Urheilu Hämeenlinna

Tommi Malisen lyönti kulkee myös Superpesiksessä: "Tässäkin sarjassa pystyy onnistuneilla suorituksilla lyömään juoksuja"

Hämeenlinnan Paukun kasvatti Tommi Malinen debytoi Superpesiksessä 32-vuotiaana. MansePP:n lyöjäjokeri on onnistunut kahdessa ottelussa kuusi kertaa.
Tommi Malinen onnistui hyvin Kouvolan lukkaria Janne Kivipeltoa vastaan. Kuva: JUUSO KORO
Tommi Malinen onnistui hyvin Kouvolan lukkaria Janne Kivipeltoa vastaan. Kuva: JUUSO KORO

Hämeenlinnan Paukun kasvatti Tommi Malinen on aloittanut Superpesis-uransa mainiosti. 32-vuotiaana tamperelaisen MansePP:n paidassa pääsarjatasolla ensiesiintymisensä tehnyt Malinen on lyönyt joukkueensa kahdessa ottelussa kuusi juoksua.

– Kouvola on ollut tässä alussa kova vastus, ja joukkueena huomasi sen, että mukana ei pysy, jos tekee vähänkin virheitä. Kaveri pystyy silloin jyräämään kokemuksellaan. Sitten on tasaista, kun pystymme pelaamaan parasta ja virheetöntä peliämme, Malinen kertoo.

Myös omassa pelissään hän on tehnyt samanlaisia huomioita.

– Jo hallikausi näytti ja antoi uskoa siihen, että tässäkin sarjassa pystyy onnistuneilla suorituksilla lyömään juoksuja. Se vaatii sitä, että lyöntien pitää olla laadukkaita. Ulkokentät ja lukkarit ovat hyviä ja osaavat pelata parhaita lyöntejä pois. Omat laadukkaat lyöntini ovat käyneet, mutta ilmaisia juoksuja ei tietenkään tule niin paljon kuin alemmissa sarjoissa.

MansePP:n kaksi ensimmäistä ottelua jättivät kaksijakoisen fiiliksen.

– Piste Kouvolasta oli ok, mutta sunnuntain kotiottelusta olisimme kaivanneet myös pisteitä.

Ajatus pääsarjasta tuntui jo kaukaiselta

Malinen on pelannut pitkällä urallaan Hämeenlinnan lisäksi ykköspesistä Riihimäellä ja suomensarjaa Hyvinkäällä ennen kuin tie vei vuonna 2010 silloin vielä suomensarjassa eli kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla pelanneeseen MansePP:n joukkueeseen.

Tampereen aikanaan jopa seuran puheenjohtajan tehtäviä hoitanut Malinen oli mukana nostamassa joukkuetta ykköspesiksen kärkikastiin ja Superpesis-karsintoihin asti, mutta nousua hän ei ollut juhlimassa. Kaksi edellistä kautta hän pelasi Loimaalla suomensarjaa.

Superpesis oli Lempäälässä nykyisin asuvan Malisen mielessä vielä joitakin vuosia sitten, ja kesällä 2017 hänen olikin tarkoitus pelata pääsarjaa Kiteellä, mutta vaivat kaatoivat suunnitelman.

– Kaksi viimeisintä vuotta pelasin taas Ykköspesis-kausien jälkeen suomensarjaa, enkä enää ajatellut asiaa. Kun lähdin syksyllä mukaan, huomasin, ettei tämä mikään mahdoton homma ole. Jos pääsen pelaamaan ja näyttämään, voi mennä hyvinkin. Tuossa välissä Superpesis näytti kuitenkin kaukaiselta, pesäpalloilija myöntää.

Kipinä lähteä pelaamaan korkeimmalle sarjatasolle syttyi nopeasti, kun Tampereelta kysyttiin viime syksynä kiinnostusta.

– Pyörittelin asiaa mielessäni ja mietin, ettei tässä ole henkilökohtaisesti mitään menetettävää. Muut sarjat oli nähty, ja mieleen tuli, että joskus varmasti harmittaa, jos en pane vielä kerran kaikkea peliin. Sellaisella asenteella oli oikeastaan helppo lähteä mukaan, että pannaan kaikki likoon ja katsotaan mihin se riittää.

Hyvin menneet talvi- ja alkukausi ovat nostaneet myös Malisen odotuksia.

– Odotan itseltäni ihan hyviä suorituksia, kun menemme tiistaina Kankaanpäähän, ja olen odottanut niitä talvesta asti. Loikka on ollut iso, mutta pelit ovat kuitenkin näyttäneet, että pystyn parhaimmillani auttamaan porukkaa, hän sanoo.

Erilaiset lyöjäjokerit

MansePP:n jokeriosastolla pelaa Malisen ohella myös toinen tekijämies,eli kaksi edellistä kesää Joensuun paidassa suomenmestaruutta juhlinut Juha Niemi. Malisen mukaan yhteistyö toimii hyvin, ja kaksikko jakaa keskenään vinkkejä ja ajatuksia.

– Meillä on alusta asti ensinnäkin synkannut hyvin. Viihdymme keskenämme ja harjoittelemme paljon yhdessä. Vaikka tähän kauteenkin lähdettiinkin siitä, että Juha on lyönyt yli tuhat juoksua ja minä joitain karsintapelejä lukuun ottamatta nolla, ei suhde ole mielestäni ollut yksipuolinen.

Pelillisesti MansePP:n lyöjäjokerit ovat erilaisia.

– Juhaa kovempaa ei lyö kukaan. Minulla lyönnin kovuus ei välttämättä riitä saumojen puhkomiseen, vaan oma peli on enemmän kumura- ja taitolyöntejä. Sparrailemme joka tapauksessa toisiamme paljon, Malinen kertoo. HÄSA

Päivän lehti

4.8.2020