Urheilu

Tiikereillä riittää muisteltavaa 60-vuotisjuhlissa

Hämeenlinnan Tiikerit tunnettiin takavuosina vireänä jääkiekko- ja maahockeyseurana. 60-vuotista historiaansa tänä syksynä juhlivan seuran riveissä on kuitenkin harrastettu myös jääpalloa, jalkapalloa, kaukalopalloa, taitoluistelua ja amerikkalaista jalkapalloa.

– Tiikerit oli vielä 1970-luvulla iso seura. Riveissämme oli jääkiekon junioritoiminnan mahtivuosina parhaimmillaan yli 500 jäsentä ja omistimme kolme bingohalliakin. Myös naisten jääkiekko on alkanut Hämeenlinnassa seuramme väreissä, samoin kuin taitoluistelu, muistuttaa Tiikereiden perustajajäsen ja seuran puuhamies Risto Lemi.

Tiikerit sai alkunsa kuorma-auton lavalla kevättalvella vuonna 1952, kun Hämeenlinnan Tarmon jääkiekkoilijoiden kakkosjoukkue oli palaamassa pelireissulta Mäntästä. Seura perustettiin virallisesti kuitenkin vasta lokakuun 29. päivänä.

– Se Mäntän matka oli viimeinen niitti seuran perustamiselle. Päätimme lumipyryssä pressujen alla poikien kanssa, että emme perhana enää junnaa piirinsarjassa, vaan perustamme Tarmon sisarseuran, jolla lähdemme maakuntasarjaan. Uuden seuran perustamisella halusimme turvata myös Tarmon juniorityötä, Lemi kertoo.

Tiikerit nousi maakuntasarjaan jo seuraavalla kaudella. Seuran edustusjoukkue on pelannut myös suomensarjassa.

– Syksyllä 1975 olimme aika lähellä nousua myös 1. divisioonaan. Joensuun Kiekkopojat oli kuitenkin parempi ja Tiikerit jäi karsinnoissa toiseksi. Olimme saaneet keväällä paikan 2. divisioonassa Tarmon lopetettua jääkiekon, Lemi muistelee.

Pikkuhiljaa myös Tiikereiden meno hiipui kaukaloissa. Kaudella 1982–1983 seura yritti kuitenkin vielä kerran tosissaan nousua 1. divisioonaan, kun joukkue sai taustajoukkoihinsa Jouko Ridan, Vexi Salmen, Pertti Serton ja Hannu Hietasen.

– Saimme entisiä kovia pelimiehiäkin. Muun muassa Ilpo Koskela, Tommi Salmelainen, Lalli Partinen ja Juhani Boström vahvistivat joukkuettamme. HPK oli matkalla liigaan ja tavoitteenamme oli saada hämeenlinnalainen joukkue myös 1. divisioonaan, mutta se ei sitten toteutunut. 2. divisioonassa olimme mukana vielä 1990-luvun alkuvuosina, mutta sitten jääkiekko alkoi jäädä, Lemi muistelee.

Tiikerit tunnistettiin takavuosina Ilford-pelipaidoistaan. Seuran pitkäaikaisen yhteistyökumppanin oli hankkinut Tiikereiden perustajajäseniin kuulunut Olli Haavisto.

– Ilford-filmi oli pääsponsorimme, ja upeista paidoistammehan puhuivat kaikki. Ilford oli mukanamme vuosina 1964–1975. Neuvottelut sponsorin kanssa sujuivat aina hyvin, sillä olin töissä vuoteen 1971 saakka Suomen Valokuvaajain Oy:ssä, Haavisto nauraa.

Maahockey menestyslaji

Ikitiikeri Risto Lemi pääsee todenteolla vauhtiin kerratessaan seuran vaiheita maahockeyareenoilla. Tiikerit niitti vuosina 1981–2005 mainetta ja kunniaa sekä ulko- että sisäkentillä. Lemi oli muun muassa Tiikereiden joukkueenjohtaja ja palkittu vaikuttaja myös Suomen Hockeyliitossa.

– Miesten edustusjoukkueemme saavutti ulkokentillä kaksi suomenmestaruutta, kuusi hopeaa ja neljä pronssia. Suomen cupin voittoja meillä on neljä. Myös halli- ja indoorsarjoissa menestyimme erinomaisesti. Hallimestaruuksia meillä on seitsemän. Myös seuran ikämiehet ja 16-vuotiaiden poikien joukkueet kahmivat mitaleita, Lemi luettelee.

Kansainvälisilläkin kentillä Tiikerit tunnettiin. Joukkue oli mukana kaksi kertaa Euroopan mestareiden cupissa ja kerran cup-voittajien cupissa.

– Maalivahtimme Juhani Salo oli pelaajauransa jälkeen myös maajoukkueen valmentajana, Lemi lisää.

Nykyisin Tiikereillä ei ole enää aktiivista toimintaa.

– Ikämiehet pelaavat sentään välillä sählyä. Seura on kuitenkin edelleen olemassa, ja riittäähän ainakin paljon muisteltavaa, Lemi pohtii. (HäSa)

Asiasanat

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic