Urheilu

Tuija Soiniselle jälleen SM-menestystä – Hämeenlinnalainen jatkoi mitaliputkeaan ja taituroi poolin 8-pallon Suomen mestariksi ja 10-pallossa pronssille

Tuija Soininen oli tarkkana Vaasan SM-kisoissa. Kotiin Hämeenlinnaan hän palasi Suomen mestarina ja pronssimitalistina.
Tuija Soininen oli tarkkana Vaasan SM-kisoissa. Kotiin Hämeenlinnaan hän palasi Suomen mestarina ja pronssimitalistina.

Hämeenlinnalainen Tuija Soininen onnistui Vaasassa pelatuissa pool-biljardin Tupla-SM-kisoissa ja voitti 8-pallon suomenmestaruuden sekä sai pronssia 10-pallossa.

Uran ensimmäinen SM-kulta vuonna 2018 tuli 9-pallosta ja koossa on nyt yhteensä kaksitoista henkilökohtaista SM-mitalia sekä yksi mitali joukkuekisasta.

– Torstaista sunnuntaihin kisattiin ja pelejä tuli tasaiseen tahtiin. Hävisin alkupeleissä molemmissa pelimuodoissa yhden ottelun ja se lisäsi pelimääriä. Raskas rupeamahan tuo oli, mutta ensimmäinen kasipallon SM-kulta tuli, kommentoi 29-vuotias onnellinen tuplamitalisti.

Naisten 8-pallokilpailu oli kantahämäläisten juhlaa, sillä semifinaalissa Soininen kukisti tiukan taistelun jälkeen riihimäkeläisen Jenna Jokisen. Finaalipaikka ratkesi vasta kontraerässä lukemin 6–5. Näin Hyvinkään Biljardikerhoa edustava Jokinen sai SM-pronssia.

Finaalissa Soininen kohtasi lappeenrantalaisen Johanna Vartiaisen ja pelasi SM-kultaan selkeästi erin 6–1.

Hämeenlinnan Biljardiseuran Nam Rotjana Tiengtam eteni puolivälieriin, jossa hän taipui Vartiaiselle 6–4. Loppusijoitus oli siten jaettu viides sija.

10-pallossa Soininen eteni myös välieriin, jossa Kausalan Biljardiklubin Mari Haapanen oli parempi niukasti 6–5. Finaalissa Miia Virtanen (Aura Biljardi Turku) vei SM-kullan lukemin 6–2. Tiengtam eteni 10-pallon cup-vaiheessa neljännesvälieriin ja loppusijoitus oli jaettu yhdeksäs.

– Kasipallo ja kymppipallo ovat hyvin erilaisia pelata, niissä on keskenään erilainen taktiikka ja pelin luonne, ja kun turnauksessa pelattiin molempia yhtä aikaa, piti vaihdella pelistä toiseen ja päivätkin venyivät pitkiksi, Soininen kertoi.

Soininen edustaa nykyisin Parolan Biljardiklubia.

– Vaihdoin viime kesänä seuraa, kun Parolassa on yksityinen klubi ja sain paremmat treenimahdollisuudet valmistautumisessa EM-kisoihin. Liitto aloitti viime syksynä ensi kertaa naisten maajoukkueleirityksen, jossa meitä on mukana kuusi pelaajaa. Saimme norjalaisen huippuvalmentajan Jörgen Sandmanin ja kuukauden välein on ollut leirityksiä, Soininen taustoitti.

EM-kisat ovat toukokuussa Tampereella. Joukkuetta kotikisoihin ei vielä virallisesti ole nimetty, mutta Soininen on rankingin kakkonen ja kolme parhaalle on paikka EM-joukkueessa.

– Nämä ovat minulle kolmannet EM-kisat. Kaksi vuotta sitten ekat kisat Hollannissa menivät lähinnä kokemuksen hakuun uusissa ympyröissä. Vuosi sitten Italiassa sujui jo paremmin, mutta mitään isompaa menestystä ei vielä tullut, Soininen summasi.

– Euroopan taso on kova, osa pelaa täyspäiväisesti, mutta yritetään voittaa ainakin joitain pelejä. Ohjelmassa on neljä henkilökohtaista lajia sekä joukkuekilpailu eli tiukka parin viikon setti EM-kisat ovat. HäSa

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic