Urheilu

Topi Raitanen kiri maastomestariksi

Kristiina Mäki ja Jaakko Piesanen muut yleisten sarjojen mestarit Kiipulan rankoissa SM-maastoissa.
Jaakko Piesanen tuletti voittajana maalissa 12 kilometrin kisassa. Kuva: Esko Tuovinen
Jaakko Piesanen tuletti voittajana maalissa 12 kilometrin kisassa. Kuva: Esko Tuovinen

Helsingin Kisa-Veikkojen Topi Raitanen voitti odotetusti neljällä kilometrillä maastojuoksun SM-kullan Kiipulan koulutus- ja kuntoutuskeskuksen maastoissa Janakkalassa.

– Kukaan ei päässyt tänään helpolla, rata oli rankka. Raskas kisa ja tiukoille jouduin, vasta loppusuoralla tiesin voittavani, Raitanen kertoi.

Parin kilometrin lenkki kierrettiin kahdesti ja ensimmäiseltä kierrokselta kärjessä tuli Lahden Ahkeran Ossi Kekki, jonka peesissä oli Raitanen. Vajaan viiden sekunnin päässä tuli seuraava Ahkeran kaksikko Hannu Granberg ja Martti Siikaluoma.

Raitanen juoksi ajan 11.42 ja kukisti kuudella sekunnilla Kekin. Pronssitaistossa Granberg (11.55) oli Siikaluomaa vahvempi (11.59). Ahkera juhli joukkuekisan voittoa.

– Topin kanssa pidettiin vauhtia. Eka kierros tuntui helpolta, mutta toisella kierroksella nousut alkoivat tuntua ja alamäkien jälkeen liejukurvissa alkoi tulla eroa Topiin, Kekki kertasi ratkaisua.

– Päämatkanani radalla on 5000 metriä, mutta kesän tavoitteena on nostaa tasoa ja parantaa ennätyksiä kaikilla matkoilla 1500 metristä 10 000 metriin. Dohan MM-kisojen rajat ovat minulle vielä liian kovia, mutta ensi vuoden Pariisin EM-kisat ovat jo jonkin aikaa olleet tavoitteena.

Raitanen alitti jo viime kesänä MM-kisojen tulosrajan 3000 metrin esteissä. 23-vuotias lupaus kilpailee myös suunnistuksessa.

– Viime viikonloppuna olin Tiomilassa ja myös Jukolan viestiin olen lähdössä kesällä. Ratakausi alkaa toukokuun lopussa ja siitä kisa kisalta tavoitteena on juosta kovia aikoja. Ennätykseni (8.28,48) on alle MM-rajan (8.29,00), mutta kyllä tänä kesänä pitää uudelleen alittaa MM-raja, vaikka se onkin jo rikottuna. Dohan MM-kisat ovat kauden pääkisa.

SM-maastojen kärkikaksikko on harjoitellut talvikauden yhdessä.

– Yli kolme kuukautta nukuttiin Ossin kanssa yhdessä, kun leireilimme Ranskassa, Etelä-Afrikassa ja Amerikassa. Tiesin, että myös Ossi on hyvässä kunnossa ja hyvä kisa saatiinkin aikaan. SM-maastot on mukava perinteinen kisa, Raitanen tuumasi.

Koleassa kevätsäässä poutasää muuttui sateeksi ja veden ohella taivaalta tuli myös rakeita.

Kristiina Mäki kirkasti sateen keskellä naisten kuudella kilometrillä viime vuoden hopeansa kullaksi, kun hän kukisti silloin mestaruuden voittaneen Camilla Richardssonin kymmenellä sekunnilla.

Kärkikaksikko karkasi muilta jo ensimmäisellä kierroksella ja viimeisellä kierroksella Mäki ratkaisi mestaruuden.

– Tosi hyvältä tuntuu. Minulla on aiemmin radalta mestaruuksia, mutta maastokisoista tämä on ensimmäinen SM-kultani. Ratkaisu tuli jyrkässä mäessä, kun huomasin, ettei Camilla ollut ihan peesissä ja lisäsin vauhtia, Mäki kommentoi.

SM-pronssille juoksi Forssan Salaman Janica Rauma kuuden sekunnin erolla Johanna Peiposeen ja 41 sekuntia voittajasta.

Sunnuntain avausmatkoihin kuului miesten 12 kilometriä, jolla Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen karkasi neljännellä kierroksella voittoon ja kukisti Frederic Tranchandin minuutilla.

Myös Piesasen tähtäimessä ovat Pariisin vuoden 2020 EM-kisat päämatkallaan 10 000 metrillä.

– Kolme kierrosta passailin ja luulin, että niin muutkin, mutta kun kiristin vauhtia, niin yllättäen muut putosivat. Rata oli täällä erittäin hyvä. Suomessa vaan maastoradat ovat kovapohjaisia toisin kuin kansainvälisissä kisoissa, joissa juostaan paljon pehmeämmissä maastoissa, Piesanen jutteli.

– Treenit ovat menneet suunnitelmien mukaan ja tilanteeni on hyvä. Ennätykseni kympillä on 29.24 ja alle 29 minuutin on tänä kesänä tavoitteena. Hyvä tunnelma oli näissä kisoissa ja SM-maastot ovat aina mukava kauden avaus.

Janakkalan Janan Janne Niemi oli 12 kilometrillä 17:s ja nuorten sarjoissa Janan Matias Lautamäki M17-viidestoista ja Hämeenlinnan Tarmon Ida-Sofia Simola T15-kuudestoista. HäSa

Päivän lehti

3.7.2020