Urheilu

Tuulos on MM-hopeamitalisti Miika Kirmulalle tuttua maastoa – Sotilaiden SM-kulta tuli pohjetta säästellen

Sotilaiden SM-kulta meni odotetusti Miika Kirmulalle Tuuloksessa
Liikunta-aliupseeri ja suunnnistuksen MM-mitalisti Miika Kirmula tutki tiistaina Tuuloksen suunnistuskarttaa. Kuva: Pertti Koivunen
Liikunta-aliupseeri ja suunnnistuksen MM-mitalisti Miika Kirmula tutki tiistaina Tuuloksen suunnistuskarttaa. Kuva: Pertti Koivunen

Norjan MM-kilpailuissa miesten joukkueen hopealle ankkuroinut Kaartin jääkärirykmentin Miika Kirmula suunnisti helposti sotilaiden Suomen mestaruuden Tuuloksessa tiistaina. Pannujärven maasto tarjosi kilpailijoille kovavauhtisen alustan, mutta hämäläinen peitteisyys ja haastava supikkoalue tekivät kilpailusta vaativan.

Kansainväliseen kärkeen tällä kaudella itsensä läpi lyöneelle Kirmulalle kilpailu oli kuitenkin helpohko välipala ennen ensi viikonvaihteen pitkän matkan SM-kilpailuja. Hopeaa suunnistanut Kaakkois-Suomen rajavartioston Jani Myllärinen hävisi voittajalle 4.15. Pronssia vei Kainuun prikaatin Timo Varis (+7.25).

– Kolmosrastilla tuli pieni 20–30 sekunnin virhe, mutta muuten meni tosi hyvin. Alun pitkällä välillä olisin ehkä normaalissa tilanteessa mennyt suoraan, kun oli näin lyhyt matkakin (7,7 km), mutta nyt säästelin kipeää pohjettani ja siksi valitsin kiertoreitin polkua pitkin, kertoi kilpailun jälkeen suunnistuksessa Kalevan Rastia edustava Kirmula, jonka pohje vääntyi viikko sitten suunnistusharjoituksissa jyrkässä alamäessä.

Pannujärjen kilpailu sai kiitosta voittajalta.

– Oli hyvä, kun pääsi harjoittelemaan harvinaisempaa suppamaastoa. Ratamestari oli onnistunut hyvin, koska oli pitkää väliä ja lisäksi lyhyitä välejä supikossa. Olen ollut tällä alueella joskus kauan sitten kuntorasteilla, koska suvun kesämökki on Hauholla ja toinen on Puutikkalassa, valaisi tuore sotilaiden Suomen mestari yhteyksiään Hämeeseen.

 

MM-viestihopeasta on ehtinyt kulua aikaa vasta reilut kaksi viikkoa, mutta treeniarki on jo Kirmulalle koittanut.

– MM-kisojen jälkeen eka viikko meni erilaisissa tilaisuuksissa ja urheilussa otettiin iisisti, mutta nyt on taas puolitoista viikkoa treenattu ohjelman mukaan, kertoi päivän voittaja Norjan kisojen jälkimainingeista.

Työ Puolustusvoimilla on myös ottanut taas enemmän roolia Kirmulan arjessa.

– Työskentelen liikunta-aliupseerina enimmäkseen Santahaminassa ja urheilun yhdistäminen työkuvioihin on ollut helppoa. Nyt syksyllä olen paljon läsnä siellä, mutta esimerkiksi ennen MM-kisoja keskityin urheiluun, kehui Kirmula työn ja urheilun yhteensovittamisen helppoutta.

Myös varusmiessarjan voitto meni Kaartin jääkärirykmenttiin, kun suunnistuksessa MS Parmaa edustava Akseli Ruohola oli viisitoista sekuntia samassa rykmentissä palvelusta suorittavaa Tuomas Heikkilää (Helsingin Suunnistajat) nopeampi. Pronssi meni myös saman rykmentin Teemu Eerolalle (Tampereen Pyrintö), joka hävisi voittajalle 3.18.

 

Tuuloksen kilpailun teknisistä järjestelyistä vastasi Hauhon Sisun suunnistusjaosto, joka on varsin kokenut isojen kilpailujen järjestäjä. Vuosi sitten osittain samassa maastossa kilpailtiin yösuunnistuksen SM-kilpailut.

– Kilpailun järjestelyt menivät ihan nappiin. Panssariprikaatin kanssa yhteistyö on vaivatonta, kiitteli kilpailunjohtaja Mikko Lepistö yhteistyön helppoutta.

Lepistön mielestä sotilas-SM-kilpailun järjestäminen ei juuri poikkea muista kisoista, mutta niissä on itse suunnistuksen lisäksi jonkin verran oheisohjelmaa kuten avajaiset ennen kilpailujen alkamista. Pieni toive järjestäjillä olisi kuitenkin ollut.

– Järjestettävänä oli kuitenkin SM-tasoiset kisat, joten asiat on tehtävä tietyllä särmyydellä. Eli tietysti samalla vaivalla olisi voinut olla enemmänkin suunnistajia, niin kuin suunnistuksen SM-kisoissa on helposti kymmenkertainen määrä osallistujia. Ehkä toivoimme tänne enemmän kilpailijoita, kuin viime vuonna Rovaniemellä oli, pohti kilpailunjohtaja.

Sotilaiden SM-kilpailut jatkuvat keskiviikkona partiokilpailun yöosuudella Mervessä. Päiväosuus on torstaiaamuna Hätilän maastossa. Keskiviikkona järjestetään myös varusmiesten partiotaitokilpailu Parolannummella. HäSa

Päivän lehti

25.1.2020