fbpx
Urheilu

Triathlonisti Kim Harju ui Vanajaveden valtiaaksi

Vasta 22-vuotias helsinkiläinen Kim Harju ui lauantaina Vanajaveden valtiaaksi. Hän oli paras Vanajavesiuinnin miesten viiden kilometrin matkalla. Stadin Triathlonia edustava Harju käytti reissuun aikaa 1.09.49.

Harju oli 50 uimarin lähdössä ylivoimainen. Toiseksi tullut ex-huippu-uimari Janne Blomqvist hävisi voittajalle lähes neljä minuuttia. Blomqvist oli kuitenkin maalissa liki kaksi minuuttia ennen kolmanneksi ehtinyttä Joel Jokista.

Hämeenlinnan avovesiuintitapahtuma kasvaa vuosi vuodelta. Nyt Vanajavesiuinnissa oli mukana lähes 150 osanottajaa. He saivat nauttia 18-asteisesta vedestä.

– Tosi hyvältä tuntui. Tosin entinen olympiauimari (Blomqvist) lähti vetämään aika haipakkaa, kalakeitolla energiavarastojaan uintiurakan jälkeen täyttänyt Harju sanoi.

Blomqvist pysyi voittajan kyydissä ensimmäisen kierroksen – reilun kilometrin verran.

– Pystyin seuraamaan tilannetta, kun kuitenkin meno oli aika rauhallista. Tiesin kyllä, että Blomqvist tippui kyydistä.

Lauantaiaamun kilpailussa sää oli aika kolea. Harjun mielestä uinti keli märkäpuvuilla oli kuitenkin optimaalinen.

– Kunhan ei vesi ole liian lämmintä. Silloin märkäpuvun sisällä rupeaa kiehumaan. Oikeastaan jo 21 asteen veden lämpö on liian paljon.

Harju ei ole kokenut avovesiuimari. Hän kilpaili ensimmäisen kerran viiden kilometrin matkalla. Sunnuntaina nuori mies on mukana Kangasalla käytävissä avovesiuinnin SM-kisoissa. Sielllä matkana on kolme kilometriä.

– Toivottavasti ehdin palautua sunnuntaiksi, hän mietti.

Triathlonin taitaja

Harjun päälaji on triathlon. Hän on saavuttanut kolmasti SM-kultaa alle 23-vuotiaiden sarjassa. Viron Tartossa kansainvälisessä kilpailussa toissa vuonna hän oli kovassa porukassa toinen.

– Pari vuotta sitten ymmärsin, että valttini on kestävyys. Tavoitteenani on päästä triathlonissa maailman huipulle.

Harju harjoittelee jo nyt paljon.

– Viikossa menee helposti 30 tuntia harjoitteluun. Se käy työstä. Opiskelen Helsingissä lisäksi fysioterapeutiksi. Vapaa-ajan ongelmia ei todellakaan ole, hän naurahti.

Harju aikoo olla mukana vuoden 2014 teräsmieskilpailussa Havaijilla. Se on triathlonistien vuosittainen päätapahtuma, jossa valkeakoskelainen Pauli Kiuru aikoinaan menestyi.

– Havaijin kilpailuun on kova karsinta. Sinne pääsevät vain maailman kovakuntoisimmat triathlonistit. Kiurun Pauli on idolini ja minä aion olla seuraava suomalainen Pauli Kiuru, Harju vakuutti.

Vanajaveden valtiattaren tittelin ansaitsi Sirkku Juhola, jonka aika oli 1.35.10. Seuraaville sijoille ylsivät Annika Öhling ja Minna Salmikukka.

Määttä yllättyi

Miesten kolmen kilometrin kilpailun voittanut paimiolainen Jyrki Määttä ei tiennyt sijoitustaan kisan tuoksinassa.

– Voitto oli täysi yllätys. Tein oman uintini ja pyrin menemään vaan rennosti, ajan 49.37 Määttä kertoi.

Hän ui ensimmäisen avovesikisansa Vanajavedessä vuosi sitten – silloin ilman märkäpukua.

– Märkäpuku helpottaa uintia tosi paljon. Arvioisin, että aika paranee kymmenisen prosenttia puvun ansiosta.

Toiseksi tullut Jouni Laukkanen hävisi Määtälle reilun minuutin.

Tea Naskali oli naisten kolmosen kuningatar ajalla 55.11.

Kilometrin kilpailun nopein oli naisuimari – Mari Kiurun voittoaika oli komea 16.48. Miesten matkan ykkönen oli Joonas Nissinen 18.04.

Nuiorten 400 metrillä voittoon uivat Tilda Tuominen (7.37) ja Oskari Valkonen (7.42).

Kaario urakoi

Englannin kanaalinkin yli uinut Tuomas Kaario paineli lauantaina sekä viiden että kolmen kilometrin kilpailut pelkissä simmareissa. Eikä kuulemma yhtään palellut. Saman urakan jaksoi Kimmo Ohtonen.

– Hyvältä maistuu. Vitosen kisan aikana vesi oli kylmempää ja vähän se kangisti. Ns. pikamatkalla rupesi jo lämpiämään, naurahti Kaario kolmen kilometrin kilpailun jälkeen.

Kanaalin yli Kaario ui neljä vuotta sitten.

– Linnuntietä matka on 33 kilometriä, mutta minäkin uin siellä 40 kilometriä. Kylmyys on siellä ainoa ongelma. Vesi on 16–18-asteista ja sääntöjen mukaan matka on taitettava speedoissa.

Avovesiuimarin seikkailut jatkuvat.

– Kaikennäköistä on suunnitelmissa. Tarkoitus on uida puolentoista vuoden kuluttua Uudessa-Seelannissa vastaava homma kuin kanaalin ylitys oli, Kaario jutteli.

Hyvään vauhtiin ilman märkäpukua äityi myös Marja Jäppinen, joka tuli naisista kolmosen maaliin kolmantena. (HäSa)

 

Asiasanat

Menot

Uusimmat