Oilersia vastaan Tapiolassa ja ensi sunnuntaina LASBia vastaan Elenia-areenassa.

 

Juttuun korjattu Santtu Pohjosen torjuntojen määrä 11.11.2018 klo 13.51.

Päivän lehti

23.1.2020