fbpx
Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Tuleva U20-leijonaluotsi Pennanen puolustaa Helmistä ja Kenigiä – "En aina tunnista julkista keskustelua"

HPK-päävalmentaja Antti Pennasen mielestä lapsi- ja nuoruusvaiheen valmentamisessa on yleisesti parannettavaa.
HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen katsoi HIFK-otteluun valmistautumisen lomassa Nuorten Leijonien MM-puolivälierän tuleva pestinsä mielessään. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen katsoi HIFK-otteluun valmistautumisen lomassa Nuorten Leijonien MM-puolivälierän tuleva pestinsä mielessään. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen tuleva päävalmentaja Antti Pennanen vakuuttui torstaina näkemästään. Nuoret Leijonat kukisti MM-turnauksen puolivälierässä Yhdysvallat 1–0, ja HPK:n miehiä vielä kevään luotsaava Pennanen ehti katsoa koko pelin.

Pennanen antoi perjantaina HPK:n mediatilaisuudessa täyden tunnustuksen nuorten maajoukkuetta tämän talven valmentavalle Raimo Helmiselle ryhmineen.

– He pelasivat erinomaisen jääkiekko-ottelun (Yhdysvaltoja vastaan). Tietyt asiat ovat olleet hyvässä kunnossa koko ajan, mutta he pystyivät parantamaan etenkin puolustuspelin rakennetta. Taktisesti Suomi oli selvästi parempi kuin jenkit, Pennanen suitsutti.

– En aina tunnista sitä julkista keskustelua, jota tuon joukkueen ympärillä käydään. Annetaan heille aikaa kehittyä. Jos he noin jatkavat, voi tapahtua vaikka mitä hyvää.

Pennanen myönsi, ettei ehtinyt katsoa tarkemmin Suomen alkulohko-otteluita, joista uudenvuodenaaton Sveitsi-tappio jätti paljon toivomisen varaa. Hän kuitenkin muistutti turnauksen lainalaisuuksista ottaen esimerkiksi miesten tappion Saksalle viime kevään MM-kisoissa.

– Kun otteluun tulee merkitys, se näkyy pelissä, kuten eilen työmääränä. Sveitsi-ottelun kokemus oli heille hyvä. He saivat sitten levätä ja peli tiivistyi selkeästi. Näin se meni meilläkin isojen poikien kanssa, maailmanmestariapuvalmentaja huomautti.

 

Tshekin kisojen Nuorissa Leijonissa ei ole HPK-edustusta. Ainoa kaksikymppisten MM-kiekkoa pelaamaan päässyt kerholainen oli Kristjan Kombe, joka Suomen maajoukkueesta haaveiltuaan päätyi pelaamaan synnyinmaansa Viron paidassa joulukuisen 1B-divisioonan.

HPK:n B-juniori-ikäisistäkään on tuskin kahdelle seuraavalle talvelle tyrkyllä MM-pelaajia. Pennanen halusi kuitenkin työrauhaa etenkin valmennuspäällikkö Max Kenigille.

– Kun organisaation työtä mitataan pitkällä aikajänteellä, tässä hetkessä tulosten mittaaminen on epäreilua. 90 prosenttia urheilujohtajien ja valmennuspäälliköiden työstä mitataan jälkeenpäin. Kenig toiminut pitkään 2004–05-ikäluokan kanssa, ja sieltä on neljä pelaajaa U16-maajoukkueessa, Pennanen totesi.

– Minun on vaikea ottaa kantaa, miksei meillä ole omasta takaa maajoukkuepelaajia, mutta kun Sami Saurén oli valmennuspäällikkönä aloittamassa 1989–98-ikäluokkien kanssa, heistä tuli paljon omia pelaajia liigaan. Kannattaisi varmaan soittaa hänelle ja kysyä, mitä hyvää silloin tehtiin.

Pennanen tiedostaa juniorivalmennuksen haasteet, mutta puhui niistä mieluummin yleisellä tasolla.

– Pystymme (liigaorganisaatio) tukemaan pelaajia siinä, että heistä tulee liigapelaajia, kun he tulevat tänne B- ja C-junioreina tai myöhemmin. Sitä voi terävöittää, mitä lapsi- ja nuoruusvaiheessa tehdään, niin täällä kuin muuallakin. HPK:ssa niin on toki tehtykin. Niitä valuvikoja on huippu-urheilussa vaikea paikata.

 

Pennanen on todennut aiemmin, ettei halua jäädä “kummittelemaan” Hämeenlinnan jäähallille siirryttyään uusiin tehtäviin. Perjantaina hän kuitenkin pohti mahdollisesti auttavansa ainakin HPK:n juniorivalmennusta jatkossakin, kun kysymys oli seurojen tekemisiin puuttumisesta maajoukkuevalmentajana.

– En ehkä puutu kenenkään lapsi- ja nuoruusvaiheen valmentamiseen, mutta minut saattaa löytää ensi kaudella enemmän tuolta Hakio-hallilta. Minulla on kuitenkin ystäviä siellä eri joukkueiden päävalmentajina, Pennanen arveli.

Nuorissa Leijonissa on Pennaselle periytyviä pelaajia ikänsä puolesta kahdeksan.

– Oikeastaan eilinen peli tuli katsottua juuri sillä silmällä, mitä peli on sitten näiden kanssa, myös Yhdysvaltojen kannalta. HäSa

Menot