fbpx
Kiekko Urheilu Hämeenlinna

Tulosta ei tule HPK:lle kaukalossa, eikä yleisö saavu halliin – "Emme halua olla tässä sarjassa mikään sympaattinen häviäjä"

HPK:n alkukausi on sujunut murheellisissa merkeissä. Joukkue ei ole onnistunut ottamaan vielä voittoa ja paikan päälle ei saapunut katsojia lauantainakaan kuin 713 silmäparia.
Matti Tiilikaisen johtamalla valmennustiimillä riittää mietittävää kuinka HPK:n kurssi käännetään. Kuva: Tomi Vesaharju
Matti Tiilikaisen johtamalla valmennustiimillä riittää mietittävää kuinka HPK:n kurssi käännetään. Kuva: Tomi Vesaharju

Koronaviruspandemia ei ole ollut armelias maailmalle – eikä myöskään HPK:lle.

Joukkueen valmistautumisjakso Liiga-kauteen meni osittain harakoille koronakaranteeniolosuhteiden vuoksi – ja mikä vieläkin huolestuttavampaa, myös yleisö jättäytyi viikonloppuna pois hallista.

Kun HPK saisi ottaa nykyisten koronarajoitusten valossa Pohjantähti-areenaan 3 050 katsojaa, oli paikan päälle saapunut lauantaina lehtereille ilmoitetusti pelottavan vähän väkeä – vain 713 katsojaa. Se oli surullinen jatko-osa perjantain Lukko-ottelun 651 katsojamäärille. Vaikka luvussa ei ole mukana kaikki myydyt liput vaan vain paikallaolijat, ovat lukemat synkkiä.

Kaukalon puolellakin on ollut vaikeaa. Vaasan Sportille 1–0 hävinnyt HPK on toistaiseksi saalistanut vain yhden sarjapisteen neljässä ottelussa maalierolla 6–14.

HPK jahtaa siis edelleen avausvoittoaan sarjassa 32-vuotiaan uuden päävalmentajansa Matti Tiilikaisen johdolla.

Maalinteko tervanjuontia

Tiilikaisen mielen päällä oli ottelun jälkeen erityisesti maalinteon tuska. Kerhon aikaansaamat maalimäärät, kun eivät riitä voittamiseen tällä hetkellä.

– Se on kylmä tosiasia ja sen suhteen kenenkään on turha juosta karkuun. Emme saa tällä hetkellä huippupaikkojamme konkretisoitumaan maaleiksi. Kun se jatkuu pidempään, tuskan alkaa huomatta monesta pelaajasta, Tiilikainen pohti.

Tiilikainen koki Sportin olleen erilainen vastustaja, sillä se ei antanut yhtä kovaa painetta HPK:n puolustajille kuin kauden aiemmat vastustajat.

– Vastustaja puolusti hyvin oman maalinedustansa. Mutta kun hukkaamme paikkoja, moni tuloksenteosta vastaavaa pelaaja ottaa paineita. Tämä asia on korjattava kollektiivisesti – niin valmentajien kuin pelaajien.

Onnekas pomppu ratkaisi

Ottelun ainoa maali näki päivänvalonsa toisen erän puolivälin jälkeen. Vierailijoiden Simon Suorannan laukaus otti onnekkaan kimmokkeen maalin edessä ja yllätti muuten vahvasti HPK:n maalissa pelanneen Joona Voutilaisen.

HPK sen sijaan ei onnistunut siirtämään laattaa häkkiin ohi nollapelin 18 torjunnalla torjuneen Rasmus Reijolan, joka pelasi vielä viime kaudella HPK:ssa.

HPK taisteli ottelun loppuun saakka maalia hakien, mutta ei onnistunut. Neljän perättäisen tappion tuska paistoi pelaajien kasvoilta summerin soitua.

Koronakaranteenien lannistamasta valmistautumisjaksosta Tiilikainen ei enää halunnut edes puhua.

– Emme voita mitään sillä, että ajattelemme näitä asioita. Pakettimme ei kuitenkaan ole mitenkään sekaisin, vaan seassa on myös monia asioita, jotka toimivat. Maalin hinta omiin on nyt liian halpa, Tiilikainen pohti.

Tiilikainen sanoi, ettei koe vielä paineita vaikka avausvoitto hänen komennossaan on yhä saamatta.

– On kuitenkin ihan selvää, että emme me halua olla tässä sarjassa mikään sympaattinen häviäjä.

Kapteenillakin tuskaa

HPK:n kapteeniksi täksi kaudeksi nostettu Markus Nenonen on yksi pelaaja, jolta odotetaan tulosta. Neljässä ottelussa Nenonen ei ole kuitenkaan päässyt vielä tehopisteiden makuun.

Mistä maalit löytyvät nyt HPK:lle – ja Nenoselle itselleen?

– Se onkin hyvä kysymys, olen yrittänyt miettiä sitä asiaa, mutta niin ettei sitä miettisi liikaa. On luotettava siihen, että kun paikoille pääsee, se rupeaa pian uppoamaan, Nenonen arvioi.

Nenosen mielestä HPK kaipaa nyt tasaisuutta.

– Se on isoin asia. Tuntuu, että olemme aloittaneet ensimmäisen erän usein vahvasti, mutta kolmas tai toinen erä on ollut huono. 60 minuuttia pitää pelata hyvin.

Pelaajan näkökulmasta yleisön vähyys ei ole vaikuttanut Nenosen mukaan pelaamiseen.

– Nämä ovat poikkeuksellisia lukemia, mutta itsestä on tuntunut, että hallissa on kuitenkin ääntä ja meteliä vaikka sinne ei pelin aikana ole kerennyt katselemaan. Täytyy olla kiitollinen, että saamme pelata eikä miettiä liian pitkälle.

Ruokoselle merkkipaalu

HPK:n hyökkääjä Miro Ruokonen sai Sport-ottelussa 200:nnen liigaottelunsa HPK:n paidassa täyteen.

Kerho jahtaa kauden avausvoittoaan ensi keskiviikkona Turussa TPS:n vieraana. HäSa

Lue lisää: Hälyttävä lukema: Vain 651 ilmoitettua katsojaa HPK–Lukko -ottelussa – “On selvää, että tällaiset katsojamäärät eivät riitä”

Sihvosen kommentti: Viisikko tiiviimmäksi, syötöt lyhyiksi

Kiinnosti, mikä on kolme ensimmäistä peliään hävinneen päävalmentaja Matti Tiilikaisen HPK:n pelisuunnitelma Vaasan Sporttia vastaan. Pelisuunnitelma suhteessa vastustajaan käy parhaiten ilmi ensimmäisen erän 10-15 ensimmäisen minuutin aikana, sen jälkeen peli alkaa viedä useimpia joukkueita.

Kerhon vahvuus tällä hetkellä on hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa pennaslaisittain, ajoittain se toimikin hyvin. Siihen päästäkseen – jos ei ole saumaa suoraan hyökkäykseen – Kerho pyrki monipuolisiin rytmeihin hyökätessä ja puolustettaessa. Tarkoitus oli pyrkiä paitsi monipuolisten syöttösuuntien viljelyyn myös erimittaisiin syöttöihin, joista pelata suoria hyökkäyksiä tai laittaa kulmapelikäyntiin. Välillä apu kiekolliselle pelaajalle tarjottiin lähelle, toisinaan kauemmas. Nähdäkseni tällä hetkellä viimeksi mainitussa on pelaamisen ydinhaaste.

Pelinopeutta on vaikea nostaa, koska syöttöpituuksien varioituminen johtaa eräänlaiseen välimallin pelaamiseen, mikä hankaloittaa sekä kiekkokontrollia että nopeita hyökkäyksiä. Pelaaminen jää noiden kahden väliin.

Kun on hankalaa, vetäisin viisikon hyvin tiiviiksi ja syötöt lyhyiksi lähes kaikkiin hyökkäyspelitilanteisiin, mikä kasvattaisi sitten puolustuspelinopeutta, yhteistyötä ja varmuutta.

Menot