Urheilu

Johaug hallitsi päätösmatkaa - Hämeenlinnan Hiihtoseuran Mononen 18:s

Suomalaiset jäivät suksiongelmineen kärkivauhdista. Laura Mononen 30 kilometrin yhteislähdössä 18:s.
Laura Mononen urakoi Seefeldissä viisi kisamatkaa. Kuvaaja: SRDJAN SUKI

Seefeldin MM-hiihtojen naisten päätösmatkasta 30 kilometrin yhteislähtökilpailusta vapaalla tyylillä tuli odotetusti Norjan Therese Johaugin näytös.

Hän karkasi omille teilleen jo ennen viiden kilometrin väliaikapaikkaa ja otti kisojen kolmannen kultamitalinsa ajalla 1.14.26,2.

Johaugin takana muiden mitaleiden kohtalo sinetöityi suksien vaihdon jälkeen (18,75 km), kun kuuden hiihtäjän joukosta Ruotsin 19-vuotias Frida Karlsson nykäisi.

Norjan Ingvild Östberg onnistui ottamaan nuoren ruotsalaisen vielä kiinni ja loppuratkaisuissa 28-vuotias Östberg (+36,8) varmisti Norjalle kaksoisvoiton 7,2 sekunnin erolla pronssimitalisti Karlssoniin.

Östbergille hopea oli jo kisojen viides mitali ja Karlsson sai pronssillaan arvokisadebyytissään värisuoran täyteen viestikullan ja perinteisen tyylin kympin hopean jatkoksi.

Myös parhaan suomalaisen Krista Pärmäkosken mitalisaumat ratkesivat suksien vaihdossa. Hän oli vaihdon jälkeen kahdeksantena vain 4,8 sekuntia Östbergistä ja 6,6 sekuntia edellä Ruotsin Charlotte Kallaa, joka maalissa oli viides (+1.16).

Toinen suksipari oli selkeästi ensimmäistä huonompi ja maalissa Pärmäkoski kommentoi, että mitään ei ollut tehtävissä. Loppusijoitus oli yhdestoista (+2.59).

 

Hämeenlinnan Hiihtoseuran Laura Mononen kärsi myös suksiongelmista ja oli melko tasaisen kisan jälkeen 18:s (+5.23,2) perässään Eveliina Piippo 19:s (+5.23,8) ja Riitta-Liisa Roponen 22:s (+6.18).

– Voimia riitti ja tuntui, että oli hyvä päivä, mutta suksella jouduin antamaan tasoitusta, enkä pysynyt letkassa mukana. Hiihdin sitten siinä jälkijoukossa ryhmässä, jossa suksi oli samaa tasoa ja siinä sitten mentiin, Mononen harmitteli.

Mononen urakoi kisoissa Pärmäkosken kanssa suomalaisnaisista selkeästi eniten. Molemmille tuli viisi kisamatkaa kuudesta mahdollisesta. Tilanne oli Monoselle uusi arvokisoissa.

– Tämä oli suurin määrä startteja urallani arvokisoissa. Siinä mielessä tietysti ihan hyvä, että luottoa ja matkoja löytyi, mutta muuten en osaa ajatella itselleni mitään roolia joukkueessa, kunhan vaan yritän hiihtää mahdollisimman kovaa, Mononen kertoi.

Kaikilla kolmella normaalimatkalla 34-vuotias espoolainen oli Pärmäkosken jälkeen toiseksi paras suomalainen ja yhteislähtökilpailusta tuli myös arvokisauran paras sijoitus kahdestoista. Perinteisen tyylin kympillä hän oli neljästoista vain 14,2 sekuntia viidennestä sijasta.

– Tyytyväinen olen, että ylsin täällä kauden parhaaseen tasooni kymmenen tuntumaan. Kohtuullinen suoritus, mutta ainahan sitä toivoisi itseltään enemmän venymistä ja sijoittumista lähemmäs mitalisijoja kymmenen joukkoon, toki lähellä se oli, Mononen summasi.

 

Suomalaisnaisten kokonaispanos jäi kisoissa odotettua vaisummaksi, mutta toisaalta se jatkoi koko kauden kuvaa. Valopilkkuna oli Krista Pärmäkosken neljäs sija perinteisen tyylin kympillä vain 1,4 sekuntia pronssimitalista.

Pärmäkoski, joka on ollut aiemmin arvokisoissa aina mitaleilla vuodesta 2011 lähtien, ei jäänyt harmittelemaan putken katkeamista.

– Mitali oli täälläkin todella lähellä, mutta kausi jatkuu ja minulla on edelleen hyvät mahdollisuudet kokonaismaailmancupissa, 28-vuotias Pärmäkoski korosti. HäSa

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic