Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Tulihan se nolla sieltä – HPK piti Jukurit takanaan

HPK piti kauden ensimmäisen oman pään nollansa perjantain ottelussa Jukureita vastaan. Rasmus Reijolan 22 torjuntaa ja Markus Nenosen maali riittivät täyteen kolmeen pisteeseen.
Ossi Ikonen pelasi puolustamisen kannalta puhtaan avausottelun HPK-paidassa. Kuva: Tomi Vesaharju
Ossi Ikonen pelasi puolustamisen kannalta puhtaan avausottelun HPK-paidassa. Kuva: Tomi Vesaharju

Perjantaina kotivuorossa ollut HPK nappasi täydet liigapisteet jalkapallolukemin. Rasmus Reijola onnistui kauden ensimmäisenä HPK-vahtina pitämään nollan, kun Jukurit kaatui lukemin 1−0 (1–0, 0–0, 0–0). Tuore hankinta Ossi Ikonen onnistui debyytissään vain yhdet HPK:n aamujäät allaan.

– Henkisesti juuri niin vaikea peli kuin hieman ennakoimme. Vastustaja puolustaa erinomaisesti. Tietenkin tyytyväinen siihen, että teimme mitä voittoon tarvittiin, mietti Antti Pennanen ottelun jälkeen.

Avauserässä vauhtia piti enemmän Jukurit. HPK sai erän edetessä kontrollia enemmän näppeihinsä, mutta sitä ennen mikkeliläiset tulivat muutamaan otteeseen todella räväkästi Kerhon maalille. Kerran tärähti ylärautakin.

 

Ikonen aloitti ottelun kolmosparissa Santeri Lukan kanssa. Numerolla 37 pelannut pakki täräytti heti avausvaihdossaan mojovan puhtaan taklauksen Jukurit-pelaajaan Kerhon omassa päässä. Hyvä avauserä sai jatkoa, kun Ikonen alusti Markus Nenosen tekemän 1−0-maalin puolitoista minuuttia ennen taukoa.

– Hyvä liikkuminen tänään, kuten kaikki näkivät. Se antaa mahdollisuuksia siihen hyvää puolustamiseen ja syötönkatkoihinkin. Ammattimies, analysoi Pennanen Ikosen suoritusta.

Ikosen vahvuutena näyttäytyi eniten luistelu, mikä auttaa häntä nopeissa suunnanmuutoksissa oman pään puolustuspelissä ja siniviivalla. Sitä minkä 29-vuotias ulottuvuudessa häviää, kuroo hän jaloillaan ja ajoituksellaan kiinni. Kohokohdiksi nousivat tilanteet, joissa Ikonen nousi hyökkäyssiniviivalta syötönkatkoon hyökkäysalueen laidassa.

– Pikkuisen omassa pelissä vielä hakemista, ettei ihan vielä kaverit löydy, mutta opetellaan. Painotettiinkin sitä, että rohkeasti saa ja pitää pelata, kertasi Ikonen.

 

Koko kakkoserä oli vahvasti Kerhon pommitusta. HPK vyöryi, Jukurit rikkoi, ja Sami Rajaniemi piti vieraita pystyssä jämäkällä torjuntatyöllään. Maalinteossa kumpikaan ei onnistunut.

Päätöserässä HPK jatkoi hallintaansa, jota rikkoivat Jukurien yksittäiset vastahyökkäykset. Niissä  Reijola oli terävänä, napsien komeita torjuntoja kilvellä ja patjoilla. Perjantain kaltaisilla otteilla Reijola ansainneen enemmänkin otteluita.

Pari minuuttia ennen loppua Philippe Cornet’lle avautui läpiajo, joka olisi lyönyt todennäköisen sinetin ottelulle. Paikka kuitenkin tuhraantui, ja seuraavasta vaihdosta Cornet otti jäähyn. Jukurien pyöritys kuudella neljää vastaan ei kuitenkaan tuottanut tasoitusta.

Ikonen ehti olla ennen peliä HPK:n kanssa vasta perjantain aamutreenit. Pelitapa on kaikesta huolimatta tuttu.

– Aika paljon niitä videoita tulee katseltua, missä joukkueessa onkaan. Jonkinlainen haju oli, ettei tarvinnut ihan tuntemattomaan hypätä, lausui tyytyväinen puolustaja. HäSa

HPK–Jukurit 1–0 (1–0, 0–0, 0–0)

1. erä: 18.28 Markus Nenonen (Ossi Ikonen–Philippe Cornet) 1–0.

Jäähyt: 2.10 Joukkuerangaistus HPK 2 min.

2. erä: Maaliton.

Jäähyt: 24.52 Antti Jaatinen Jukurit 2 min.

3. erä: Maaliton.

Jäähyt: 43.02 Julius Vähätalo Jukurit 2 min, 52.52 Filip Krivosik HPK 2 min, 58.16 Philippe Cornet HPK 2 min.

Jäähyt yhteensä: HPK 3×2 min=6 min, Jukurit 2×2 min=4 min.

Maalivahtien torjunnat: Rasmus Reijola HPK 8+5+9=22 Sami Rajaniemi Jukurit 4+8+5=17 (pois: 58.23–60.00).

Yleisöä: 3 652.

Kommentti: Ikonen on Kerholle nappihankinta

Ensimmäisen ottelun perusteella Ossi Ikosen hankinta Kerhon takalinjoille näyttäytyy onnistuneena. Puolustajan historia kertoo vaihtelevista rooleista ja lainapesteistä, mutta ei kannata antaa sen hämätä. Tässä vaiheessa olennaista on katsoa, mitä pelaaja tuo lisää nimenomaan HPK:lle.

Jukurit ei ole Liigan kovinta mittari, mutta ennusmerkit Ikosen sopivuudesta ovat hyvät. HPK tarvitsee nyt ja jatkossa kiekollisia, peliä ajatuksella pelaavia pelaajia. Siis heitä, jotka näkevät kentällä muitakin vaihtoehtoja kuin poikittaisen mailan ja passiivisen varmistelun.

Kun pelitapaan kuuluu eteenpäin puolustamista, pintsausta ja nopeasti tulevia kamppailuja kiekosta, pitää luistinten liikkua ja pään toimia. Pienemmässäkin roolissa tehdään ratkaisevia valintoja sen suhteen, jatkuuko pelin virtaus suosiollisesti HPK:lle vai hakeeko seuraavana tuleva tähtiketju kiekkoa omasta päädystä.

Ikonen ei ole yksilönä Nikkilän korvaaja nyt eikä tulevaisuudessa. Pennasen ja ensi kaudella Matti Tiilikaisen pelitapaan hän voi kuitenkin sopia ihanteellisesti.

Päivän lehti

28.2.2020