fbpx
Kolumnit Urheilu

Tuomas Sammelvuon huippupestin taustalla tärkeä opetus – ei toistanut samaa virhettä kuin Erkka Westerlund

Tuomas Sammelvuo palkattiin Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi yksinkertaisesta syystä: Sammelvuo ymmärsi ympäristöään Venäjällä – ja siksi ympäristö ymmärsi Sammelvuota.
Maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo tutustui tiistaina uuteen Elenia-areenaan. Reilun parin viikon kuluttua Sammelvuo marssittaa koko miehistönsä pelikentälle harjoitusotteluissa Belgiaa Kuvaaja: Kati Laukkanen
KUVA: Kati Laukkanen, arkisto

Tuomas Sammelvuon nimittäminen Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi on aiheuttanut Suomen urheilumediassa muutaman erilaisen reaktion, joissa on otettu huomioon myös eettisiä, jollain tavalla jopa moraalisia näkökulmia. Hyvä niin.

Yhdessä asiassa on oltu kuitenkin sataprosenttisen yksimielisiä – Sammelvuon rekrytointi Venäjän lentopalloliiton puolelta on todella iso asia.

Käsittelemättä on kuitenkin jäänyt se, että miksi Sammelvuo valittiin erittäin merkittävään tehtävään.

Tai tarkemmin se, että mitkä ovat vaatimukset ja edellytykset, että joku suomalainen palloiluvalmentaja tulevaisuudessakin voisi edes teoriassa uneksia vastaavista pesteistä.

Yhden asian pitää olla heti kristallinkirkas.

Suomesta, jääkiekkoa ja salibandya lukuun ottamatta, ei tulla hakemaan Euroopan ammattimaailmasta yhtäkään valmentajaa. Vaikka kyseessä olisi minkälainen piilossa metsän keskellä sijaitsevassa suomalaisessa urheiluopistossa oleva taktinen nero tai loistava ihmisjohtaja Kauniaisten rauhasta, Euroopan ammattimarkkinoilla heistä mennään jokaiselta suunnalta ohi.

Suomesta ei etsitä palloiluvalmentajaa oikeastaan yhdellekään tasolle Euroopan palloilusarjoissa.

Se perinteinen virhe, joka yleensä tehdään, on se, että luodaan uskoa yksittäisistä päinvastaisista tapauksista itsensä rauhoittamiseksi. Aina löytyy jokin yksittäinen poikkeus, mutta se ei kerro suuremmasta trendistä.

Yhdysvaltalaisen elokuvaohjaajalegenda Woody Allenin mukaan menestymisestä 80 prosenttia muodostuu siitä, että ilmestytään paikalle.

Tuomas Sammelvuo on ollut Venäjällä paikalla viimeiset kolme vuotta.

 

Seuraava suomalainen huippukoripallovalmentaja Euroopan kentille ei tule Suomen parketeilta.

Sen sijaan parin vuoden päästä tulee todennäköisesti ”yllättävä” uutinen, että Saksassa Ulmin huippuakatemiassa vuodesta 2014 valmentanut Daniel Jansson on eurooppalaisen, huippusarjassa pelaavan joukkueen päävalmentaja, eikä jo Suomessa kannuksia ansainnut ammattivalmentaja.

Jansson voi olla parempi valmentaja kuin kotimaan kamaralla toimiva. Jansson voi olla myös heikompi valmentaja. Kummallakaan osatekijällä ei oikeasti ole merkitystä. Merkitys on sillä, että Jansson on paikalla.

Valmennuksessakin työpaikkojen jahtaamisessa toimii sama logiikka kuin asuntomarkkinoilla. Tärkein on sijainti.

 

Ennen kuin pääsee asettumaan näyttävään sijaintiin, on toisenkin ehdon täytyttävä.

Se ehto on ympäristön adoptointi tietynlainen nöyryys ympäristöä kohtaan. Ympäristöä kohtaan nöyrä voi olla ainoastaan ymmärtämällä ympäristöä.

Sammelvuo on ymmärtänyt melkein täydellisesti millainen Venäjä on ja on sen mukaan adoptoitunut Venäjälle ja Venäjä on adoptoinut hänet.

Tämä saattaa kuulostaa itsestään selvältä, mutta sitä se ei todellakaan ole. Kun valmennetaan Venäjällä, valmennetaan Venäjän toimintakulttuurin pohjalta ja ennen kaikkea paikallisen kulttuurin ehdoilla. Ei omilla individualistisilla fantasiamaailman maneereilla ja ehdoilla.

Jostain syystä professorin lisänimikkeellä kulkevan Erkka Westerlundin elämän ainoa ulkomaan pesti viime kaudella oli esimerkki siitä, kun ihminen on ylimielisen elitistinen ympäristöään kohtaan.

Yhden kauden pituiseksi jääneen keikan jälkeen Westerlund jaksoi viikosta toiseen kertoa mediassa miten hänen uusia nerokkaita valmennusmenetelmiään ei ymmärretty Venäjällä.

Rivien välistä Westerlundin polarisoitu pointti tuli selvästi esiin: Siellä jossain ollaan barbaareita.

 

Voi sanoa, että keskimäärin portugalilaiset jalkapallon ammattivalmentajat ovat supersopeutujia eri kulttuureihin.

Heidän kaikkien taustalla onkin Portugalissa dogman asemassa oleva sanonta, jonka on kultivoinut kuuluisa professori Manuel Sergio.

”Valmentaja, joka ymmärtää ainoastaan jalkapalloa (lajia), ei ymmärrä mitään jalkapallosta (lajista).”

 

Kirjoittaja on Italiassa työskentelevä ammattijalkapallovalmentaja.

Menot