Urheilu

Tommi Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen mukana T-klubin seminaarissa

Tommi Pärmäkoskea kuultiin tämänvuotisessa T-klubin seminaarissa. Kuva: Tomi Vesaharju
Tommi Pärmäkoskea kuultiin tämänvuotisessa T-klubin seminaarissa. Kuva: Tomi Vesaharju

T-klubi eli Hämeenlinnan Tarmon entisten yleisurheilijoiden yhdistys isännöi lauantaina jo kolmannentoista kerran kovatasoista valmennusseminaaria Hämeenlinnan Raatihuoneessa ja mukaan oli ilmoittautunut jälleen reilu sata kuulijaa.

Tämän vuoden teemaa Harjoittele ja valmenna oikein oli avaamassa kuusi luennoitsijaa, muun muassa Tommi Pärmäkoski ja Aino-Kaisa Saarinen.

Pärmäkosken otsikkona oli Valmentaminen urheilijan tukiverkon ytimessä ja hän lähestyi aihetta omien kokemustensa kautta toimittuaan muun muassa nelinkertaisen F1-maailmanmestarin Sebastian Vettelin kuntovalmentajana.

– Verkostoituminen on tärkeää. Asiantuntijoita kyllä löytyy ja monenlaista toimijaa tarvitaan urheilijan tueksi. Mutta yhden valmentajan pitää olla valmennuksen keskiössä ja olla tietoinen kaikesta, Pärmäkoski korosti.

Fysiikkavalmentaja Pärmäkoski on nykyisin mukana vaimonsa maastohiihtäjä Krista Pärmäkosken valmennuksessa sekä lahtelaisen SM-liigajoukkue Pelicansin valmennusryhmässä.

– Huipputulosten saavuttaminen edellyttää, että koko paketti on kunnossa. Mutta onko nämä Suomessa kansallisella tasolla hoidettu hyvin. Suunnitelmallisuus on tärkeintä. Ei ollut sattumaa, että Oliwer Kaski teki läpimurtonsa viime kaudella SM-liigassa, Pärmäkoski pohdiskeli.

Itsensä toimitusjohtaja

Entinen huippuhiihtäjä Saarinen toimii nykyisin Lahti Ski Gamesien pääsihteerinä. Raatihuoneessa hänen aiheenaan oli Urheilija valmentautumisensa toimitusjohtajana.

– Saavutin viisitoista arvokisamitalia, enkä jäänyt kaipaamaan urheilu-uraltani mitään, mutta en olisi nykytehtävissäni ilman hiihtouraa. Nyt on mukavaa olla vaan töissä ja äitinä ja tehdä niitä asioita, mitä normaalit ihmiset tekevät, Saarinen kertoi.

– Itse otin pienestä pitäen urheilijana paljon vastuuta ja muun muassa sponsoriasiat olen hoitanut itse. Maajoukkueen perustaso ei riitä huipulle, vaan sen lisäksi pitää olla omat systeemit. Urheilijoita kehotan rakentamaan verkostoja ja kun tarvetta tulee, ihmisiä on lähellä.

Kellot soimaan ajoissa

Lääkärin näkökulmaa seminaariin toi Arja Uusitalo luennoimalla ylikuormituksesta.

Hän nosti esille, että ylikuormitus ei synny pelkästään liiallisesta harjoittelusta ja korosti, että itse asiassa näin käy erittäin harvoin. Oireisiin, kuten väsymykseen, ruokahaluttomuuteen ja vatsaongelmiin sekä infektiokierteisiin tulisi tarttua ajoissa.

– Esimerkiksi ruokavalio ja sen mahdolliset puutteet on syytä käydä tarkasti läpi. Samoin yöllinen huomattavan korkea leposyke, painon putoaminen tai sykkeen nousu herkästi ovat merkkejä, joihin tulee reagoida ja lisäksi naisilla kuukautiskierron muutokset, Uusitalo listasi.

Harjoittelun rytmittämisestä ja periodisaatiosta luennoi kaksikko Aapo Räntilä ja Pekka Matomäki ja nuorten harjoittelun ja valmennuksen erityishaasteista Ari Nummela.

Seminaaria juonsi liikuntaneuvos Jarmo Mäkelä ja hän iloitsi seminaarin uudesta yhteistyökumppanista Suomen Valmentajat ry:stä. HäSa