Kiekko Urheilu Helsinki

Tuohimaa iski maalin, HPK:n Puustinenkin osui

Myös Jesse Puljujärvi teki ensimmäisen miesten maaottelumaalinsa, kun Suomi löi Ruotsin 5-1.
HPK:n Valtteri Puustinen teki uransa ensimmäisen A-maaottelumaalin lauantaina Moskovassa. Kuva: SERGEI ILNITSKY
HPK:n Valtteri Puustinen teki uransa ensimmäisen A-maaottelumaalin lauantaina Moskovassa. Kuva: SERGEI ILNITSKY

Jääkiekko on iltavuoropainotteista työtä, eikä maalivahti Frans Tuohimaa ole vuorokausirytmiltään aamuvirkku. Mutta kun ensimmäinen miesten maaottelu oli tarjolla Moskovassa lauantaiaamuna kello kymmenen Suomen aikaa alkaneessa EHT-jääkiekkoturnauksen ottelussa Ruotsia vastaan, Tuohimaa oli valmis.

Hän torjui 33 laukausta, auttoi Suomen 5–1-voittoon ja kuorrutti kakkunsa ottelun lopussa vippaamalla maalin Ruotsin tyhjään verkkoon.

Moskovan aamussa myös Jesse Puljujärvi ja HPK:n Valtteri Puustinen iskivät ensimmäiset miesten maaottelumaalinsa. Puustinen survoi Leijonien neljännen osuman, joka hyväksyttiin viedotarkastuksen jälkeen. Puljujärvi oli puolestaan asialla 1–1-ylivoimamaalissa.

 

Ottelun suomalaissankari oli kuitenkin maalivahti Tuohimaa, jolle leijonadebyytti oli ikimuistoinen.

–  Kyllä heti pelin jälkeen oli sanaton olo. Lähdin peliin hyvällä latauksella ja tuntui hyvältä päästä torjumaan. Tietenkin oli hieno fiilis, kun näin, että kiekko menee sisään. Vähän jo pelästyin kuin näin, että kiekko nousi pystyyn, mutta ehkä se oli tarkoitettu menemään sisään tänään, Tuohimaa kertoi puhelimitse STT:lle.

Tuohimaa nousi maajoukkueen kokoonpanoon turnauksen aattona, kun Jussi Olkinuora joutui jäämään pois loukkaantumisen vuoksi.

–  Tiesin jo ennen sitä, että olen varalla ja että viisumit oli hoidettu kuntoon. Keskiviikkoiltapäivänä sitten soitettiin, että pitää lähteä ja alettiin selvittää, että millä lennolla. Seuraavana päivänä kävin vielä hallilta hakemassa kamat ja sitten Prahaan. Aika haipakkaa siinä mentiin. Totta kai oli hieno fiilis jo siinä vaiheessa, kun kuulin, että olen varalla. Tuntui siltä, että olen tehnyt oikeita asioita, ja se on huomioitu.

 

Tuohimaa, 28, oli edellisen kerran kantanut kaukalossa Suomi-paitaa kaudella 2010–2011, jolloin hän pelasi alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa. Tuosta kaudesta alkaen hän on edustanut Jokereita, Kiekko-Vantaata, HPK:ta, Sportia, Oklahoma City Baronsia, Bakersfield Condorsia, Leksandia, SaiPaa, Hokkia ja tällä kaudella HIFK:ta, jossa hän on tämän kauden 21 liigaottelussa pysäyttänyt 90,98 prosenttia laukauksista.

Tuohimaa ei heti pelin jälkeen osannut sanoa, tuntuiko 28-vuotiaana tehty Leijona-debyytti erilaiselta kuin jos se olisi tullut ennen vuosikymmenen kestänyttä kierrosta ympäri jääkiekkomaailman.

–  Näin nopeasti en osaa sanoa. Totta kai tässä on tehty pitkä työ, uskottu itseensä ylä- ja alamäissä ja se tuntuu hienolta, Tuohimaa sanoi.

 

 

Petteri Sihvonen: HPK-silta Leijoniin toimii

Katselin HPK:n hyökkääjä Valtteri Puustisen suoritusta Leijonissa Tre Kronoria vastaan EHT:n Moskovan turnauksessa. Ottamatta edes lukuun Puustisen kiskaisemaa 3–1-maalia, hän pelasi varsin hyvin. Katselin niin ikään samalla tarkalla silmällä entisen HPK-kapteeni Otto Paajasen otteita kyseisessä matsissa. Tuttu Paajanen siellä luisteli ja pelasi mainiosti hänkin. Edellisessä EHT:n Helsingin turnauksessa silmäni poimi hyvät otteet HPK:n ja koko Liigan tähtipakki Petteri Nikkilältä.

Pojat ovat kuin kala vedessä, kun he pelaavat Leijonissa, vaikka pelien vaatimustaso on monta pykälää korkeampi kuin Liigassa. Mikä selittää pelaajien kyvyn moiseen tasoloikkaan?

Kun pelaaja menee HPK-koulun käyneenä Jukka Jalosen Leijoniin, kansainvälisissä kaukaloissa ei tapahdu oman joukkueen pelaamisen suhteen mitään, mikä ei olisi joko elimellisesti tai vähintäänkin etäisesti tuttua. Kyse on siitä, että Leijonissa pelataan hämeenlinnalais-suomalaista pelikirjaa. On hyvinkin mahdollista, että kaudesta 2022–2023 lähtien HPK-vaikutus vain yltyy Leijonissa, sillä Jalosen seuraajan pestiin jonottaa keulapaikalta Antti Pennanen.

 

 

Päivän lehti

19.1.2020