Kiekko Urheilu

Tiukan otteen finaaleista saanut HPK pyrkii selättämään Kärpät maltillisin muutoksin ja mielin – "Haetaan ehkä tuoreutta"

HPK pyrkii pitämään jalat maassa, vaikka Kärpillä ajatus karkaisikin.
HPK:n Jesper Lindgren väläytti judotekniikkaansa Kärppien Otto Karvista vastaan Liigan toisessa finaalissa tiistaina. Tuomarit eivät vielä antaneet ipponia tästä otteesta. Kuva: Pekka Rautiainen
HPK:n Jesper Lindgren väläytti judotekniikkaansa Kärppien Otto Karvista vastaan Liigan toisessa finaalissa tiistaina. Tuomarit eivät vielä antaneet ipponia tästä otteesta. Kuva: Pekka Rautiainen

Hämeenlinnan Pallokerhon edustusjoukkueessa pidetään ajatus tiukasti yhdessä ottelussa kerrallaan, vaikka joukkue on lähestulkoon ainutlaatuisessa tilanteessa. HPK johtaa Liigan finaalisarjaa Oulun Kärppien dynastiaa vastaan voitoin 2–1 ennen lauantain kotiottelua, jossa sillä on mahdollisuus laittaa kausi ja mestaruus katkolle.

Kerhon miehistä vain kokeneilla Arto Laatikaisella ja Filip Riskalla on Suomen mestaruus, kummallakin kaksi. Monet HPK:n ”omat pojat”, kuten kapteeni Otto Paajanen eivät ole voittaneet aikuisten tasolla vielä mitään.

Paajanen vakuuttaa, että Kerholla on ajatus kasassa, mutta toisaalta mieli ei ole oikeastaan ehtinytkään lähteä laukalle.

– Aika hektisestihän tässä mennään. Ainakaan vielä ajatus ei ole harhaillut oikeastaan koko playoffien aikana kuin vain välillä. Siitähän tässä on taas kyse, että pelaamme vain yhtä peliä huomenna, Paajanen muistutti perjantaina.

 

Henkiset ominaisuudet korostuvat mestaruudesta pelattaessa, mikä on HPK:n päävalmentaja Antti Pennasen mukaan huomioitu joukkueessa otteluihin valmistauduttaessa. 

– Normaalilla palauttavalla harjoittelulla on lähestytty peliä. Henkisestikin pitää pystyä palautumaan, nollaamaan ja säästämään energiaa. Kohua on paljon ympärillä, mutta se pitää pystyä nollaamaan. Emme anna kyllä sillä puolellakaan siimaa, vaan jaksamme vääntää, Pennanen totesi.

HPK:n selkäranka on koko pudotuspelien ajan ollut oma peli-identiteetti, jonka toteutus on tuonut sekä tulosta että rauhaa joukkueelle. Välierissä ja keskimäärin kotiotteluissa se on korostunut kiekon hallintaan hyökkäyspäässä, kolmas finaali taas oli tiiviin puolustuksen työvoitto.

Pennanen kuitenkin huomautti, että pelin kehityksen on jatkuttava eikä mestaruuden ollessa kahden voiton päässä voi ottaa löysin rantein.

– Levollisesti ei voi mennä näin kovaa vastustajaa ja taitavaa hyökkäyspelijoukkuetta vastaan. Näissä peleissä on kova vaatimustaso. Mutta olemme viime aikoina kehittäneet omaa peliämme normaalisti, eikä meidän ole sitä tapaa tarvinnut muuttaa isommin pitkään aikaan, Pennanen sanoi.

 

Siinä missä edelliset kaksi ottelua on mennyt HPK:n käsikirjoituksen mukaan, Kärppien pakka on rakoillut. Keskittymisen herpaantuminen tarjosi HPK:lle eväät voittoon riittäneisiin maaleihin Raksilassa torstaina, ja väkinäinen hyökkäyspeli on tuonut oululaisille yhden maalin lähes 107 peliminuuttia sitten.

Kärppien Otto Karvinen päätti kolmannen ottelun lopuksi haastaa Kerhon Miro Karjalaisen ”poikapainiin”, joten tunteet ovat lähestyneet pintaa ennen nelospeliä ainakin Kärppä-leirissä.

– En ota kantaa vastustajan toimintaan, mutta tunnetta pitää olla ja siinä emme voi jäädä vajaaksi. Se kova tunnetila tuo sitä, että käydään rajoilla, mutta toistaiseksi olemme pystyneet keskittymään niihin asioihin, joihin pystymme vaikuttamaan, Pennanen tokaisi.

– Jos jollain kuohahtaa, niin välillä pitää toppuutella aitiossa, mutta ei näissä peleissä ole ollut mitään normaalista poikkeavaa, havainnoi kapteeni Paajanen.

 

Neljänteen finaaliin Pennanen uskoo pelin kuvan säilyvän samanlaisena kuin aikaisemmissa finaaleissa, mutta hän odottaa Kärppien pyrkivän jonkinlaisiin taktisiin muutoksiin vähintään kokoonpanotasolla. Omista suunnitelmistaan Pennanen puhuu melko ympäripyöreästi.

– Kaikki pelaajat ovat kunnossa, mutta haetaan ehkä tuoreutta ottamalla yksi tai kaksi uutta pelaajaa kokoonpanoon. Sillä pitää koettaa vastata vastustajaan, koska heillä on paljon pelaajia ja he tulevat varmasti muuttamaan jotain, HPK-luotsi kertoi.

Yksi mahdollinen muutos olisi Henri Kannisen tieltä väistyneen Miro Ruokosen paluu hyökkäysketjuihin. Ruokonen pelasi nelosen laidalla kaksi ensimmäistä finaalia. Vilttiketjusta löytyvät myös slovakit Filip Krivosik ja Jan Brejcak.

Oranssi kevät koristaa kaupungintaloa ja lämmittää Paajasta

Hämeenlinna on herännyt kiekkomenestykseen myös siinä määrin, että Raatihuoneen julkisivua ilmestyi perjantaiaamuna koristamaan koko seinän korkuinen HPK-finaalilakana. Rinkelinmäellä puolestaan yleisöä ja meteliä on piisannut koko pudotuspelien ajan, mutta Ritariareena ei ole vielä kertaakaan ollut aivan täysi.

Kuva: Susanna Kinnari
Kuva: Susanna Kinnari

Joka tapauksessa kotipelien tunnelma on lämmittänyt HPK-kapteeni Otto Paajasta, jonka on ollut helppo todeta ero esimerkiksi kotikaupungin ja menestyksestä jossain määrin jopa turtuneen Oulun välillä. Raksilassa kun oli torstaina jopa satoja tyhjiä paikkoja.

– Täällä on ollut kyllä ihan huikea tunnelma. Sellaista en ole kokenut urallani missään, kuin millainen meno täällä on ollut viime peleissä. Uskon, että se jatkuu ja saamme hienon hurmoksen, mutta meidän pelaajien pitää ansaita se pelaamalla hyvin, koko ammatttilaisuransa HPK:ta edustanut Paajanen huomautti kotihallin uumenissa perjantaina.

Mikäli ainoana puolivälieräjoukkueena kaikki playoffien kotiottelut toistaiseksi voittanut HPK pitää ryöstämänsä kotiedun itsellään, lauantain ottelu voi jopa jäädä kauden viimeiseksi Hämeenlinnassa. Varmuudella pelataan enää maanantaina Oulussa. Kuudes finaali olisi vapun jälkeen torstaina Ritariareenassa.

Päivän lehti

22.1.2020