Urheilu

Turpal Djoukaeville EM-pronssia

Hämeenlinnan judoseuran Turpal Djoukaev otti Sarajevossa järjestetyissä alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa sensaatiomaisesti EM-pronssia. Suomea edustanut Djoukaev saavutti mitalinsa alle 60 kilon sarjasta.

– Sanattomaksi vetää. Tarkistin juuri, että seurallamme meni 30 vuotta edellisestä EM-mitalista, kun Janne Selin otti edellisen vuonna 1988, Djoukaevin valmentaja Olli Paasimaa totesi.

– Loistavaa työtä on poika tehnyt. Odotettavissa tämä oli, mutta hän otti nyt isoja askeleita. Hän vaihtaa ikäluokkaa vuodenvaihteessa ja A-poikien kisat käydään Suomessa Vantaalla. Mitali kertoo sen, että hän kuuluu tuolle tasolle.

Pronssiottelu oli tiukka ja jännittävä taistelu, jossa vastassa oli Itävallan Vache Adamyan. Kun ottelua oli käymättä puoli minuuttia, Djoukaev onnistui jalkaheitossaan. Tuomari näytti waza-ari ja ottelu näytti kääntyvän Djoukaeville. Muutama sekunti ennen ottelun päättymistä videotarkastuksen jälkeen waza-ari otettiin kuitenkin pois ja ottelu jatkui jatkoajalle.

Jatkoajalla ehdittiin otella lähes kolme minuuttia, kun Djoukaev onnistui uudestaan taaksepäin suuntautuneessa jalkaheitossaan. Tällä kertaa tuomari julisti ipponin eikä videotarkastusta tarvittu.

– Turpal on lahjakas kehollisesti, kyse ei ole enää siitä osaako poika judoa, vaan siitä mille tasolle hän yltää jatkossa. Nuoresta pojasta kun puhutaan, henkinen puoli on kasvussa. Tuntuu, että pystyy ulosmittaamaan potentiaaliaan ulos nyt. Pieni herpaantuminen yhdessä ottelussa vei finaalipaikan, tämä on vaativa laji, Paasimaa toteaa.

Djoukaeville EM-pronssi oli tärkeä palkinto kovasta työstä.

– Kun juttelimme äsken, on pelkkää riemua rinta täynnä, Paasimaa sanoo.

– Tämä oli kovan työn tulos. Järki alkaa toimia ja hän keskittyi täysin tilanteeseen, eikä ajatellut että nyt on mitali pelissä. Hän on kehittynyt paljon. Voimaa ja taitoa voidaan hankkia, mutta henkistä ruuvimeisseliä ei ole kenenkään pääkoppaan. Nyt näyttää, että sillä puolella on tapahtunut isoja asioita. HäSa

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic