Urheilu Hämeenlinna

Tshekki kaatui kovalla taistelulla – Steelersin Nico Jonaesonilla "klassinen" maajoukkuedebyytti

Petteri Nykky antoi vastuuta uusille miehille.
Suomen kakkoskentällisen Joona Rantala (vas.), Rasmus Kainulainen, Justus Kainulainen ja Jyrki Holopainen juhlivat perjantain voittoa. Kuva: Riku Hasari
Suomen kakkoskentällisen Joona Rantala (vas.), Rasmus Kainulainen, Justus Kainulainen ja Jyrki Holopainen juhlivat perjantain voittoa. Kuva: Riku Hasari

Hämeenlinnan Elenia-areenan salibandy-yleisö sai vihdoin nähdä kotijoukkueen voittavan, kun Suomen miesten maajoukkue aloitti kauden pääturnauksensa perjantaina. Suomi voitti tasaisessa Euro Floorball Tourin taistelupelissä Tshekin maalein 3–2.

Suuria hienouksia ei nähty Suomelta, joka tyytyi varsinkin ottelun alussa pelaamaan varman päälle. Tshekki hallitsi avauserää ensimmäiset 14 minuuttia ja teki erän ainoan maalin Jan Sebestan sivalluksella viiden minuutin kohdalla.

Toisen erän alussa Suomi nousi kuitenkin alle neljässä minuutissa johtoon ensimmäisen miesten maaottelunsa pelanneen Joona Rantalan ja Valtteri Kainulaisen maaleilla. Mikulas Krbec kuittasi kuitenkin toisesta huippupaikastaan tasoituksen ottelun puolivälissä.

Voittomaaliksi jäi ottelun parhaana palkitun Rasmus Kainulaisen viimeistely Otto Lehkosuon tarjoilusta toisen erän päätösminuutilla. Tiukka kolmas erä sujui tiiviisti puolustaneen ja rauhassa pallotelleen Suomen hallinnassa.

Suomen päävalmentaja Petteri Nykyn mielestä Suomi otti juuri taisteluvoiton.

– Annoimme aika paljon pelaajille vastuuta. Ensimmäinen erä oli aika varovainen. Toiseen yksilöt löysivät uskallusta. Kolmannessa teimme asioita, joita ei ehkä pitäisi johtoasemassa tehdä. Levitimme liikaa ja menimme turhaan vastustajan maalin taakse, Nykky puntaroi.

Jonaeson ykkösketjussa

Steelersin Nico Jonaeson sai viime viikonloppuna levätä kipeän nilkkansa kanssa salibandyliigakierroksella, mutta perjantaina peli maittoi. Myös Jonaesonille kyseessä oli maaotteludebyytti.

– Oli kiva pelata. Yhdessä vaiheessa nilkka vähän vihlaisi, mutta se meni kylmällä ohi. Ei näitä pelejä ihan pienestä jätetä väliin, Jonaeson sanoi.

Jonaeson pelasi Suomen ykkösketjussa vanhan pelikaverinsa Ville Lastikan ja Westend Indiansin Valtteri Kainulaisen kanssa. Kainulainen teki ottelussa yhden maalin, Jonaesonin ensimmäinen piste jäi vielä odottamaan viikonlopun muita pelejä.

– Tämä oli varmaan se klassinen ensimmäinen peli. Ihan kaikkea, mitä minulta löytyy, en pystynyt peliin tuomaan, mutta kaikkiaan ihan ok. Normaalit pallolliset ratkaisut jäivät vähiin, mutta nolla omiin ja tehot plussalle, tästä on hyvä jatkaa. En näe syytä, miksi en pärjäisi maajoukkueessakin, Jonaeson pohti.

– Jouduimme ensimmäisessä erässä olemaan paljon ilman palloa, vaikka aina sitä haluaisi pallossa olla. Sitten saimme pitää sitä ja sitä kautta paremmin peliin kiinni.

Maalivahti vaihtui

Suomen varsinainen ykkösketju, Classicin Sami Johansson, Nico Salo ja Eemeli Salin oli nelosketjuna huilivuorossa, kuten myös Jani Kukkola ja loukkantunut Krister Savonen.

Näiden poissaollessa Rasmus ja Justus Kainulaisen ja Rantalan ketju kunnostautui.

– Meidän pitää nähdä nyt, miten nämä vähemmän pelanneet kantavat vastuuta. Muuten se saattaisi jäädä näille tietyille pelaajille. Aito näytönpaikka heille ja hyvin he kantoivat, Nykky sanoi.

Suomi joutui vaihtamaan turnaukseen myös nimetyn ykkösmaalivahtinsa. Lassi Torisevan ja Eero Kososen sijaan Tshekkiä vastaan torjui EräViikinkien Santtu Strandberg.

– Ne kaksi jotka ensin valittiin, ovat nyt muista syistä pois. Pieniä huolia ja murheita. Huomenna pelaa varmuudella toinen maalivahti (Joonas Kaltiainen), Nykky kertoi.

Suomi kohtaa lauantaina Tampere-areenassa Sveitsin, kun taas Tshekki kohtaa oman avauspelinsä voittaneen Ruotsin. HäSa