Urheilu

Tulipalo tuhosi MM-tason sähkömoottoripyörät, myös hämeenlinnalaisen Aki Ajon tallin käyttämän kaluston

MotoGP:n sähköisen lisäluokan kauden alku viivästyy. Aki Ajon mukaan ongelma on enemmän promoottorin kuin tallien.
Cádizin provinssin palomiehet sammuttivat Dornan varikkotelttarakennelmaa Jérezin moottoriradalla keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Kuva: CADIZ PROVINCIAL FIRE DEPARTMENT HANDOUT
Cádizin provinssin palomiehet sammuttivat Dornan varikkotelttarakennelmaa Jérezin moottoriradalla keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Kuva: CADIZ PROVINCIAL FIRE DEPARTMENT HANDOUT

Suuri tulipalo tuhosi viime yönä valtaosan ratamoottoripyöräilyn MotoE-luokan kalustosta Espanjan Jérezissä. Siellä oli käynnissä sähkömoottoripyörien MotoE:n testiajot, jotka on nyt keskeytetty.

Ratamoottoripyöräilyn MM-sarjan järjestäjän Dorna Sportsin mukaan varikkorakennuksessa roihahtanut tulipalo ei aiheuttanut henkilövahinkoja, vaan se kohdistui kalustoon. Tulipalon syytä tutkitaan.

MotoE-sarjaan osallistuu tällä kaudella myös hämeenlinnalaisen tallipäällikön Aki Ajon johtama Ajo Motorsport -talli. Ajo kertoi Hämeen Sanomille, että palossa tuhoutui käytännössä kaikki virallinen MotoE-kalusto, mukaan lukien sarjan 18 sähköpyörää ja tallien “varikkoboksit”.

 

Ajo näki kuitenkin onnettomuudessa myös valoisan puolen.

– Positiivista on, että ketään ei loukkaantunut, eikä tullut muitakaan ulkopuolisia vahinkoja. Jos tällaista piti käydä, niin on parempi, että tämä kävi nyt testeissä eikä kisoissa, kun varikko on täynnä. Uusissa asioissa on aina riskinsä, Ajo selvitti.

MotoE-sarjassa pyörät omistaa Dorna, eivät tallit itse, joten suoranaisesti Ajo Motorsport ei menettänyt mitään.

– Vauriot kohdistuivat vain Dornan liikkuvaan MotoE-yksikköön, jota kuljetetaan kisapaikalta toiselle. Kun tämä MotoE on uusi juttu, sarja on vahvasti Dornan käsissä. Olihan siellä meidänkin kalustoamme, mutta nämä tappiot on vain kärsittävä. Liiketoiminnassa on aina riskejä, Ajo totesi.

Aki Ajo ei ollut paikalla Jérezissä, vaan hän kuuli onnettomuudesta tallihenkilöstöltään palattuaan Qatarista Suomeen.

 

Ajon MotoE-tallissa ajaa tällä kaudella suomalainen Niki Tuuli. Tallipäällikön mukaan takaisku ei vaikuta itse tallin toimintaan, koska kuten muutkin MotoGP-tallit, Ajo Motorsport keskittyy varsinaisiin gp-luokkiin.

– Kovempi paine tässä on promoottorilla eli Dornalla. Meidän pitää olla siinä toki hengessä mukana. Pitää muistaa, että tämä on lisäluokka ja ikään kuin promokausi, Ajo sanoi.

MotoE-kauden piti alkaa Jérezissä 5. toukokuuta, mutta avauskilpailu on Dornan mukaan peruttu. Kaikkiaan luokan avauskauteen piti kuulua kuusi osakilpailua. Alkuperäisen kilpailukalenterin mukaan toinen osakilpailu Ranskan Le Mansissa on määrä ajaa vain kaksi viikkoa perutun Jerezin kilpailun jälkeen.

– Olemme sitoutuneet saamaan MotoE-luokan MM-sarjan takaisin raiteilleen niin nopeasti kuin mahdollista. Työ menetettyjen materiaalien ja pyörien korvaamiseksi on jo aloitettu, Dornan tiedotteessa kerrottiin.

Ajon mielestä ensimmäisen kilpailun peruminen on harmillista mutta järkevää.

– Kaikki täytyy kuitenkin hoitaa varman päälle. Nyt ei tule turhaa kiirettä, Ajo huomautti. HäSa, STT